Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul UDMR spulberă visul PSD și PNL: 'Nu pot fi comasate alegerile. Este neconstituțional'

Captura facebook
kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, respinge comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare din anul 2024 și spune că această idee este una ”greșită”.

”Sunt cel puțin două probleme, în primul rând una de constituționalitate și de agendă.

Nu pot fi comasate alegerile europarlamentare cu alte alegeri. Nu pot fi comasate alegerile locale cu parlamentare, fiindcă nu se potrivește calendarul.

În Constituție scrie, la alegerile parlamentare, că după ziua alegerilor, în 20 de zile, trebuie convocat noul Parlament, dar nu poți scurta mandatul Parlamentului, nu poți aduce mai repede.

Nu poți să ai două Parlamente, două mandate. Sunt două autorități diferite, care nu trebuie confundate, este o idee greșită să comasezi”, a spus Kelemen Hunor la Profit TV.

Președintele UDMR a precizat că în acest caz un alegător primește 7 buletine de vot, ceea ce nu se face.

”Argumentul că vor costa mai puțin nu este unul serios. Democrația costă.

Alegerile trebuie organizate când este rândul, nu trebuie amestecate. La alegerile locale, programele trebuie să meragă spre comunitățile locale, când e vorba de europarlamentare e bine să vorbești de ce se întâmplă în Europa și ce așteptări ai, iar când e vorba despre parlamentare este o altă discuție.

Nu este bine să comasezi alegerile locale și cele parlamentare și nici nu s-ar putea. (…) E o greșeală”, a mai spus președintele UDMR. Acesta se declară de acord, însă, cu comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale, cum a fost în urmă cu 20 de ani.

Vezi și: Hunor, despre renegocierea PNRR cerută de PSD: Vom vedea anul viitor, nu este exclusă, dar nu este momentul şi nu e tema zilei

Context

PSD și PNL au avut discuții despre comasarea alegerilor locale cu alegerile parlamentare în toamna anului 2024. Ecuația este simplă: cele două partide ar urma să-și conserve numărul aproximativ egal de primari, iar majoritatea parlamentară actuală să fie păstrată în continuare. Partidele mai mici, cum e UDMR, ar fi dezavantajate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.