Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 16 aprilie 2023 - Armata rusă a lansat atacuri care au dus la moartea a cel puțin 9 civili și rănirea altor 31

geopoliticalmonitor.com
razboi ucraina

În ultimele 24 de ore, armata rusă a lansat atacuri care au dus la moartea a cel puțin nouă persoane și rănirea altor 31, conform bilanțului anunțat de Ministerul Apărării din Kiev. În total, aproximativ 135 de așezări din nouă regiuni ucrainene au fost ținta bombardamentelor, într-un nou episod al conflictului dintre cele două țări. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de suminică, 16 aprilie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 16 aprilie, ora 19.19 Reacția lui Dmitri Medvedev după ce Prigojin a vorbit despre încetarea războiului: 'Pace după înfrângerea completă a inamicului'

La o zi după ce liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a vorbit despre încetarea operațiunii militare în Ucraina, Dmitri Medvedev vine cu o reacție pe contul său de Telegram.

CONTINUAREA AICI

UPDATE 16 aprilie, ora 18.32 Prigojin a făcut senzație, cerându-i lui Putin să oprească războiul / Multe mass-media ucrainene au preluat duminică textul său

Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a provocat senzaţie cu o postare pe blog despre o posibilă încheiere a războiului în Ucraina, mesaj în care sugerează că armata rusă ar trebui să renunţe la orice ambiţii ofensive, să declare încheiată "operaţiunea militară specială" şi să consolideze apărarea teritoriilor ucrainene deja cucerite, consemnează agenţiile DPA şi EFE, conform AGERPRES.

CONTINUAREA AICI

UPDATE 16 aprilie, ora 17.15: Luptele continuă în Ucraina: 'Nimic nu este sacru, nici măcar în noaptea Învierii lui Hristos'

În pofida sărbătorii Paștelui ortodox, luptele au continuat duminică în Ucraina. Doi adolescenți au fost uciși în bombardamente în regiunea sudică Mikolaiv în timpul nopții, a declarat duminică guvernatorul militar Vitaly Kim, potrivit Mediafax.

Continuarea aici.

UPDATE 16 aprilie, ora 15.45: Fiica lui Serghei Șoigu și alți 80 de sportivi ruși, inclusiv campioni olimpici, au fost interziși în Ucraina

Peste 80 de sportivi ruși și reprezentanți ai unor organizații sportive au fost sancționați de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează insidethegame. Zelenski a emis un decret oficial prin care le interzice persoanelor respective să intre pe teritoriul ucrainean timp de 50 de ani, ca răspuns la asaltul militar al Rusiei asupra țării.

Continuarea aici.

UPDATE 16 aprilie, ora 15.33: Zelenski sugerează unde va avea loc contraofensiva ucraineană: 'Soarele va străluci în sud și est!'

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a încurajat compatrioţii, în mesajul său cu prilejul Paştelui ortodox, să continue să creadă în victoria ţării lor asupra Rusiei, informează dpa. "Războiul nu ne poate distruge, (nu poate distruge) valorile noastre, tradiţiile noastre şi sărbătorile noastre", a spus Zelenski duminică, transmite Agerpres.

Continuarea aici.

UPDATE 16 aprilie, ora 15.02: Ucraina și Rusia au efectuat avut un amplu schimb de prizonieri

Ucraina și Rusia au efectuat un amplu schimb de prizonieri de Paște, Kievul recuperând 130 de militari - potrivit şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Ermak, relateză Rador.

Continuarea aici.

UPDATE 16 aprilie, 14.30: Patru morţi şi 16 răniţi în atacurile lansate de ruşi în ultimele 24 de ore

Patru civili ucraineni au fost uciși de ruşi în ultimele 24 de ore, în timpul unor atacuri lansate în mai multe zone ale ţării - potrivit unui raport publicat, duminică, de Military Media Center, scrie Rador. Sursa mai menţionează că alți 16 civili au fost răniți în bombardamente.

Ministerul Apărării de la Kiev, de asemenea, a transmis că, în ultimele 24 de ore, trupele ruse au bombardat opt regiuni ucrainene. 97 de localităţi şi oraşe au fost vizate de atacuri lansate de ruşi, care au utilizat împotriva acestora diferite tipuri de arme (mortiere, tancuri, artilerie, lansatoare de rachete, sisteme de apărare antiaeriană S-300, drone, avioane tactice). De asemenea, 60 de obiective de infrastructură au fost lovite în timpul bombardamentelor.

UPDATE 16 aprilie, ora 13.14: Regiunea Doneţk - Operaţiunea de salvare continuă la Sloviansk, unde un bloc cu cinci etaje a fost bombardat de ruşi

Autorităţile ucrainene transmit că, în oraşul Sloviansk (regiunea Donețk), continuă operațiunea de salvare la blocul de cinci etaje distrus, vineri, în urma bombardamentelor ruseşti, relatează Rador. Potrivit unui comunicat remis, duminică, de Poliția Națională a Ucrainei, încă patru persoane ar putea fi sub dărâmături. Două persoane au fost salvate, iar cadavrele altor șase au fost scoase de sub dărâmăturile clădirii distruse. În urma atacului de vineri de la Sloviansk, 12 persoane au fost ucise și alte peste 20 au fost rănite.

UPDATE 16 aprilie, ora 11.14: Vladimir Putin vorbește despre 'fapte bune' de Paști: 'Biserica a împărtășit întotdeauna bucuriile și greutățile cu oamenii!'

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis salutări creștinilor ortodocși care sărbătoresc Paștele.

Detalii aici.

UPDATE 16 aprilie, ora 11.12: Dezvăluiri bombă! China lucrează în tăcere: chinezii cumpără din greu cupru din zonele anexate de Rusia în Ucraina

O companie chineză a cumpărat cupru în valoare de cel puţin 7,4 milioane de dolari de la o fabrică dintr-o regiune ucraineană anexată de Rusia, care este supusă sancţiunilor occidentale, potrivit datelor vamale ruseşti analizate de Reuters.

Detalii aici.

UPDATE 16 aprilie, ora 10.54: Regiunea Sumi - Doi răniţi în urma unui atac nocturn lansat de ruşi

Armata rusă a bombardat localitatea ucraineană Svesa (regiunea Sumi), în noaptea de sâmbătă spre duminică, rănind două persoane - transmite RBC, relatează Rador. Potrivit Administraţiei Militare Regionale Sumi, în timpul nopţii, ruşii au lansat un atac aerian. Două clădiri administrative au fost avariate în urma bombardamentului.

UPDATE 16 aprilie, ora 10.52: Regiunea Herson - Doi morţi şi doi răniţi în urma atacurilor din ultimele 24 de ore

Șeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, raportează că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat regiunea de 70 de ori, informează RBC, relatează Rador. Potrivit unui comunicat remis duminică dimineaţă, ruşii au lansat 419 obuze, utilizând artilerie, drone şi aeronave. Ocupanţii ruşi au lovit zone rezidenţiale, precum şi teritoriul unei şcoli şi un penitenciar. În urma acestor atacuri, două persoane au fost ucise şi alte două au fost rănite.

UPDATE 16 aprilie, ora 10.50: Peste 500 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina în ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 520 de invadatori ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 182.070 - potrivit unui raport publicat, duminică, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, transmite RBC, relatează Rador. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 308 (+1) avioane și 293 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.657 (+4) de tancuri ale armatei ruse, 7.083 (+10) de vehicule blindate, 2.795 (+10) de sisteme de artilerie, 284 (+1) de sisteme de apărare antiaeriană, 538 (+3) de lansatoare multiple de rachete, 5.658 (+12) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.339 de drone, 911 rachete de croazieră și tehnică specială (326 unități).

UPDATE 16 aprilie, ora 10.49: Regiunea Mikolaiv - Armata rusă a bombardat școli, case, un centru cultural și un spital

Comunitatea teritorială Snihurivka, din regiunea sud-ucraineană Mikolaiv, a fost vizată de atacuri ruseşti, în noaptea de sâmbătă spre duminică, informează RBC, transmite Rador. Ocupanții ruşi au tras cu rachete S-300, doi adolescenți fiind ucişi în timpul bombardamentelor. "Doi adolescenţi, născuţi în 2005, au fost ucişi. Au mai fost avariate case, o instituţie de învăţământ şi o întreprindere privată" - a raportat Vitali Kim, şeful Administraţiei Militare Regionale Mikolaiv. În plus, potrivit acestuia, în timpul unor atacuri asupra orașului Snihurivka, ruşii au avariat două instituții de învățământ, un spital, un centru cultural și clădiri rezidențiale. "Conform informațiilor preliminare, nu există victime" - a adăugat Kim.

UPDATE 16 aprilie, ora 09.10: În timp ce Putin asista la Înviere, trupele rusești atacau dezlănțuit în Ucraina: peste 60 de atacuri raportate

Armata Rusiei a bombardat oraşul ucrainean Zaporojie, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Deocamdată, nu există date suplimentare, însă secretarul Consiliului Local Zaporijjia, Anatoli Kurtev, a raportat că bombardamentele nu s-au soldat cu victime, informează RBC, potrivit Rador. Totul în contextul în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, participa la slujba de Înviere.

Detalii aici.

UPDATE 16 aprilie, ora 07.05: Președintele Zelenski a cerut garanții de securitate din partea NATO înaintea unei posibile aderări la alianță

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut garanţii de securitate pentru ţara sa înaintea summitului NATO din Lituania care va avea loc în luna iulie, informează dpa, citat de Agerpres.

"Garanţii de securitate eficiente pentru Ucraina (...) sunt necesare chiar înainte de a ne alătura Alianţei", a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său video de sâmbătă seara.

Liderul de la Kiev a abordat acest subiect şi într-o conversaţie telefonică cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Volodimir Zelenski doreşte o aderare accelerată la alianţa militară occidentală. O condiţie prealabilă pentru aderarea la NATO este însă ca ţara candidată să nu fie implicată în conflicte internaţionale şi dispute privind frontierele.

Continuarea AICI

content-image

 

UPDATE 16 aprilie, ora 06.45: Vladimir Putin a participat la slujba de Paște Ortodoxă la miezul nopții, în Moscova

Președintele Vladimir Putin a participat duminică la o slujbă de Paște organizată de Biserica Ortodoxă Rusă, care a susținut ferm decizia liderului de la Kremlin de a invada Ucraina, scrie Rador.

Putin, îmbrăcat într-un costum închis la culoare, cămașă albă și cravată mov închis, a stat deoparte în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, ținând în mână o lumânare roșie aprinsă, au arătat imagini transmise în direct ale slujbei de la miezul nopții. Liderul rus a participat la slujbă și anul trecut.

Președintele rus a s-a închinat de mai multe ori în timpul ceremoniei, cunoscută drept Divina Liturghie. Când patriarhul Kirill a anunțat "Hristos a înviat", Vladimir Putin s-a alăturat celorlalți membri ai congregației cu răspunsul "Adevărat a înviat". Altfel, nu a vorbit.

Continuarea AICI

 

UPDATE 16 aprilie, ora 02.30: Evgheni Prigojin, șeful Wagner, propune încheierea războiului

Fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut o declarație publică în care a solicitat conducerii Rusiei să declare în mod oficial încheierea războiului și să își concentreze eforturile pe apărarea teritoriilor ocupate în Ucraina.

Este prima oară când un personaj important din Rusia face o astfel de declarație în mod public. În plus, Prigojin a făcut și o propunere concretă cu privire la gestionarea situației în estul Ucrainei.

content-image

 

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.