Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Le-a luat 140 de ani ca să îl facă pe Moș Ion Roată cetăţean de onoare al comunei natale

agerpres.ro
Mos Ion Roata

Titlul de cetăţean de onoare al comunei Cîmpuri a fost acordat, post-mortem, lui Ion Roată, ţăranul clăcaş din localitate devenit deputat în Adunarea Ad-hoc, care a votat pentru Unirea Moldovei şi Ţării Româneşti la 1859.

Ceremonia de decernare a titlului onorific a avut loc la Casa Memorială "Ion Roată" din Cîmpuri, la împlinirea a 140 de ani de la moartea acestuia, certificatul fiind înmânat de autorităţi Sevastiţei Burnichioiu, strănepoată de-a lui Ion Roată, în prezent custode al casei muzeu.

Cu acest prilej, managerul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă, a anunţat debutul unei campanii care va culmina peste un an cu lansarea unei biografii menite să scoată la lumină adevărul istoric despre viaţa şi faptele lui Ion Roată.

"Ion Roată nu este doar o poveste. Ion Roată este o realitate pe care încercăm să o aducem în actualitate. Avem nevoie de modele, avem nevoie de oameni verticali, pe care generaţia tânără să îi ia ca model. Vrem ca prin Ion Roată să dăm exemplu că noi ştim să ne respectăm istoria, ştim să avem o privire retrospectivă asupra faptelor trecutului şi să pregătim viitorul. De aceea astăzi, aici, debutează o campanie care se va încheia peste un an, în a doua zi de Paşte, când aici, în acest spaţiu, vom lansa biografia lui Ion Roată, deoarece se colportează multe elemente despre viaţa şi activitatea sa fără să existe documente", a declarat Valentin Muscă.

Evenimentele de comemorare a lui Ion Roată au continuat la cimitirul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din satul Gura Văii, acolo unde se află mormântul ţăranului care a luptat pentru Unire.

Ion Roată, ţăran clăcaş pe moşia boierului Dăscălescu, a fost ales la 26 octombrie 1857 de către alegătorii din Focşani în Divanul Ad-hoc de la Iaşi, ca deputat reprezentant al ţăranilor pontaşi, legându-şi astfel numele pentru totdeauna de Unirea Principatelor Române. Pentru că a încercat să ceară drepturi pentru ţăranii clăcaşi de pe moşiile boiereşti şi mănăstireşti, a fost arestat, fiind eliberat mai apoi pe garanţia ţăranilor de la Câmpuri, cu condiţia să revină pe moşia stăpânită de familia Dăscălescu.

Pentru faptele sale, după Războiul de Independenţă, este decorat cu 'Steaua României', dar, în ciuda funcţiei importante pe care a deţinut-o, spre sfârşitul vieţii sale trăieşte în uitare şi mai apoi moare în sărăcie.

Ion Creangă a fost cel care a contribuit decisiv la celebritatea ţăranului din Cîmpuri după ce a scris povestea ce îi poartă numele, iar în perioada comunistă, moştenitorii lui Ion Roată au donat comunităţii casa în care acesta a trăit, care a devenit muzeu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.