Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lăsați poporul să se prostească singur!

Putem fi mândri! Când planeta întreagă e pierdută în isterii de masă, românii nu se lasă mai prejos și țin pasul! Având avantajul de a nu mai fi înregimentat politic din 2017 și cunoscând foarte bine ”actorii” politici, sunt scutit de la orbirea pe care o aduce ”înfierbântarea” partizană a minții. Așa că văd foarte limpede și cu multă oroare în ce se transformă poporul ăsta de câțiva ani.

Facebook le-a dat românilor o iluzie de superioritate și autocunoaștere. Toți cred că se pricep la politică, deși nu au fost ”în ea”, ca să știe ce naiba se întâmpla efectiv acolo, la mesele celor mari. Toți fac analize, toți fac previziuni, toți le dau plăcuțe celor ce îi contrazic. Doar pentru că au ”google” sub nas și pot citi niște definiții de pe wikipedia, toți se consideră experți în politică. Oriunde te uiți, găsești teorii despre cum ar trebui să fie, cum ar trebui să funcționeze, toți știu cine e prost, cine e hoț, cine e sfânt. Mai rău, vezi și la jurnaliști aceleași teorii fantasmagorice, ieșite din capul unor profesori de politică, care nu au făcut niciodată politică. Idealisme care nu au nicio legătură cu realitatea. Care realitate este așa cum a fost de când lumea: politica e curvă!

Prima problemă a românilor este că se amăgesc singuri, cu iluzia libertății de exprimare pe Facebook și a dreptății absolute pe bază de citit teorii politice de manual. Nu îi bagă niciun politicianist în seamă, dar ei țipă de parcă ar fi pe baricadele revoluției franceze. Nu ajungea că îi vrăjesc politicianiștii cu vorbe mieroase și emoții de turmă, se mai orbesc și singuri. Rezultatul? Politica românească a devenit un circ ieftin, cu reprezentații de excitat niște copiii de la țară care au crescut fără televizor și internet. Dă toată lumea vina pe politicianiști, pe televiziuni, pe corporații, pe reclame, dar nimeni nu vrea să vadă că toți ăștia sunt niște ”comercianți” care se orientează după tendințele pieței. Care produc și vând doar ce cumpăra prostimea mai mult. USR și AUR fix așa au fost fabricate, pentru a captura niște ”segmente de piață” electorală. Siguuuur, cumpărătorul nu are nicio vină, nicio responsabilitate!

A doua problemă este că drogul Facebook îi face pe toți să se creadă niște Maradona ai politicii. ”Mamă, ce aș face eu dacă aș ajunge parlamentar sau primar!” Serios? Ce crezi că ai putea face singur împotriva ”sistemului” corupt? Cât crezi că ai rezista până să fii ejectat sau executat? Maxim până ți se termină mandatul, ca mine. Sau mai puțin, dacă îți găsesc schelete pentru DNA. Însă, întrebarea cheie este câți ar rezista ”tentațiilor” oferite de sistem? Câți ar fi ”mai buni”? Câți ar rămâne un Hagi și câți ar derapa ca Maradona? Și ce ”minuni” ar mai face odată integrați în ”sistem”? Vă spun eu, majoritatea românilor s-ar scăpa în drogul puterii și banilor. Cel mai bun test este ”atotștiința” asta de Facebook. Dacă deja te crezi atât de priceput la politică de pe canapea, cum o să fie când o să te îmbete fotoliul funcției? Prăpăd!

Cea de-a treia problemă este lipsa simțului practic. Care este un fel de bun simț al realității. De unde să îl aibă politiciștii de Facebook, dacă se prostesc cu definițiile acelea idealiste de manual și se cred mici genii politice? Cât or fi teoriile de frumoase, ce rost au dacă nu se aplica la natura umană, ci doar la niște roboți sau îngeri? Da, e drăgălaș să avem idealuri, dar hai să nu ne pierdem capul în ele, că ne rupem picioarele. Degeaba te uiți în manual, dacă nu te uiți la oameni! Degeaba tot emiți teorii, dacă nu vezi ce îți spune istoria! Că politica nu a fost niciodată și nicăieri cinstită. Că teoriile astea au fost luate în seamă doar când au folosit unor șmecheri, care le-au pervertit repede în ceva util tot lor. Marea Americă construită pe idealurile din Carta Drepturilor Omului, în care negrii nu au avut ”drepturi” încă 200 de ani! Să mi se arate un singur stat care a fost vreodată ideal, în care s-a făcut politică după manual, în care oamenii au fost corecți unii cu alții! NU! Politica se face cu oameni, la fel ca avioanele sau mâncarea. Nu cu roboți care lucrează după manualul setat în creierele lor pozitronice. Așa că politica va fi mereu după cum e natura umană: slabă, schimbătoare și coruptibilă. Și așa trebuie văzută și judecată. Dacă vrei să o înțelegi.

Sun Tzu și Machiavelli nu au fost genii malefice, au fost doar niște realiști cronici. Nu au vrut să fie niște filozofi ieftini, îmbătați de idealuri idilice, ci au preferat să îi ajute pe oameni să înțeleagă lumea în care trăiesc. Doar așa se termină cu naivele leșinuri de canapea: ”Vai, de ce ne face așa ceva?” Doar așa poți să vezi dincolo de vorbele meșteșugite. Doar așa nu mai poți fi controlat cu emoții de turmă. Doar așa poți alege ce vrei tu.

Însă, pentru asta trebuie să ai puterea să îți recunoști: ”Sunt prost, nu știu nimic despre asta!”. Abia atunci vei începe să vezi realitatea așa cum e, fără să te mai zăpăcească teoriile. Abia atunci vei învăța să taci și să observi. Abia atunci vei fi ”deștept” cu adevărat.

P.S. Politicianul vorbește sincer, politicianistul doar vrăjește, politicistul visează că face politică.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.