Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lecțiile lui Nicușor Dan

mediafax.ro

Dacă sondajele actuale vor confirma locul al doilea ocupat de candidatul USB, pentru partidele mari (nu doar pentru PNL) va fi un semnal extrem de puternic. Și pentru partidele mici și ambițioase va fi un mesaj important.

Un scor între 15-20% în București, acolo unde Nicușor Dan, un ilustru anonim candidează, poate fi extrapolat cu ușurință și în celelalte orașe mari ale țării. Cu deosebirea că în acele orașe nu a existat un factor coagulant credibil, persistent, care să capteze electoratul.

Lecția numărul 1: voturi există pentru un partid nou, anti-sistem.

Lecția numărul 2: voturile se vedeau și înainte doar că ”pagubele” nu erau destul de mari ca partidele să nu le poată gestiona. Electoratul lui Nicușor Dan, ieșit în stradă, a dat jos guvernul Ponta. Dar partidele s-au regrupat repede. Oamenii vin în stradă, dar sunt ușor de băgat în casă cu sacrificii minime. Când aceiași oameni vin și bagă un buletin în urnă, costurile pentru partidele mari sunt mai consistente – pentru patru sau chiar opt ani.

Lecția numărul 3: Nu e suficient să vii cu un partid nou sau cu un partid care să amestece oameni noi cu figuri compromise ca să captezi acest electorat (aviz PMP, M10 și alții ca ei). Nu e de ajuns nici să apari periodic la televizor și să dai din gură ca iei aceste voturi. E nevoie de acțiune civică și politică pe termen lung cu rezultate palpabile. Și niciun compromis.

Lecția numărul 4: Când cultivi un electorat atât de intransigent și greu de păcălit, tu, ca lider, trebuie să reziști acerb cântecelor de sirenă, venite din direcția partidelor tradiționale. Asta s-ar putea să însemne, metaforic vorbind, să-ți pui ceară în urechi și să te legi de catarg. Ofertele curg și sunt foarte generoase. Dar și înșelătoare.

Lecția numărul 5: Cine joacă cu mize pe termen lung în politică, are doar de câștigat. Răbdarea e esențială.

Lecția numărul 6: E falsă povestea care ni s-a spus atâția ani că, dacă vrei un partid nou, obligatoriu trebuie să faci compromisuri legate de finanțare. Până acum nu s-a văzut nimic ”necurat” în finanțările către USB pe Capitală. Până acum...

Că oameni din PNL vor face din înfrângerea de la București un prilej de a tranșa răfuieli interne (mazilirea Alinei Gorghiu, scoaterea pe tușă a lui Predoiu...) e firesc. Așa se întâmplă în politică. Dar după ce vor fi terminat ”vărsarea” de sânge, e bine să se aplece asupra lecțiilor de mai sus.

PSD n-ar trebui să-și frece mâinile de bucurie că un electorat care, probabil, în bună parte, ar fi mers spre PNL le asigură lor locul întâi în clasament. Azi USB e doar în București. În 2020 s-ar putea să-l vedem în toată țara. Atunci PNL și USB ar putea avea o majoritate confortabilă în Parlment, rezultată din alegeri. Mai mult, chiar fără un partid, electoratul de tip Nicușor Dan va acționa la prezidențialele din 2019 la fel ca și la cele din 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.