Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lectură recomandată: 'Tandru și rece', de Felix Nicolau

Pexels.com
carte citit

Povestea unui profesor de engleză în România anilor ’90 care trece prin căutări sentimentale, literare și politice.

Felix Nicolau este profesor universitar (visiting) la Universitatea din Lund, Suedia, la Universitatea Tehnică de Construcții din București și la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Autor al mai multor volume de poezie și a opt cărți de interpretare literară și teoria comunicării, a publicat și două romane, în 2007 și 2011, ambele la prestigioasa editură Cartea Românească. Pe primul l-a reeditat de curând. Din păcate, nu se spune nicăieri că este ediția a doua și nici dacă autorul a mai umblat pe text, presupunem că nu, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Violeta Alexandru a ajuns și la Reuters și critică modul în care sunt tratați muncitorii români: 'Probleme sistemice care nu au fost rezolvate adecvat'

Voi începe această semnalare a reeditării cu un regret adresat editurii: cărțile de felul acestui roman, care își mențime prospețimea și valoarea și după 13 ani, dar de fapt toate cărțile care sunt reeditate, ar trebui să aibă la final o addenda cu tot ce s-a scris despre, în cazul în care s-a scris, lucru extrem de util oricăi cititor care dorește să afle cum a fost receptată cartea.

"Tandru și rece", un roman foarte bine scris, cu pasaje de-a dreptul memorabile, e povestea unui profesor de engleză în România anilor ’90 care trece prin căutări sentimentale, literare și politice, care se defineşte prin personajele din mediul familial, care se autodistruge prin visele, lecturile şi acţiunile sale. a primit cronici din plin, meritat. Așa că îmi permit să spicuiesc câteva fragmente, încât cititorul să-și poată face o idee departe de a fi subiectivă.

"Ce roman turbo, cu povești aiuritoare, pline de vertijuri și personaje care mai de care mai sărite din ramă - de la cititori de Heidegger și Dante, până la fete iubitoare de medii și media - e acest 'Tandru și rece'! Felix Nicolau și-a <> cartea cu tot ce trebuie: umor, sex, pagini de jurnal... intelectual, dar și dese întâlniri de gradul III cu <>. Mai sunt acolo o poveste de amor și-un drum pe la spitalul de nebuni, așa că puneți-vă centurile de siguranță, dacă nu vreți să zburați din scaun în timpul lecturii!" (Robert Șerban).

Citește și: Transfer spectaculos în PPUSL: Un personaj care a plecat din PSD s-a înscris la 'umaniști'

"'Tandru și rece' e un roman scris ca sã intrige. Te convinge și te respinge în același timp. Oricum, nu te lasã indiferent. Felix Nicolau îmi creează senzația că poate controla multe dintre zonele limbii neexploatate prea mult până azi. Proza scrisă de el, pe cât e de ușor de citit, pe atât e de atașantă prin spectacolul lingvistic pe care-l oferă" (Șerban Axinte)

"Felix Nicolau este un remarcabil povestitor, unele episoade savuroase naraţiuni de sine stătătoare. Scena cu cele două mătuşi matusalemice care îşi exploatează o vecină hapsână, descrierea tatălui Sabinei, alcoolicul melancolic bucovinean care nu are acces la frigiderul cu mâncare, sau scena cu <>, care execută singur în cadă o circumcizie cu o lamă, care trebuie asociată cu episodul când Leo îşi arde un neg cu briceagul încins pe aragazul din bucătărie (atenţie, secţia <> nu există în nici un spital din România) sunt dovezi incontestabile ale talentului autorului. Cele mai vii şi mai pline de savoare descrieri ale lui Nicolau sunt, de exemplu, acelea din transportul în comun bucureştean. Statul la coadă la metrou, episodul cu troleul trage după el o babă, prinsă între uşi sunt pure bucăţi de comedie" (Doru Pop)

Scriu editorii: "Aici se aflã secretele Revoluţiei, ale studenţiei şi iubirii imediat dupã Revoluţie, dar şi cauzele acestor schimbãri majore: austriecii din Moldova de Sus, primul muzeu de trãsuri din ţarã şi circuitul nocturn al cimitirelor mai prietenoase. De aici o sã aflaţi unde vã sunt paralele depuse la Caritas şi cum puteţi învãţa limba Zuzei, câinele care a ţinut piept de unul singur privatizãrii Herãstrãului. Aici sunt explicaţiile tuturor poftelor dumneavoastrã. Aici sunt toţi banii dumneavoastrã!".

Vezi și: ÎPS Pimen a murit: Biografia unui ierarh unic în Biserica Ortodoxă Română

Autorul însuși scrie: "În primul deceniu de după 1989 era de ajuns să ieşi din casă şi luai parte la fabricarea istoriei. Unii stăteau în faţa televizoarelor îndopându-se cu carnea pe care o visaseră de când erau copii, apoi îşi sorbeau cafeaua şi fumau ţigările Kent pe care le cumpăraseră ani de zile pe sub mână. Când aerul devenea irespirabil de la fumul de ţigară şi de la gazele provocate de carnea tocată, nevasta gâfâia de pe fotoliu: bărbate, hai să ieşim puţin până se aeriseşte. Facem niţică istorie şi ne întoarcem la 18.30, când începe serialul".

Felix Nicolau - "Tandru și rece". Editura Tritonic, colecția LIT. 327 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.