Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 14 iulie-'Se apropie ora socotelilor pentru Rusia!' (armata ucraineană)/ Rusia și-ar fi retras aproapte toți militarii din Belarus

Time
ucraina contraofensiva

Forțele ucrainene au reușit să avanseze la sud de Bahmut. Trupele de apărare sunt acum la granițele orașului, iar armata ucraineană a respins trupele rusești care încercau să avanseze în direcțiile Kupiansk, Limansk, Avdiivka și Mariinsk. Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât toate cele 20 de drone Shahed-136/131 lansate de forțele ruse noaptea trecută. Au fost doborâte și două rachete Kalibr.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 14 iulie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 14 iulie, ora 23.00: Acordul cerealelor este încă în pericol - Reacția Kremlinului la declarațiile lui Erdogan

content-image

Rusia nu a făcut niciun anunţ privind vreo decizie de prelungire a Acordului cu Ucraina referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră, anunţă Kremlinul, ca reacţie la declaraţiile preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, notează Mediafax.

Detalii aici

UPDATE 14 iulie, ora 21.00: Acordul cerealelor: Erdogan anunță decizia lui Putin

content-image

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat, vineri, că a obţinut aprobarea omologului său rus, Vladimir Putin, pentru prelungirea Acordului privind transporturile de cereale pe Marea Neagră.

Detalii aici

UPDATE 14 iulie, ora 19.28: Ucrainenii observă mișcări interesante în nord: Rusia și-ar fi retras aproapte toți militarii din Belarus

Ca parte a ultimei rotații militare, Rusia și-a retras aproape toate trupele din Belarus, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat al Grăniceri, Andrii Demcenko, pe 14 iulie.

După cum a explicat purtătorul de cuvânt, armata rusă a folosit teritoriul belarus în primul rând ca teren de antrenament.

Detalii aici

content-image

UPDATE 14 iulie, ora 19.12: Mișcări de trupe în țara lui Lukașenko: Mercenarii Wagner încep să antreneze trupele belaruse

Mișcări de trupe în țara lui Lukașenko: Mercenarii Wagner încep să antreneze trupele belaruse

Mercenarii Grupului Wagner au început deja să antreneze trupele belaruse într-o tabără din apropierea oraşului Osipovici, la 230 de kilometri de graniţa cu Ucraina, a informat vineri Ministerul belarus al Apărării, citat de EFE, anunță Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 14 iulie, ora 18.55: Tensiuni în creștere - Lavrov avertizează cu privire la un conflict direct cu NATO

Statele Unite şi aliaţii din cadrul NATO generează riscuri privind un conflict militar direct cu Rusia, a avertizat, vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în contextul în care partenerii occidentali au anunţat menţinerea asistenţei pentru Ucraina.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 14 iulie, ora 17.35: Şeful Rosatom respinge acuzațiile că Moscova intenţionează să arunce în aer centrala Zaporojie: 'Ar trebui să fii complet idiot...'

Şeful agenţiei nucleare ruse Rosatom, Aleksei Lihaciov, a respins joi acuzaţiile potrivit cărora Moscova ar intenţiona să arunce în aer centrala nucleară Zaporojie, ocupată temporar de trupele ruse în sudul Ucrainei, relatează DPA.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 14 iulie, ora 15.50: Soarta generalului care a expus problemele armatei ruse este incertă: Kremlinul îi trimite pe jurnaliști la Ministerul Apărării

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, le-a recomandat jurnaliştilor să ia legătura cu Ministerul rus al Apărării pentru a obţine informații despre generalul Popov, notează INTERFAX.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 14 iulie, ora 14.10: Prigojin îl sfidează în față pe Vladimir Putin: ofertă refuzată de șeful mercenarilor / cine este comandatul Căruntul, care îl poate înlocui pe Prigojin

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că a propus combatanţilor din Wagner să activeze sub comandamentul oficial al unei alte persoane, dar că şeful lor, Evgheni Prigojin, a refuzat această ofertă după rebeliunea eşuată.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iulie, ora 14.08: Declarațiile unui general rus demis sunt semnul cel mai recent al degringoladei din sânul conducerii armatei

După aproape trei săptămâni de la o revoltă eșuată, tulburările din sânul conducerii armatei ruse au continuat, provocând noi greutăți și noi riscuri forțelor Moscovei care tocmai încearcă să respingă o contraofensivă ucraineană.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iulie, ora 13.25: Când și în ce condiții va folosi Ucraina bombele cu dispersie primite de la americani

Ucraina a primit bombe cu dispersie de la Statele Unite, muniții interzise în peste 100 de țări, dar s-a angajat să le folosească doar pentru a disloca concentrări de soldați inamici, anunță Reuters.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iulie, ora 13.10: Pentagonul susține că trupele Wagner au devenit o prezență insignifiantă pe frontul din Ucraina

Mercenarii grupului paramilitar rus Wagner nu mai participă "în mod semnificativ" la operaţiunile de luptă în Ucraina, a anunţat joi Pentagonul, la două săptămâni după rebeliunea eşuată a acestui grup, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iulie, ora 12.20: Ce se schimbă dacă Ucraina primește F-16 și rachete cu rază lungă de acțiune

La summitul NATO, Franța a anunțat trimiterea de rachete Scalp, în timp ce Kievul salută crearea unei coaliții de țări care va antrena piloți ucraineni pe F-16.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iulie, ora 12.15: Regiunea Zaporojie, vizată de peste 60 de bombardamente ruseşti

Şeful Administrației Militare Regionale Zaporojie, Iuri Malaşko, a raportat că trupele ruse au bombardat regiunea de 63 de ori, atacurile soldându-se cu morți și răniți, relatează KORESPONDENT, potrivit Rador.

Într-un comunicat remis vineri dimineaţă, Malaşko a precizat că 21 de așezări din regiunea Zaporojie au fost vizate de atacuri în ultimele 24 de ore. Potrivit oficialului, ruşii au lansat 54 de lovituri de artilerie asupra Orihove, Zaliznicine, Huliaipole, Novodanilivka, Bilohiriam Levadne, Stepnohirsk, Kamianka și alte zece sate din prima linie a frontului. De asemenea, au fost înregistrate șase lovituri de rachete la Orihove, Verhnia Tersa, Novodarivka şi Cervone, două lovituri cu rachete la Malokaterinivka și un atac aerian asupra Orihove. "Ca urmare a bombardamentelor inamice, patru persoane au fost rănite. De asemenea, a fost raportat un deces - un bărbat de 40 de ani" - a subliniat Iuri Malaşko. Autorităţile au înregistrat 52 de rapoarte cu privire la distrugerea unor clădirilor de locuit, structuri gospodărești, depozite și instalaţii de infrastructură socială.

content-image

UPDATE 14 iulie, ora 11.40:  Viktor Orban: 'Ucrainenii sunt agresivi, exigenți și angajați în șantaj moral!'

Premierul maghiar Viktor Orbán a spus că al Treilea Război Mondial a fost evitat la summitul NATO, deoarece Alianța Nord-Atlantică nu include Ucraina.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iulie, ora 11.15: Oleksii Danilov respinge criticile secretarului britanic al apărării: 'Oricine poate spune ceva când este emoţionat şi apoi regretă'

Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei Oleksii Danilov a respins criticile aduse Kievului de secretarul britanic al apărării, Ben Wallace - care a afirmat că, în loc să se plângă, Ucraina ar putea să fie mai recunoscătoare Occidentului - sugerând că atitudinea lui Wallace a fost generată de emoţia excesivă, relatează The Guardian, conform news.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iulie, ora 10.56: General (r) american: NATO să se pregătească de război iminent cu Rusia

Generalul (r) Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, este de părere că NATO ar trebui să înceapă să se pregătească în vederea unui „război iminent” cu Rusia, conform Digi24.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iulie, ora 10.36: Percheziții mamut la 'mafia refugiaților' ucraineni din România: prejudiciul depăşeşte un milion de lei

Poliţiştii constănţeni au făcut 35 de percheziţii la persoane suspectate că au obţinut ilegal fonduri pentru decontarea cheltuielilor de hrană şi cazare pentru cetăţeni ucraineni, iar în acest caz prejudiciul depăşeşte un milion de lei. ”Cetăţenii străini în cauză nu au intrat vreodată pe teritoriul României sau nu s-au aflat în România în perioada de referinţă indicată”, spun anchetatorii.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iulie, ora 10.20: Reprezentant al armatei ucrainene, despre muniţiile cu dispersie primite din SUA: "Se apropie ora socotelilor pentru Rusia"

Purtătorul de cuvânt al grupului de forțe ucrainene "Est", Serhi Cerevati, susţine că armata rusă folosește constant muniții cu dispersie în războiul declanşat împotriva Ucrainei. Acum, însă, a subliniat acesta, Forțele Armate ale Ucrainei au şi ele astfel de obuze, aşa că "vine ora socotelilor", relatează Rador.

"Rușii folosesc constant muniții cu dispersie. A devenit o practică pentru ei. Începând cu războiul împotriva Icikeriei (republica nerecunoscută de guvernul oficial cecen, n.r.), în Siria, de la începutul 'războiului hibrid' în 2014 și, apoi, în invazia la scară largă din 2022" - a remarcat Cerevati. Acesta a subliniat că armata rusă a folosit constant muniții cu dispersie. "În primul rând ei le folosesc lovind cu ajutorul unor lansatoare de rachete multiple precum Smerchi și Uragan. Ei ne lovesc pozițiile și orașele pașnice cu muniții cu dispersie. Prin urmare, vine ora socotelilor pentru toate. Datorită partenerilor noștri vom avea ocazia să le răspundem (ruşilor, n..r) în mod corespunzător" - a afirmat Cerevati.

content-image

UPDATE 14 iulie, ora 09.15: Puternică operațiune de epurare în Armata Rusă și serviciile de informații / Ce se știe despre Surovikin (WSJ)

La câteva ore după ce liderul paramilitar rus Evgheni Prigojin a început un marş de scurtă durată către Moscova, luna trecută, serviciul de securitate internă al ţării, FSB, a reţinut mai mulţi ofiţeri militari de rang înalt, între care generalul Serghei Surovikin, şeful forţelor aerospaţiale, au declarat pentru The Wall Street Journal (WSJ) persoane care cunosc această situaţie. Generalul Surovikin este reţinut şi interogat la Moscova, în timp ce alţi comandanţi sunt deţinuţi, suspendaţi sau demişi, potrivit surselor.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iulie, ora 08.50: Ucraina avertizează că va bloca total orice aprovizionare a Europei cu gaz rusesc. Mai multe țări UE vor fi lovite puternic

Ucraina avertizează că aprovizionarea cu gaz rusesc către Europa va fi întreruptă, ceea ce ar putea forța țările din Europa Centrală să încerce să îl înlocuiască în totalitate, scrie Politico.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 14 iulie, ora 08.54: Jurnalistul AFP Arman Soldin, ucis în Ucraina, decorat cu titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare

Coordonatorul video al Agenţiei France-Presse, Arman Soldin, care a fost ucis în Ucraina pe 9 mai, a fost decorat postum cu Legiunea de onoare, potrivit Journal officiel.

"Cu rangul de cavaler şi cu efect de la 28 iunie 2023, Arman Soldin a fost decorat prin decretul preşedintelui Republicii din 13 iulie 2023", se arată în comunicat.

Arman Soldin a fost ucis într-un atac cu rachete Grad ruseşti în estul Ucrainei, în apropiere de oraşul asediat Bahmut. Soldin avea 32 de ani.

El făcea parte dintr-o echipă de cinci reporteri AFP care îi însoţeau pe soldaţii ucraineni pe frontul cel mai activ, în apropiere de satul Chassiv Iar. "Suntem emoţionaţi de această onoare pentru Arman", a declarat directorul de ştiri al AFP, Phil Chetwynd. Acest premiu postum "onorează jurnalismul său superb şi ajută să-i păstrăm vie memoria", a adăugat el.

Un val de mesaje de condoleanţe au fost transmise după moartea sa. De la instituţii, personalităţi politice franceze, precum preşedintele Emmanuel Macron, şi străine, din lumea media... Până la decorarea sa vineri, de Ziua Naţională, cea mai înaltă distincţie din codul francez.

Legiunea de Onoare, acordată în timpul vieţii aleşilor sau postum, recompensează atât personalul militar, cât şi pe cel civil, pentru servicii aduse naţiunii şi merite deosebite. A fost introdusă de Napoleon Bonaparte în 1802 şi cuprinde cinci grade, de la Chevalier la Grande-Croix.

Arman Soldin a fost lăudat de toţi pentru umanismul său şi descris de colegii săi ca un jurnalist "mereu serios" şi care "filma cât mai atent posibil" chiar şi în cele mai dificile zone.

El "avea acea capacitate rară de a găsi în oroare viaţa şi chiar, aş spune, poezia". În mijlocul haosului şi al violenţei, "el nu a eşuat niciodată în a documenta cu umanitate viaţa de zi cu zi a unei populaţii care luptă pentru supravieţuire", a apreciat ministrul Culturii, Rima Abdul Malak, în cadrul unui omagiu organizat de AFP la 1 iunie.

Aflat la Londra înainte de a pleca în Ucraina, Arman a fost coordonatorul video acolo din septembrie 2022 şi a vizitat în mod regulat linia de front a unei invazii lansate de Rusia în februarie şi care încă face ravagii.

Copil al războiului, din Bosnia până în estul Ucrainei, Arman Soldin a fugit din Sarajevo spre Franţa în braţele mamei sale. Avea abia un an.

"Mi-aş fi dorit să fiu mai puţin mândru de tine, iar tu mai viu. Mi-aş fi dorit să fi continuat să te iubesc, alături de mine", a spus ea la înmormântare.

În fiecare zi, colegul său Emmanuel Peuchot, experimentat pentru zone ostile, a putut fi martor la "francheţea" fratelui său mai mic. Pentru că, în mod fundamental, Arman era o persoană care "iubea oamenii".

Arman Soldin a plecat "cu camera în mână", cu un "chip frumos" care nu trăda nicio suferinţă.

Dimitar Dilkoff, un fotograf AFP, a fost alături de el cu puţin timp înainte: "Era ca întotdeauna, glumeţ".

La 10 mai, Parchetul antiterorist francez a deschis o anchetă pentru crime de război, încredinţată Oficiului central de luptă împotriva crimelor împotriva umanităţii şi a crimelor de ură, pentru a stabili circumstanţele tragediei.

UPDATE 14 iulie, ora 07.35: Ultimă oră – Pentagonul a confirmat că Ucraina a primit deja muniții cu dispersie

Departamentul american al Apărării a confirmat că Ucraina a primit deja muniții cu dispersie din Washington. Acest lucru a fost declarat de directorul de operațiuni al Statului Major Întrunit, generalul-locotenent Douglas Sims, relatează CNN, potrivit Meduza.

Pe 13 iulie, comandantul grupului Tavria al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Tarnavsky, a declarat într-un comentariu pentru CNN că trupele ucrainene au primit muniții cu dispersie din Statele Unite, dar nu le-au folosit încă. "Tocmai le-am primit, nu le-am folosit încă, dar pot face o diferență radicală pe câmpul de luptă. Inamicul înțelege, de asemenea, că, odată cu primirea acestor muniții, obținem un avantaj. Inamicul se va retrage din acele poziții în care aceste muniții pot fi folosite", a spus el.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 14 iulie, ora 07.05: Măsuri defensive suplimentare: Ucraina intensifică construcția de noi fortificații pe întreaga frontieră de nord

Până la 200 de soldaţi ruşi şi comandantul oraşului ocupat Tokmak au fost ucişi într-un atac recent asupra unei baze ruseşti, a declarat joi un oficial ucrainean, în timp ce un comandant militar a spus că Ucraina îşi fortifică în mod constant graniţa de nord cu Belarus şi Rusia şi îi încurajează pe civilii din unele regiuni din apropierea graniţei să plece în locuri mai sigure, relatează CNN, citat de Agerpres.

"Forţele noastre de apărare au acţionat cu succes asupra poziţiilor ocupanţilor din Tokmak", a declarat pe Telegram Ivan Fedorov, primarul ucrainan al oraşului ocupat Melitopol din sudul Ucrainei.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 14 iulie, ora 06.15: Dacă Putin va ieși din Acordul Cerealelor, România va suporta consecințe majore

Comisia Europeană ajută Naţiunile Unite şi Turcia să încerce să convingă Rusia să accepte prelungirea acordului care permite exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră şi este deschisă să "exploreze toate soluţiile", a declarat joi un purtător de cuvânt al Uniunii Europene, în condiţiile în care înţelegerea expiră luni, 17 iulie, relatează Reuters, citat de news.ro.

Rusia a ameninţat că va renunţa la acordul privind cerealele din Marea Neagră, deoarece nu au fost îndeplinite mai multe cereri de expediere a propriilor cereale şi îngrăşăminte în străinătate. Ultima navă care efectuează un transport în cadrul acordului pentru Marea Neagră este încărcată în prezent în portul ucrainean Odesa înainte de termenul limită de luni.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 14 iulie, ora 05.30: Nori negri la orizont: Biden promite Ucrainei ajutor pe termen lung, dar situația se poate schimba curând

Preşedintele Joe Biden a asumat angajamente pe termen lung faţă de Ucraina, fără însă a ţine cont de faptul că în Statele Unite urmează alegeri prezidenţiale şi parlamentare, iar unii aliaţi din NATO sunt preocupaţi că asistenţa SUA s-ar putea reduce, comentează cotidianul The New York Times, citat de Mediafax.

Imediat după ce Biden l-a asigurat pe Volodimir Zelenski, omologul său ucrainean, că poate miza pe sprijinul SUA cât va fi nevoie, liderul ucrainean a profitat de oportunitate pentru a li se adresa nu doar aliaţilor din NATO, ci şi cetăţenilor americani. "Înţeleg că este vorba despre banii dumneavoastră. Cheltuiţi bani pentru vieţile noastre", a spus Zelenski.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 14 iulie, ora 04.15: Ce oportunitate le-a oferit Vladimir Putin luptătorilor Wagner

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat într-un interviu publicat joi seara că le-a oferit luptătorilor mercenari din grupul Wagner oportunitatea de a face parte din armata rusă, informează Rador.

Într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant, Putin afirmă că a lansat această propunere la o întâlnire cu mercenarii și cu fondatorul grupului lor, Evgheni Prigojin, la sfârșitul lunii iunie, la cinci zile după ce Wagner a organizat o revoltă eșuată împotriva ierarhiei militare a Rusiei. Revolta s-a încheiat după ce Moscova le-a oferit luptătorilor Wagner şi lui Prigojin șansa de a se stabili în ţara vecină, Belarus.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 14 iulie, ora 03.35: Zelenski anunță beneficiile obținute la summitul de la Vilnius

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi seară, în discursul către compatrioţi, că şase ţări s-au alăturat deja acordului-cadru propus de G7 - grupul ţărilor democratice cu cele mai puternice economii - anunţat la summitul NATO de la Vilnius prin care Kievului i se furnizează garanţii de securitate până la aderarea propriu-zisă la alianţa militară occidentală, scrie news.ro.

„Continuăm acordul nostru de mare succes privind garanţiile de securitate pentru Ucraina în drumul său către NATO prin pregătirea unor acorduri bilaterale. La numai o zi după Vilnius, şase ţări s-au alăturat deja celor mai mari şapte democraţii din lume cu care am convenit ieri asupra garanţiilor de securitate”, a anunţat Zelenski.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 14 iulie, ora 01.25: Dmitro Kuleba sfidează amenințarea nucleară a lui Lavrov: Ucraina va primi avioanele F-16 conform programului

"Ucraina va primi avioanele F-16 conform programului”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, informează Report: "Singura amenințare pentru Rusia sunt soldații ucraineni. De ei ar trebui să se teamă cel mai mult Putin și compania”.

Kuleba susține că singura amenințare pentru Rusiei o reprezintă militarii ucraineni: "De ei ar trebui să se teamă cel mai mult Putin și compania”.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.