Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lider liberal, audiat de DNA

Un lider liberal a ajuns pe mâna procurorilor DNA. primarul Timișoarei, Nicolae Robu a dat cu subsemnatul în fața procurorilor din Timișoara în calitate de martor, în dosarul finanțării echipei de fotbal a lui Marian Iancu, Poli Timișoara.

Toate faptele s-au întâmplat atunci când Robu era doar rectorul Universității Politehnice, dar a aprobat tacit finanțarea formației de către fosta administrație de pe Bega, în frunte cu fostul edil, Gheorghe Ciuhandu.

Citește și: Ce le-a spus fosta soție a lui Tăriceanu procurorilor DNA (surse)

Dupa ce consilierii locali i-au cerut sa mearga la DNA Timisoara sa clarifice constituirea sau nu a Primariei in parte civila in procesul finantarii ilegale a echipei de fotbal Politehnica Timisoara din vremea lui Marian Iancu, pentru recuperarea a 27 de milioane de lei, Nicolae Robu s-a prezentat astazi, in jurul orei 15.00, la Directia Nationala Anticoruptie. La ultima sedinta in plen, primarul le-a aratat consilierilor o adresa pe care o primise din partea DNA Timisoara in care i se cerea un raspuns in acest sens.

Initial, Nicolae Robu le-a cerut consilierilor sa voteze daca institutia sa se constituie sau nu in parte civila, insa alesii au refuzat sa faca asta sustinand ca adresa a sosit pe numele edilului si el este cel care trebuie sa ceara lamuriri. Apoi sa supuna la vot.

Citește și: Elena Udrea recunoaște dezvăluirile făcute de Ion Cristoiu: 'A fost scandal'

Edilul Nicolae Robu explica saptamana trecuta, nu foarte entuziasmat, de ce a adus aceasta adresa in fata Consiliului. „Eu am considerat ca trebuie sa se pronunte Consiliul Local in aceasta speta, intrucat primarul ia decizia. Mi se adreseaza ca adresa. Primarul transmite spre Consiliul Local ordinea de zi. eu am luat acea adresa in acest sens, ca primarul nu trebuie sa se pronunte, ci Consiliul Local. Cata vreme Consiliul Local ia orice decizie privind banul si patrimoniul, am considerat ca si aici fiind vorba de bani si de o afectare pretinsa a patrimoniului, am considerat ca tot Consiliul Local trebuie sa se pronunte….Si voi face. Daca asta au cerut consilierii locali, voi face asta. Eu mi-am exprimat punctul de vedere, aici in plen. El nu-mi apartine, ci e punctul de vedere exprimat de serviciul juridic. Pe astfel de spete nu pot emite eu pareri personale. Daca juristii spun ca legea obliga forul decizional, care o fi el, Consiliul Local sau Primarul, sa se constinuie in parte civila, nu am cum sa nu respect aceasta obligatie legala. Evident va fi textul din raspunsul dat insotit de o precizare, de o conditionare, daca fapta si vinovatia persoanelor in cauza, respectiv prejudiciul, vor fi confirmate, de instanta de judecata. Deocamdata, prejudiciul este o suma aproximativa stabilita de Curtea de Conturi, de auditorii Camerei de Conturi Timisoara si valorile respective au ramas valabile in urma judecarii constestatiei. Pentru ca s-a respins constestatia noastra la nivelul national al Curtii de Conturi. Acolo e stabilita, dar ea e contestat in continuare. Auditorii independenti care au fost contractati sa stabileasca valoarea prejudiciului au spus pana acum ca nu exista prejudiciu”, spunea in 8 decembrie Nicolae Robu.

Citește și: Alarmă teroristă în Paris: Statul Islamic a 'lovit' din nou

DNA Timisoara ancheteaza de mai multa vreme dosarul finantarii clubului de fotbal din vremea lui Marian Iancu. Potrivit procurorilor anticoruptie, acordarea unor sume de bani in mod abuziv si contrar prevederilor legale, in perioada 2008-2011 din bugetul local al municipiului Timisoara, in cuantum total de 27.100.000 lei, catre S.C. Politehnica Timisoara, nu a servit intereselor comunitatii, „ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat in jurul” echipei de fotbal, finantarea fiind astfel ilegala.

Totodata, DNA arata ca ilegalitatile au fost constatate si de Camera de Conturi a judetului Timis, cu ocazia unui audit financiar prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27.100.000 lei. Primaria municipiului Timisoara contestase raportul Curtii de Conturi, insa actiunea a fost respinsa printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel Timisoara. In anul 2008, Consiliul Local Timisoara si echipa de fotbal FC Poli Timisoara au semnat un contract de finantare prin care CL se angaja sa finanteze echipa cu suma de 2,5 milioane de euro pe an, pentru a sprijini performantele. La acea vreme, clubul de fotbal era condus de omul de afaceri Marian Iancu, iar din partea CL Timisoara, documentul a fost iscalit de primarul de atunci, Gheorghe Ciuhandu.

Citește și: Povestea surpărilor din zona Eroilor: De ce se prăbuşeşte pământul / FOTO

„Suma alocata de Primaria Timisoara va fi folosita pentru acoperirea in mod exclusiv a cheltuielilor echipei de fotbal, conform Hotararii de Guvern 1447/2007”, se arata in contractul semnat intre cele doua parti. In 2009, un raport al Curtii de Conturi a aratat ca, din suma de bani obtinuta de clubul de fotbal de la Consiliul Local Timisoara, 150.000 de euro au fost folositi fara a respecta legea. Contractul avea o clauza potrivit careia, daca auditul intern al Primariei constata ca nu se fac cheltuieli conform legii, banii folositi altfel se returneaza.

In luna septembrie, pentru recuperarea prejudiciului in dosarul finantarii ilegale a clubului Poli Timisoara de catre municipalitate, procurorii DNA au luat masuri impotriva fostului primar Gheorghe Ciuhandu si a secretarului Primariei Timisoara Ioan Cojocari, urmariti penal in acest caz. Astfel, anchetatorii au decis sa puna sechestru pe o casa apartinand fostului edil si i-au blocat conturile secretarului, spun și cei de la opiniatimișoarei.

Citește și: ÎNFIORĂTOR: Statul Islamic a executat 38 de copii cu sindromul Down (presă)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.