Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se schimbă dacă Ucraina primește F-16 și rachete cu rază lungă de acțiune

cnn.com
f-16

La summitul NATO, Franța a anunțat trimiterea de rachete Scalp, în timp ce Kievul salută crearea unei coaliții de țări care va antrena piloți ucraineni pe F-16.

Ucraina s-a aflat în centrul atenției la summitul NATO care a avut loc la Vilnius în perioada 11-12 iulie. Deși organizația militară de apărare refuză pentru moment să primească Kievul în cercul său, două anunțuri au fost făcute în succesiune rapidă: pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 și trimiterea de către Franța a rachetelor de croazieră Scalp în Ucraina, relatează Le Point citat de Rador.

La aproape două luni de la solicitarea Londrei, a fost creată oficial o coaliție de 11 țări pregătite să antreneze piloți ucraineni pe avioane de luptă F-16. Prezent în capitala Lituaniei, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, le-a mulțumit omologilor europeni și canadieni care au semnat acest acord. Concret, "piloții, tehnicienii și personalul de sprijin ucraineni vor participa la un program de instruire" pe F-16. Alte aeronave ar putea fi, de asemenea, vizate.

De câteva luni, Kievul reclamă insistent F-16, în special pentru a-și sprijini contraofensiva împotriva armatei ruse.

"Este nevoie de cel mult 4 până la 6 luni pentru a pregăti piloți care au deja experiență", subliniază Léo Peria-Peigné, cercetător în prognoza capacității și armament convențional la Ifri. Pe lângă cei doi piloți repartizați pe aeronavă, trebuie să fie o duzină de mecanici, care vor trebui să primească și ei o pregătire. Prin urmare, F-16 cu cocarde albastre și galbene nu ar fi operaționale în cel mai bun caz înainte de sfârșitul anului.

Deși nu este una dintre aeronavele de ultimă generație, F-16 are capacitatea multirol (vânătoare, recunoaștere, bombardare) iar numărul de unități produse este de peste 4.000 de la sfârșitul anilor 1970, dintre care 1.500 sunt încă în serviciu. Suficient pentru a oferi suport logistic, cu un număr semnificativ de piese de schimb.

Avionul american monomotor aflat pe cerul ucrainean ar putea proteja infrastructura strategică a țării și, de asemenea, ar putea lovi în profunzime dispozitivul rusesc. "Ele pot transporta bombe și rachete mai precise pentru a viza depozitele logistice sau centrele de comandă". Un rol atribuit cândva lansatoarelor de rachete Himars, dar care tinde să se reducă în fața unei armate ruse care se adaptează, îndepărtând aceste puncte cheie de pe front de la îndemâna loviturilor.

"Dacă Ucraina primește în jur de treizeci de F-16, asta ar fi deja bine", a spus Léo Peria-Peigné. Specialistul consideră că Ţările de Jos și Danemarca, membre ale acestei coaliții de F-16, ar putea fi principalii furnizori. Cele două țări au 213 și, respectiv, 62 de aeronave de acest tip.

Acesta este celălalt anunț major făcut la summitul NATO: "Pentru a permite Ucrainei să-și apere mai bine teritoriul, Franța își va spori livrările de arme și echipamente, cu noi rachete care vor lovi în profunzime", a anunțat Emmanuel Macron pe Twitter. Aceste noi rachete sunt Scalp, numele francez pentru Storm Shadow britanic. Prin urmare, Franța calcă pe urmele Marii Britanii, care a furnizat Kievului acest tip de armă în luna mai.

Potrivit producătorului său MBDA, racheta de croazieră are o rază de acțiune de 250 km. "Aici, din nou, este vorba de lovirea în profunzime a locurilor strategice", analizează Léo Peria-Peigné. "The Storm Shadow/Scalp a fost pus în funcțiune cu Royal Air Force și Forțele Aeriene Franceze în 2003 și a fost folosit în Golf, Irak și Libia", afișează pe site-ul său industriașul, care nu comunică cu privire la numărul de rachete. livrat. Și aici, Léo Peria-Peigné rămâne pesimist cu privire la numărul de rachete Scalp care pot fi furnizate: "Trebuie să rămână aproximativ 300 în armata franceză în așteptarea succesorului lor. Nu toate vor fi trimise în Ucraina: putem conta pe aproximativ cincizeci în cel mai bun caz".

Cercetătorul de la Ifri consideră posibil ca avioanele F-16 să poarte rachete Scalp: "Ucrainenii au reușit deja să integreze Storm Shadows pe aeronavele lor de origine sovietică, nu văd de ce nu ar putea reuși cu două echipamente la standardele NATO".

Dacă cele două anunțuri, însoțite de noi livrări de arme, arată sprijinul manifestat de țările NATO față de Ucraina, utilizarea Scalp și F-16 nu reprezintă un punct de cotitură în conflict. "O armă nu este în sine un factor de schimbare a jocului", amintește Léo Peria-Peigné, "contează mai presus de toate folosirea ei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.