Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul senatorilor PSD: Iohannis nu mai are nicio logică. Încalcă recomandările Comisiei de la Veneția

Inquam Photos - George Călin
Inquam Klaus Iohannis salut

Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat, vineri, că, referitor la referendumul pe Justiție care va avea loc în aceeași zi cu europarlametarele, pe 9 mai, Codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia recomandă să nu fie suprapuse referendumurile cu alegerile, indiferent de tipul de scrutin.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu vrea dezbateri în România pentru legalizarea canabisului și a etnobotanicelor

"Eu, ca senator, nu am dat niciodată ordonanţă de urgenţă, nu am de gând nici în continuare. Dar Codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia în materie referendară spune să nu se suprapună referendumurile cu alegerile, indiferent de tipul scrutinului. De aceea, odată ce domnul Iohannis a procedat la încălcarea acestui Cod de bune practici şi a recomandărilor pe care Comisia pentru democraţie prin drept le-a făcut de acum vreo 30 de ani, lucrurile merg pe o pantă care nu mai au niciun fel de logică", a afirmat Șerban Nicolae, vineri, la Parlament, informează Mediafax.

Social-democratul consideră temele de la referendumul pe Justiție drept "mofturile unor partide care în sondaje se umflă singure, în realitate sunt dezumflate total".

"Dacă în restul Europei temele pentru Parlamentul European, temele europene, temele legate de coeziune, de solidaritatea europeană, temele legate de Europa Unită şi de forţele centrifuge din Europa sunt consacrate doar acestor subiecte, la noi ele sunt parazitate doar de mofturile unor partide care în sondaje se umflă singure, în realitate sunt dezumflate total", a spus Nicolae.

Anterior, Renate Weber declarase că Guvernul nu are pe agenda sa, spre adoptare, Ordonanța de urgență privind modificarea legislației pentru referendum, propusă de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a declarat, întrebată despre ordonanța de urgență privind modificarea legislației pentru referendum propusă de AEP, că nu cunoaște detalii despre subiect deoarece a fost plecată din țară, însă luni va avea un răspuns în acest sens.

AEP a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislației electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare și referendumul pe Justiție din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opțiunile valide ale alegătorilor înscriși în Registrul electoral la data votării, potrivit documentului pus în dezbatere publică.

Astfel, alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 ale OUG prevăd următoarele: "(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării".

Legislația electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opțiunile alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente.

"(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente", conform Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.