Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Israel: Inamicii Israelului strâng rândurile: Întâlnire de taină între liderii Jihadului Islamic și Hezbollah

x
razboi israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat într-un interviu difuzat duminică că "suficient" dintre cei 132 de ostatici israelieni rămași în Gaza sunt în viață pentru a justifica războiul pe care Israelul îl poartă în regiune.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel

UPDATE 12 februarie, ora 23.55: Grupul pentru Drepturile Omului raportează o altă rundă de atacuri ale coloniștilor împotriva palestinienilor

Grupul israelian pentru drepturile omului Yesh Din raportează un asalt asupra satului palestinian Asirah al-Qibliyah din Cisiordania ocupată.

“Cu aproapeo oră în urmă, zeci de coloniști au atacat satul Asirah al-Qibliyah cu pietre, geamuri sparte, au incendiat vehicule, provocând daune proprietății și rănind 3 locuitori,”, a spus grupul într-o postare pe social media.

Armata a sosit și a împușcat gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc la rezidenții palestinieni.”

Aceasta este a doua rundă de atacuri ale coloniștilor pe care Yesh Din le-a raportat în ultimele ore.

“Acesta este doar cel mai recent dintr-o serie de atacuri violente ale coloniștilor israelieni asupra palestinienilor. ONU declară că, începând cu 7 octombrie, au existat cel puțin 515 atacuri asupra palestinienilor de către coloniștii israelieni, a declarat corespondentul Al Jazeera, Hamdah Salhut, care a raportat din Ierusalimul de Est ocupat.

UPDATE 12 februarie, ora 22.55: HRW salută cererea împotriva Hamas la ICC

Omar Shakir, directorul Israel-Palestina pentru Human Rights Watch, a salutat decizia familiilor celor luați captivi de Hamas de a depune o plângere împotriva grupului la Curtea Penală Internațională (CPI).

“Mare pentru a vedea familiile de ostatici care se întorc la [ICC] pentru responsabilitate,” Shakir a spus într-o postare pe social media.

“CPI joacă un rol esențial în menținerea ordinii de îmbrăcăminte bazată pe reguli și în tragerea la răspundere a tuturor autorilor de infracțiuni grave. Justiție imparțială și independentă de care este nevoie în Israel/Palestine.”

Israelul şi principalul său aliat, Statele Unite, au respins anterior investigaţiile CPI privind posibile abuzuri în conflictul israeliano-palestinian.

În plus, Israel – care urmărește politici de construire a așezărilor pe terenuri palestiniene ocupate, încălcând dreptul internațional –, nu a ratificat Statutul de la Roma care a stabilit curtea.

UPDATE 12 februarie, ora 22.10: Amnesty International spune că populaţia de tutun a crescut de cinci ori în timpul războiului

Grupul pentru drepturile omului declară că populaţia de citadină a explodat începând cu 7 octombrie, subliniind pericolul pe care o ofensivă israeliană l-ar reprezenta pentru civilii de acolo.

În timp ce forțele israeliene au împins mai departe spre sud, au ordonat palestinienilor strămutați să caute adăpost în Rafah, în apropiere de granița cu Egiptul.

“Majoritatea oamenilor din Rafah au fugit deja din alte zone din Gaza după ce au fost ordonați de autoritățile israeliene la ‘evacuate’,” Amnesty a declarat într-o postare pe social media. “Civilienii nu au unde să meargă pentru a scăpa de bombardament și se confruntă cu riscul real și iminent de genocid

UPDATE 12 februarie, ora 20.50: Preşedintele israelian şi prim-ministrul palestinian, printre participanţii la Conferinţa de Securitate de la München

Preşedintele israelian Isaac Herzog şi prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh se numără printre sutele de oficiali de rang înalt ce urmează să participe săptămâna aceasta la Conferinţa de Securitate de la Munchen (MSC), a anunţat luni preşedintele acesteia, Christoph Heusgen, citat de Reuters.

Conferinţa are loc în timp ce războiul din Fâşia Gaza dintre Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas, în care au fost ucişi peste 28.000 de palestinieni şi aproximativ 1.430 de israelieni, intră în cea de-a cincea lună.

Shtayyeh face parte din Autoritatea Palestiniană cu sediul în Cisiordania ocupată de Israel. Nu se ştia dacă el şi Herzog se vor întâlni.

Heusgen a spus că războiul Israel-Hamas, invazia Ucrainei de către Rusia şi conflictele din Cornul Africii vor domina conferinţa, care are loc în oraşul Munchen din sudul Germaniei de vineri până duminică şi la care participă elita mondială a apărării şi securităţii.

Viitorul NATO şi apărarea europeană vor fi de asemenea un subiect important, a anunţat Heusgen într-o conferinţă de presă.

Fostul preşedinte american Donald Trump a stârnit indignare în NATO şi Europa cu sugestia sa că Statele Unite ar putea să nu mai protejeze aliaţii NATO care nu investesc suficient în apărare, în faţa unei potenţiale invazii ruse.

Ostatici israelieni eliberaţi şi rude ale ostaticilor Hamas ar urma de asemenea să participe la un eveniment pe marginea conferinţei, a spus Heusgen,

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, va deschide conferinţa. Printre alţi participanţi se numără secretarul de stat american Antony Blinken, vicepreşedintele SUA Kamala Harris, diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, cancelarul german Olaf Scholz, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şefii guvernelor Libanului, Qatarului şi Irakului, a adăugat el.

Miniştrii de externe ai celor mai bogate democraţii din Grupul Celor Şapte (G7) vor organiza o întâlnire pe marginea conferinţei.

Raportul anual al MSC subliniază un grad ridicat de pesimism în rândul naţiunilor occidentale cu privire la perspectivele lor de securitate şi prosperitate, a declarat Tobias Bunde, şeful de politică şi analiză al Conferinţei.

Aproape jumătate dintre cetăţenii germani, de exemplu, cred că ţara lor va fi mai puţin sigură şi mai puţin bogată în zece ani.

"Acesta este un contrast mare cu ţări precum China şi India, unde majorităţile sunt semnificativ mai optimiste", a notat Bunde.

"În multe societăţi occidentale, se răspândeşte sentimentul potrivit căruia câştigurile globalizării sunt distribuite incorect şi că ordinea mondială actuală nu le poate îndeplini aşteptările", a adăugat el.

Acest lucru, la rândul său, atenuează dorinţa de cooperare internaţională, de exemplu în probleme precum schimbările climatice, a mai spus el.

Aproximativ 27% dintre 250 de persoane care vorbesc la cele 60 de evenimente provin din Sudul Global, cea mai mare pondere până în prezent la conferinţă.

UPDATE 12 februarie, ora 19.35: Joe Biden îl face pe Netanyahu nemernic: Trebuie să se oprească

Continuarea AICI

UPDATE 12 februarie, ora 17.05: Se complică situația în Orientul Mijlociu! Egiptul amenință Israelul cu tratatul de pace de la Camp David - Rafah, linia roșie a războiului

Continuarea AICI

UPDATE 12 februarie, ora 16.31: Egiptul avertizează că va suspenda tratatul de pace cu Israelul dacă acesta încalcă protocoalele militare atacând la Rafah

Egiptul a informat Israelul că va suspenda Acordurile de la Camp David, care în anul 1979 au pus capăt îndelungatelor conflicte dintre cele două ţări, dacă statul evreu îi va forţa printr-o ofensivă militară pe palestinienii din Fâşia Gaza să treacă graniţa în Egipt, relatează luni agenţia EFE, citând o sursă de securitate egipteană.

"Egiptul a informat Israelul asupra suspendării Tratatului de la Camp David dacă Israelul încalcă protocoalele militare şi de securitate ale acestui tratat, care a deschis calea păcii între cele două ţări", a declarat respectiva sursă de la Cairo, care a vorbit cu condiţia anonimatului.

Aceasta a mai precizat că avertismentul egiptean asupra suspendării tratatului de pace, care a reprezentat piatra de temelie a stabilităţii în regiune timp de aproape o jumătate de secol, a fost transmis după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că a ordonat armatei să se pregătească pentru lansarea unui atac asupra localităţii Rafah, situată în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul.

Oraşul Rafah este ultimul refugiu al palestinienilor strămutaţi de război din restul Fâşiei Gaza. În zona acestui oraş se află în prezent aproximativ 1,4 milioane de palestinieni, mai mult de jumătate din populaţia enclavei palestiniene în care armata israeliană desfăşoară o ofensivă pentru anihilarea mişcării islamiste Hamas.

"Orice încercare de a-i forţa pe palestinieni să intre în Egipt se va lovi de suspendarea acordului de pace semnat între cele două ţări", insistă sursa egipteană, care subliniază că o strămutare forţată către Egipt a populaţiei palestiniene din Fâşia Gaza prin acţiuni militare israeliene reprezintă o linie roşie.

Potrivit postului saudit al-Arabiya, Egiptul a decis deja limitarea comunicaţiilor de securitate cu Israelul, cu excepţia celor legate de negocierile asupra unui armistiţiu şi schimb de prizonieri între Israel şi Hamas.

Conform aceluiaşi post, oficialii egipteni sunt, în plus, iritaţi de lansarea în Israel a unor informaţii care susţin că autorităţile de la Cairo ar fi de acord cu lansarea unei operaţiuni militare israeliene la Rafah, operaţiune împotriva căreia Egiptul a avertizat în mod repetat. Ministerul de Externe egiptean a subliniat duminică "necesitatea unirii tuturor eforturilor regionale şi internaţionale pentru a preveni un atac în oraşul palestinian Rafah".

UPDATE 12 februarie, ora 14.59: Autorităţile din Israel susţin că forțele Hamas din Gaza au fost înjumătăţite

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat luni că forţa de luptă a grupării Hamas a fost redusă la jumătate în urma războiului din Gaza, după ce peste 12.000 de luptători ai săi au fost uciși și mulţi alţii răniți sau capturați. "Vorbim despre trei sferturi din batalioanele Hamas care au fost spulberate... şi de peste 12.000 de terorişti care au fost ucişi", a spus Eylon Levy. "Luând în considerare şi numărul de teroriști care au fost răniți sau reținuți, mai mult de jumătate din forța de luptă a Hamas a fost eliminată".

content-image

UPDATE 12 februarie, ora 13.50: IDF susține că avioanele sale au lovit celula Hezbollah din sudul Libanului și au efectuat lovituri asupra țintelor teroriste

IDF susține că avioanele de luptă au efectuat lovituri asupra agenților și site-urilor Hezbollah din sudul Libanului cu puțin timp în urmă.

Un vehicul în care se aflau mai mulți agenți Hezbollah a fost lovit în satul Maroun al-Ras, spune IDF.

IDF susține că a lovit și infrastructura Hezbollah din Odaisseh și Khiam, două clădiri și un alt loc militar în Tayr Harfa și Maroun al-Ras.

content-image

UPDATE 12 februarie, ora 11.37: Inamicii Israelului strâng rândurile: Întâlnire de taină între liderii Jihadului Islamic și Hezbollah

Liderul HezbollahHassan Nasrallah, s-a întâlnit cu Ziad al-Nakhaleh, secretarul general al Jihadului Islamic Palestinian, a declarat Hezbollah într-un comunicat.

Nu spune unde sau când a avut loc întâlnirea.

Detalii aici

content-image

UPDATE 12 fenruarie, ora 9.33: Rebelii Houthi atacă din nou - Un vas aparținând Greciei a fost lovit de rachete

Firma britanică de securitate maritimă Ambrey spune că un vrachier, aflat sub pavilionul Insulelor Marshall, deținut de Grecia, a fost vizat de rachete în două incidente separate în două minute în timp ce tranzita prin strâmtoarea Bab al-Mandab.

Se pare că bulkerul a fost lovit și a suferit daune fizice pe partea tribord, adaugă Ambrey.

Detalii aici

content-image

UPDATE 12 februarie, ora  9.20: 'Dimineața, jurnalist la Al Jazeera, seara, terorist în Hamas!' - Descoperirea făcută de IDF pe un laptop în Gaza

Documentele recuperate de pe un laptop din nordul Gaza au arătat că Muhammed Wishah făcea parte din Hamas, potrivit IDF.

Jurnalistul Mohammed Wishah de la Al-Jazeera a avut o slujbă secundară de comandant în cadrul unităților de rachete antitanc ale Hamas până în 2022, au dezvăluit dovezile recuperate de către IDF, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al IDF pentru presa arabă, Avichay Adraee.

Detalii aici

content-image

UPDATE 12 februarie, ora 04:45 - VIDEO | Israelul lovește puternic la Rafah: zeci de morți, 14 case şi trei moschei lovite

O serie de lovituri aeriene israeliene în cursul nopţii de duminică spre luni la Rafah, un oraş din Fâşia Gaza la frontiera cu Egiptul, au făcut 52 de morţi, potrivit unui bilanţ al Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste Hamas, aflat la putere în Gaza, relatează AFP, citat de Agerpres.

Aceste lovituri au lovit 14 case şi trei moschei din diferite zone din Rafah, potrivit guvernului Hamas.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 12 februarie, ora 03:00 - Israelienii au ieșit cu miile în stradă la Tel Aviv pentru a cere eliberarea ostaticilor / Poliția a intrat în conflict cu protestatarii

Poliţia a intrat în conflict cu protestatarii de la Tel Aviv, care cereau ca guvernul să depună mai multe eforturi pentru eliberarea ostaticilor care sunt încă reţinuţi de Hamas. Unii dintre demonstranţi au făcut mici focuri pentru a bloca un drum principal, scrie BBC.

Protestatarii au susţinut că obţinerea unui acord pentru eliberarea celor mai mult de 100 de ostatici ar trebui să fie principala prioritate.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat în mod repetat că cea mai sigură cale de a aduce ostaticii acasă este de a obţine o victorie militară totală în Gaza.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.