Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laureata premiului Nobel pentru literatură Svetlana Aleksievici nu le-a răspuns anchetatorilor belaruși, care au convocat-o în cadrul unei anchete

Facebook
justitie corupta

Laureata premiului Nobel pentru literatură Svetlana Aleksievici a refuzat miercuri să răspundă întrebărilor anchetatorilor belaruşi care au convocat-o în cadrul anchetei asupra "consiliului de coordonare" al opoziţiei, din care face parte, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acest "consiliu" a fost format de opoziţie pentru a promova o tranziţie de putere, în timp ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, se confruntă cu o mişcare de contestare inedită de la alegerea sa controversată pe 9 august.

"Am recurs la dreptul meu de a nu depune mărturie împotriva mie însămi", a explicat Svetlana Aleksievici, în vârstă de 72 de ani, în faţa presei, după ce a plecat de la comisia de anchetă.

"Nu mă simt vinovată de nimic", a subliniat ea, dând asigurări că aşa-numitul "consiliu de coordonare" nu are decât "obiectivul de a consolida societatea".

Scriitoarea, care a obţinut premiul Nobel în 2015, a declarat şi la sosirea la comisia de anchetă că acţiunea opozanţilor este "absolut legitimă".

"Cred că trebuie să fim împreună, să nu cedăm (...) trebuie să obţinem o victorie datorită forţei spiritului nostru şi a convingerilor noastre", a estimat Svetlana Aleksievici, avertizând împotriva oricărei "vărsări de sânge".

Justiţia din Belarus a declanşat săptămâna trecută o acţiune penală împotriva "consiliului de coordonare", acuzat de "apeluri la acţiune care urmăreau să aducă atingere securităţii naţionale", încălcare a legii pasibilă de o pedeapsă între trei şi cinci ani de închisoare.

Doi alţi membri ai "consiliului", Serghei Dilevski şi Olga Kovalkova, au fost condamnaţi marţi la zece zile de detenţie în legătură cu manifestaţia neautorizată de duminică, la care au participat aproape 100.000 de persoane la Minsk.

Protestatarii consideră frauduloase rezultatele scrutinului de la 9 august câştigat oficial de Lukaşenko cu 80% din voturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.