Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lista cu eligibili PNL pentru Bruxelles. Regulile jocului, rescrise de Orban. Cum a fost neutralizat Bușoi

orban busoi

Ludovic Orban este pe cale să-și consfințească triumful total în PNL.  În contextul europarlamentare de anul viitor, liderul liberal rescrie regulile de selecție a candidaților pentru a pune presiune pe ultimii adversari din partid și a-i marginaliza.  Cu o parte din proprii apropiați puși deja pe index, liderul PNL București, Cristian Bușoi este pe punctul de a pierde  Capitala și ar putea prefera exilul total la Bruxelles ca premiu de consolare. Totul depinde de cum va juca puținele cărți pe care le mai are, în condițiile în care lista scurtă cu eligibili pentru Parlamentul European este deja făcută în Modrogan.

De mai bine de un an, Cristian Buşoi este lider plin peste PNL București. O calitate care nu a fost însoțită însă de  performanțe. După ce organizația a pierdut în mod rușinos, cu doar 11,2%, alegerile pentru Primăria Capitalei și toate primăriile de sector deținute înainte de ultimele alegeri locale, Bușoi a preluat frâiele conducerii ca interimar. Cu toate acestea, la ultimele parlamentare, nu doar că  PNL București nu a reușit să recupereze procentele pierdute, dar s-a calificat pe locul trei în topul filialelor liberale cu cele mai  proaste rezultate pa țară - 12,8% la Senat, 11,97% la Cameră. Spre comparație, în 2012 pe listele PNL București intrau în Parlament 15 deputați PNL-PDL și șase senatori.

Cum rezultatele fiecărei filiale vor conta în procedura internă de  alegere a candidaților pe regiuni, Bușoi nu poate spera prea multe dacă se va ajunge la această procedură de selecție. Orban a dat deja startul ideii sale de alegere a noii garnituri de candidați.

„La primul Consiliu Naţional, care va avea loc probabil în iunie, vom adopta o hotărâre privind criteriile şi procedura de desemnare a candidaţilor la europarlamentare. Gândesc să fie o reprezentare echilibrată a regiunilor, cu candidaţi care să treacă prin filtrul campaniei în regiuni”, a susținut liderul liberal  în acest weekend.

Pentru actuala echipă de eurodeputați liberali, anunțul lui Orban a fost perceput ca un semnal de alarmă. Asta deoarece președintele PNL a ținut să precizeze că mandatele avute până acum la Bruxelles nu sunt suficiente pentru a le garanta un nou loc pe lista scurtă de eligibili. Drept urmare va fi o competiție între liberalii  cu ștate vechi în Parlamentul European și noii aspiranți.

„Voi fi foarte exigent în ceea ce priveşte candidaţii. Nu poţi să trimiţi pe oricine la Bruxelles. Candidaţii trebuie să aibă expertiză cel puţin într-un domeniu, pentru că acolo dezbaterea în comisiile de specialitate este extrem de serioasă, iar noi, ca să existăm în această dezbatere şi să putem influenţa deciziile în avantajul României, trebuie să avem oameni foarte bine pregătiţi. Trebuie să fie oameni care au o carieră în spate, care să aibă capacitatea să relaţioneze, să convingă, să câştige respectul partenerilor din celelalte ţări membre ale Parlamentului European. Nu în ultimul rând, trebuie să fie oameni care să stabilească contracte şi să genereze relaţii pe termen lung”, a mai spus preşedintele PNL.

În fapt, potrivit unor surse din conducerea PNL , lista cu cele 6-7 poziții considerate eligibile este ca și făcută, iar noua procedură internă este mai mult menită să o valideze, nefiind de așteptat surprize notabile față de  ce-și dorește deja conducerea de la București.

"Marian Jean Marinescu, Daniel Buda, Gheorghe Falcă, dar și Teodor Stolojan sunt deja în cărți. Se mai luptă Petru Luhan și noul venit, Ionel Dancă, să prindă un loc eligibil.  În plus, trebuie femei pe lista scurtă pentru a echilibra  gradul de reprezentativitate și a păstra subvenția de la stat. Deja Crin Antonescu a dat telefoane la centru pentru a asigura Adinei Vălean un nou mandat, dar Crin nu mai este în postura de a emite pretenții după atâta timp de inactivitate. Venirea lui Siegfried Mureșan a aglomerat deja lista, iar Bușoi s-a speriat. Știe că dacă se lasă la mâna alegerilor interne pe regiuni va suferi o înfrângere umilitoare, așa că a preferat  să cedeze  și să bată palma cu Orban în schimbul unei retrageri onorabile din fruntea PNL București", ne-au explicat sursele citate natura trocului  încheiat între  cei doi rivali la ultimul Congres al partidului.

De fapt dacă se va ajunge la alegeri interne pe filiale, în regiunea  București-Ilfov  vor apărea complicații.  Rezultatul alegerilor interne  va  conta  în proporție de 50% pentru selectarea de către  conducerea centrală a unui candidat eligibil. Alți 50% vor fi dați de rezultatele  de la ultimele alegeri. Bușoi nu este avantajat nici de prima, nici de a doua procedură.

"Orban a trecut deja la înlocuirea celor care au făcut blat cu PSD la nivel de sectoare. Florin Alexe, bunul prieten al lui Bușoi, nu va fi nici primul nici ultimul schimbat, iar cu o nouă garnitură de lideri de  sectoare,  Bușoi nu va avea nici o șansă să fie propus candidat de regiune. Mai degrabă ne putem trezi cu Petrache de la Ilfov pe cap că vine și ne impune candidatul. Ce să mai vorbim de rezultate că acolo suntem praf. Pentru europarlamentare suntem aproape total la mâna lui Orban și Bușoi știe foarte clar asta", ne-a dezvăluit un liberal din conducerea organizației de București stare de fapt.

Pentru Bușoi, momentul retragerii din fruntea filialei bucureștene  pentru a face loc colegului Ciprian Ciucu se va dovedi crucial. Nu poate risca nici să-l prindă alegerile interne din toamnă pentru că atunci ar fi tardiv, dar nici să facă pasul prea devreme.

"Se teme ca nu cumva Orban să nu-l ducă cu preșul dacă renunță la funcție în această vară și să-l lase pe dinafara jocului pentru PE. O promisiune nu oferă și o garanție", susțin surse din actuala conducere a organizației.

În aceste condiții, fostul adversar al actualului lider de partid se vede pus în poziția unui delicat dans politic pe sârmă la capătul căruia are de câștigat  sau de pierdut întregul partid.

PNL dă semne de revenire, dar la nivelul Bucureștiului, înafară de Ciprian Ciucu, nu a identificat alt om capul  capabil să-i facă față lui Firea la viitoarele alegeri.

Deși este promovat ca principalul opozant la adresa  activității actualului primar general, Ciucu are nevoie de notorietate, influență și popularitate pentru a crește în următorii doi ani. Iar Orban speră ca poziția de lider politic peste filiala din Capitală să-i ofere acestuia această oportunitate.  Tocmai de aceea este vital ca Bușoi să facă cât mai repede pasul de retragere, o necesitate pe care europarlamentarul o înțelege și caută să o exploateze pentru a nu pierde un nou bilet în trenul de patru ani spre Bruxelles de anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.