Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 17 martie 2023 - Soldații ucraineni se declară îngroziți de metodele brutale ale mercenarilor Wagner

rnz.co.nz
razboi ucraina

Organizația Națiunilor Unite susține că situația din Ucraina nu se încadrează în categoria genocidului. În același timp, Polonia a luat decizia de a trimite avioane în această regiune, în timp ce Statele Unite ale Americii au refuzat să participe la această acțiune. Liderul sirian Bashar al-Assad l-a invitat pe președintele rus Vladimir Putin să-și construiască baze militare în Siria. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 17 martie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE - 17 martie, ora 23.00: Președintele Serbiei, după decizia CPI: Un pas către cel mai mare conflict din istorie

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că emiterea unui mandat de arestare de către Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, ca fiind un pas către cel mai mare conflict din istoria omenirii, informează Agenţia TASS, potrivit RADOR.

Detalii aici!

UPDATE - 17 martie, ora 22.21: Polonia ar putea avea nevoie de acordul Germaniei pentru a furniza Ucrainei avioane Mig 29

Guvernul Germaniei a avertizat, vineri, Polonia că ar putea avea nevoie de aprobarea Berlinului pentru a livra avioane de vânătoare MIG-29 Ucrainei, în contextul în care unele aeronave ar putea proveni din foste stocuri germane, notează Mediafax.

Detalii aici!

UPDATE - 17 martie, ora 21.31: Companiile rusești încearcă să ocolească sancțiunile cu ajutorul Kazahstanului

În ultimele săptămâni, companiile rusești au fost inundate de noi solicitări din partea partenerilor lor din Kazahstan pentru a le ajuta să ocolească sancțiunile occidentale și să importe bunuri necesare, scrie Reuters. Șapte surse ale agenției au declarat că au observat o creștere a cererilor de ajutor pentru a livra orice, de la rulmenți și piese de avion la metale din pământuri rare.

Detalii aici!

UPDATE - 17 martie ora 18.30: Medvedev, după mandatul de arestare emis pe numele lui Putin: 'Să fie folosit pe post de hârtie igienică'

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, cu privire la responsabilitatea acestuia în crime de război comise în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Rusia a reacționat ferm la aflarea acestei știri. De asemenea, Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a răspuns în mod ironic.

Detalii AICI!

UPDATE - 17 martie ora 17.32: Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin: a fost emis de Curtea Penală Internațională

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, a anunțat vineri într-un comunicat de presă, relatează CNN.

Lvova-Belova este oficialul rus aflat în centrul presupusului plan de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

Detalii AICI!

UPDATE - 17 martie ora 16.35: Politico dezvăluie arsenalul uriaș trimis de China în Rusia

Companiile chineze, inclusiv una conectată cu guvernul de la Beijing, au trimis entităţilor ruse 1.000 de puşti de asalt şi alte echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv piese de drone şi veste antiglonţ, a relatat publicaţia americană Politico, preluată vineri de EFE.

Publicaţia a precizat că transporturile au fost efectuate în perioada iunie - decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de ImportGenius, un agregator de date vamale la care a avut acces, scrie Agerpres.

Detalii AICI!

UPDATE - 17 martie ora 15.09: SUA au trimis o nouă dronă deasupra Mării Negre

Statele Unite au trimis în Marea Neagră o dronă de recunoaștere RQ-4 Global Hawk cu indicativul FORTE10. Potrivit datelor de pe hartă, drona a făcut cerc în spațiul aerian al României timp de câteva ore, apoi a zburat în direcția Crimeei.

Drona a decolat de la Baza Aeriană Sigonella din apropierea orașului Catania (Italia).

Detalii AICI!

content-image

UPDATE - 17 martie ora 14.42: Kuleba susţine că partea chineză "s-a împotrivit încercărilor Ucrainei de a organiza o întâlnire între Volodimir Zelenski şi Xi Jinping"

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a comentat zvonurile referitoare la o posibilă conversație telefonică între președintele Volodimir Zelenski și liderul chinez, Xi Jinping.

"China s-a împotrivit încercărilor Ucrainei de a organiza o întâlnire cu Jinping" - a declarat Kuleba, într-un interviu acordat redacţiei ucrainene a postului BBC. Potrivit ministrului, președintele Zelenski este pregătit să aibă o conversaţie la telefon cu liderul chinez. Kuleba a mai declarat că nu vede "nici un semn că Rusia ar fi pregătită să negocieze încheierea războiului".

Cu toate acestea, ministrul a subliniat că orice conflict se termină la masa negocierilor. "Scopul meu ca ministru de externe este să mă asigur că Ucraina se așează la masa negocierilor după un succes decisiv pe câmpul de luptă" - a afirmat Kuleba.

UPDATE - 17 martie ora 14.32: Regiunea Herson - Armata rusă a bombardat o grădiniţă

Administrația Militară Regională Herson raportează că ocupanții ruși au atacat, vineri, satul Veletenske, din comunitatea teritorială unită Bilozerka. Potrivit autorităţilor, ruşii au lovit o grădiniță. Bombardamentele nu s-au soldat cu victime, dar au fost avariate clădirea grădiniței și câteva case particulare.

UPDATE - 17 martie ora 14.16: Bombardamente ruseşti în regiunile ucrainene Cernihiv şi Sumi

Comandamentul Operaţional "Nord" din Ucraina transmite că armata rusă a tras, din nou, vineri dimineaţă, asupra regiunilor Cernihiv și Sumi, aflate la frontiera cu Rusia.

În regiunea Cernihiv, între orele 10:30 și 11:50, în apropierea satului Hrinivka, au fost înregistrate 27 de bombardamente. În regiunea Sumi, în intervalul orar 11:50-12:04, au fost aproximativ nouă atacuri, bombardamentele fiind înregistrate în apropierea satului Starikove. Atacurile nu s-au soldat cu victime

UPDATE - 17 martie ora 14.00: Platformă de aterizare a elicopterelor, amenajată de ruşi pe teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol

Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, susţine că invadatorii ruși au amenajat o platformă de aterizare şi decolare pentru elicoptere pe teritoriul uzinei Azovstal. Potrivit consilierului, ruşii transformă orașul într-o bază militară.

"Cerul Mariupolului, chiar acum. Ocupanții au «deschis» o platformă pentru elicoptere pe teritoriul Azovstal. Elicopterele ajung lângă aeronavele staţionate permanent aici. Are loc transformarea definitivă a orașului într-o bază militară" - a scris Andriuşcenko, postând pe Telegram o înregistrare video cu un elicopter aterizând pe teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol.

UPDATE - 17 martie ora 13.52: Contraofensiva de primăvară a Ucrainei, în pericol din cauza consumului ridicat de muniție la Bakhmut

Cotidianul american New York Times a relatat că lipsa de obuze a armatei ucrainene ar putea împiedica planurile Kievului de a lansa o nouă ofensivă în această primăvară. Potrivit ziarului, care citează oficiali americani neidentificați, SUA încep să se teamă că rata extrem de ridicată de consum de obuze în timpul apărării orașului Bakhmut ar putea epuiza rezervele armatei ucrainene necesare pentru ofensivă.

Interlocutorii New York Times spun că, după zile întregi de bombardamente neîntrerupte în Bakhmut, oficialii Pentagonului au comunicat autorităților ucrainene îngrijorarea lor. Potrivit unui oficial american din domeniul apărării, Washingtonul a avertizat Kievul că risipește muniție într-un moment foarte important, adică în ajunul unei ofensive care ar putea decide soarta întregului război.

Detalii AICI!

UPDATE - 17 martie ora 13.37: Dmitro Kuleba susţine că armata ucraineană trebuie să continue lupta pentru Bahmut

Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a declarat că militarii ucraineni trebuie să lupte la Bahmut atât timp cât pot face acest lucru din punct de vedere fizic. Într-un interviu acordat redacţiei în limba ucraineană a postului BBC, ministrul a subliniat că, dacă orașul va cădea, alte așezări vor avea aceeaşi soartă.

Potrivit lui Dmitro Kuleba, cea mai mare nevoie de muniție a fost observată în Bahmut, unde armata ucraineană rezistă de mai bine de șapte luni, în pofida încercărilor repetate ale rușilor de a captura orașul. Diplomatul a mai remarcat că, "din punct de vedere emoţional, este foarte greu", din cauza pierderilor pe care le înregistrează Ucraina. Cu toate acestea, potrivit lui Kuleba, dacă ar cădea Bahmut, acelaşi lucru s-ar întâmpla şi cu alte orașe ucrainene. "Prin urmare, pentru a salva vieți, trebuie să luptăm la Bahmut cât de mult putem fizic" - a declarat Kuleba.

UPDATE - 17 martie ora 13.30: Kremlinul reacționează la decizia Poloniei și a Slovaciei de a trimite avioane de luptă Kievului

Livrarea către Ucraina a unor avioane MiG-29 din Polonia şi Slovacia nu poate afecta rezultatul "operaţiunii speciale" ruse, dar poate provoca necazuri în plus poporului ucrainean, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS, părând să ameninţe cu măsuri de represiune din partea Moscovei.

"Desigur, furnizarea acestui echipament militar, aşa cum am spus în repetate rânduri, nu poate afecta rezultatul operaţiunii militare speciale, dar poate provoca probleme suplimentare pentru Ucraina însăşi şi pentru poporul ucrainean", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Este de la sine înţeles că, în timpul unei operaţiuni militare speciale, toate aceste echipamente vor fi supuse distrugerii", a adăugat Peskov.

Detalii AICI!

UPDATE - 17 martie ora 13.08: Kuleba susţine că "nu a sosit momentul în care China să fie pregătită să înarmeze Rusia"

Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, susţine că autorităţile din China încă mai au îndoieli cu privire la transferul de arme către Rusia şi nu au luat o decizie finală în această chestiune. "Nu cred că a sosit momentul pentru China, momentul în care să fie gata să înarmeze Rusia" - a declarat Kuleba, într-un interviu acordat redacţiei ucrainene a postului BBC.

UPDATE - 17 martie ora 12.47: Autorităţile din Kiev ar urma să modifice intervalul orar în care este interzisă circulaţia pe timp de noapte

Administraţia militară a Kievului a anunţat, vineri, că ar putea modifica intervalul orar în care este restricţionată deplasarea cetăţenilor pe timp de noapte. Potrivit unui proiect, începând cu data de 26 martie 2023, interdicţia de circulaţie va fi aplicată zilnic între orele 00:00 și 5:00. Autorităţile ar urma să ia o decizie în acest sens în urma examinării solicitărilor transmise de către locuitorii capitalei.

În prezent, deplasarea pe timp de noapte este interzisă la Kiev între orele 23:00 şi 5:00. Administraţia capitalei ucrainene a subliniat, însă, că amenințările la adresa Kievului și a rezidenților săi încă există, astfel că măsurile de securitate pot fi consolidate, dacă apar motive în acest sens.

UPDATE - 17 martie ora 12.40: Guvernul Slovaciei a aprobat trimiterea a 13 avioane MiG-29 în Ucraina - potrivit unui anunţ făcut, vineri, de către premierul Eduard Heger

"Guvernul slovac tocmai a aprobat expedierea a 13 MiG-29 în Ucraina! Promisiunile trebuie respectate, iar când președintele Volodimir Zelenski a cerut mai multe arme, inclusiv avioane de luptă, am spus că vom face tot ce putem. Mă bucur că şi alţii fac acelaşi lucru. Asistența militară este esenţial pentru ca Ucraina să se poată proteja pe sine și toată Europa de Rusia" - a scris Heger pe Twitter, citat de Ukrinform.

DETALII

UPDATE - 17 martie ora 12.38: Șeful GUR explică de ce era important ca Ucraina să recâștige controlul asupra Insulei Şerpilor

Şeful Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a explicat că, pentru Ucraina, eliberarea Insulei Şerpilor a fost una dintre principalele sarcini, deoarece, fără restabilirea controlului asupra acestui teritoriu, efectuarea transporturilor din porturile de la Marea Neagră ar fi imposibilă.

Şeful GUR a subliniat că, dacă armata ucraineană nu ar fi eliberat Insula Şerpilor, rușii ar fi distrus Ucraina din punct de vedere economic. Elementul cheie al operaţiunii de eliberare a insulei, potrivit lui Kirilo Budanov, a fost scufundarea, pe 13 aprilie 2022, a navei amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, crucișătorul "Moskva", după ce a fost lovită de două rachete ucrainene Neptun.

Detalii AICI!

content-image

UPDATE - 17 martie ora 11.59: Ministrul rus al Apărării i-a decorat pe piloții avioanelor care au doborât drona americană în Marea Neagră

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, le-a oferit distincţii militare de stat piloţilor care au fost implicaţi în incidentul din Marea Neagră cu drona americană MQ-9 Reaper, a anunţat serviciul de presă al ministerului.

"Ministrul rus al apărării, generalul de armată Serghei Şoigu, a înmânat distincţii de stat piloţilor avioanelor Su-27 care au împiedicat drona americană MQ-9 să încalce limitele zonei temporare de utilizare a spaţiului aerian stabilite pentru operaţiunea militară specială", se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Detalii AICI!

content-image

UPDATE - 17 martie ora 11.08: Mariupol - Un sistem antiaerian "Buk" a fost instalat de ruşi în mijlocul unei străzi

Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, susţine că invadatorii ruși au instalat un sistem de rachete antiaeriene "Buk" într-o zonă civilă. Vineri dimineaţă, Andriuşcenko a postat pe Telegram o înregistrare video în care se vede un astfel de sistem antiaerian instalat în mijlocul unei străzi circulate, în faţa unui bloc de locuinţe.

Potrivit unor informaţii anterioare, ocupanţii ruşi demolează cartiere întregi din Mariupol. Bombardamentele ruseşti au distrus peste 50% dintre blocurile de locuinţe din oraş.

UPDATE - 17 martie ora 10.59: Ruşii au lansat patru atacuri aeriene asupra oraşului Avdiivka

Şeful Biroului Preşedintelui Ucrainei, Andri Ermak, a raportat că, vineri dimineață, trupele invadatoare ale Federaţiei Ruse au lansat patru lovituri aeriene asupra oraşului Avdiivka, din regiunea estică Donețk. Oficialul a subliniat că bombardamentele nu s-au soldat cu victime. Potrivit lui Ermak, orașul Avdiivka este bombardat non-stop de armata rusă.

UPDATE - 17 martie ora 10.51: Regiunea Doneţk - Doi morţi şi opt răniţi în atacurile lansate de ruşi în ultimele 24 de ore

Doi civili ucraineni au fost uciși și alți opt au fost răniți în regiunea Doneţk, în ultimele 24 de ore, în atacurile lansate de trupele invadatoare ruse - a raportat, vineri, guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko. Oficialul a precizat că autorităţile au înregistrat un deces la Toreţk şi un altul în Kranohorivka. Potrivit guvernatorului, în oraşul Bahmut, cinci blocuri de locuinţe au fost avariate de ruşi. Kirilenko a mai comunicat că, vineri dimineaţă, ruşii au atacat cu rachete oraşul Avdiivka, însă nu au fost raportate victime.

De la începutul invaziei ruse la scară largă, în regiunea Doneţk, trupele ocupanţilor au ucis 1.414 persoane şi au rănit alte 3.218. Acest bilanţ nu include victimele războiului din Mariupol şi Volnovaha, relatează agenția RBC potrivit Rador.

UPDATE - 17 martie ora 10.26: Peste 700 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina în ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 760 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul ocupanţilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 163.320 - potrivit unui raport publicat, vineri, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 305 avioane și 290 (+1) de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.506 (+2) tancuri ale armatei ruse, 6.823 (+13) de vehicule blindate, 2.552 (+13) de sisteme de artilerie, 265 de sisteme de apărare antiaeriană, 504 (+1) lansatoare multiple de rachete, 5.401 (+7) vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.145 de drone, 907 rachete de croazieră și tehnică specială (281 de unități).

UPDATE - 17 martie ora 10.22: Dmitro Kuleba avertizează țările, care au tratat urât țara sa, că vor fi trase la răspundere după încetarea războiului

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că țările care "s-au purtat urât cu Ucraina în timpul celor mai întunecate momente ale istoriei sale" vor fi trase la răspundere după ce se va încheia războiul. Într-o declarație făcută pentru BBC, ministrul nu a specificat despre care țări este vorba și nici care vor fi măsurile luate.

"Războiul îți permite să fii onest. Ai ști, dacă ai fi ministru de externe. Și, bineînțeles, dacă cineva în lume crede că modul în care vreo țară s-a purtat cu Ucraina în cele mai negre momente ale istorie sale nu va fi luat în considerare în privința clădirii relațiilor viitoare, acești oameni nu știu cum funcționează diplomația".

Ministrul Kuleba a mai precizat că regretă că Papa Francisc nu a mai vizitat Ucraina după invazia Rusiei. Mesajul său pentru aliații Ucrainei a fost diferit, menționând că armamentul lor nu ajunge suficient de repede în țară. Dmitro Kuleba a subliniat că o zi de întârziere înseamnă o viață pierdută pe frontul de luptă.

UPDATE - 17 martie ora 10.07: Alertă de raid aerian în mai multe regiuni din Ucraina

Sirenele de raid aerian au sunat, din nou, vineri dimineaţă, în mai multe regiuni ale Ucrainei. Potrivit RBC, alertele au fost declanşate la ora 9:20, în aproape jumătate dintre regiunile ţării - în est, precum și în părți din regiunile de nord, centru și sud. Deocamdată, nu există date suplimentare. Între timp, autorităţile ucrainene au anunţat că Rusia a desfăşurat în Marea Neagră patru nave care ar putea fi înarmate cu 24 de rachete de tip Kalibr.

UPDATE - 17 martie ora 9.15: Semne că Vladimir Putin și-a pierdut încrederea în conducerea militară

Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) pare să încerce să se infiltreze în industria militară a Rusiei şi să verifice producţia de arme într-un mod care aminteşte de implicarea KGB-ului în perioada sovietică, ceea ce ar putea semnala o lipsă de încredere în conducerea militară rusă, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa analiză a situaţiei de pe front.

Experţii ucraineni au găsit marcaje FSB pe multe componente de arme ruseşti pe care forţele ucrainene le-au distrus sau capturat pe câmpul de luptă.

Detalii AICI!

UPDATE - 17 martie ora 8.30: Medvedev susține că „americanii au luat-o razna” în scandalul dronei doborâte în Marea Neagră

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, intervine după trei zile în scandalul dronei americane doborâte de două avioane rusești în Marea Neagră. Oficialul rus susține că drona se afla în spațiul aerian rus, deși incidentul s-a petrecut în ape internaționale.

Medvedev reacționează și la afirmațiile unui senator american care a sugerat că SUA ar trebui să răspundă în oglindă, prin doborârea unui avion rusesc. Oficialul rus îl amenință pe senatorul american că ar putea fi el însuși victima unui „incident”.

Detalii aici!

content-image

UPDATE - 17 martie ora 7.56: Antony Blinken anunță că SUA nu se lasă înduplecate să trimită avioane F-16 Kievului

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi, după ce Polonia a anunţat că va trimite patru avioane MiG-29 în Ucraina în zilele următoare, că deciziile pe care le iau ţările aliate de a oferi ajutor militar Ucrainei sunt "decizii suverane", relatează CNN.

Pe de altă parte, Casa Albă a anunţat că a fost informată în prealabil de Varşovia despre această decizie, dar asta nu-l va face pe preşedintele Biden să trimită, la rândul său, avioane F-16. "Continuăm să ne coordonăm îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri, inclusiv cu Polonia, în timp ce oferim asistenţă Ucrainei", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, citată de Reuters, precizând că Statele Unite au fost informate despre decizia Poloniei.

Detalii aici!

UPDATE - 17 martie, ora 07.18 Soldații ucraineni din prima linie de la Bahmut susțin că rușii au trecut la tehnici noi: `Tactici crude, imorale, dar eficiente. Wagner sunt îngrozitori

DETALII

UPDATE - 17 martie, ora 07.10 - Ucraina se pregătește să facă față amenințărilor externe și a propus NATO să creeze o coaliție de avioane care să fie puse la dispoziția sa în cazul unei eventuale agresiuni.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ihnat, a anunţat, joi, că Ucraina a propus partenerilor din țările NATO să creeze o coaliție a avioanelor, similară coaliţiei tancurilor destinate armatei Kievului. "Astăzi (joi, n.r.), s-a încheiat un simpozion al comandanților forțelor aeriene ale țărilor NATO. Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, general-locotenentul Mikola Oleşciuk, a luat parte la evenimentul respectiv şi a subliniat multe lucruri care se întâmplă acum pe front. Acesta a propus crearea unei coaliții a avioanelor sub sloganul ''Victoria pe cer se forjează pe pământ''" - a remarcat Ihnat, potrivit Rador.

Potrivit acestuia, o astfel de coaliție ar putea funcționa la fel ca cea a tancurilor oferite de parteneri. Ihnat a remarcat că, probabil, partenerii vor răspunde solicitării Ucrainei în viitorul apropiat. "Este clar că nu se poate spune totul, fiindcă astfel de lucruri nu sunt publice. Prin urmare, vreau să aud vești și mai bune în viitorul apropiat" - a adăugat Iuri Ihnat.

content-image

UPDATE - 17 martie, ora 04.37 - Rusia menţine în Marea Neagră patru nave înarmate cu rachete Kalibr (Serhi Bratciuk)

Purtătorul de cuvânt al Administrației Militare Regionale Odesa, Serhi Bratciuk, a raportat că  invadatorii ruși au desfăşurat în Marea Neagră mai multe nave înarmate cu rachete de croazieră de tip Kalibr, anunță Rador. "Situația pe mare rămâne neschimbată - patru transportatoare de rachete inamice continuă să stea la pândă" - a transmis Bratciuk pe Telegram. Acesta a mai subliniat că există pericol de explozie atât în pe mare, cât şi în zona de coastă, astfel că a reamintit că înotul în apele Mării Negre este strict interzis. Amintim că, de la începutul invaziei ruse la scară largă, forțele ruse au tras asupra Ucrainei peste 5.000 de rachete și au trimis peste 1.000 de drone kamikaze să bombardeze teritoriul statului ucrainean.

UPDATE - 17 martie, ora 02.00 - Zelenski promite victorii răsunătoare: 'Toată Ucraina va fi liberă'

Preşedintele Volodimir Zelenski a evocat, joi seara, bombardarea teatrului din Mariupol, care se întâmpla exact în urmă cu un an şi le-a promis compatrioţilor că Ucraina va elibera acest oraş, acum controlat de ruşi, alături de celelalte localităţi ocupate, iar responsabilii pentru crimelor de război vor da socoteală în faţa justiţiei internaţionale, scrie news. ro.

„În urmă cu un an, armata rusă a comis una dintre cele mai grave crime din acest război. Bombele ruseşti au distrus un teatru din Mariupol. O clădire care era folosită ca adăpost. Acolo se aflau femei cu copii, femei însărcinate şi bătrâni. Un obiectiv civil distrus în mod deliberat de către ocupant. Încă nu ştim numărul exact al victimelor. Sute de persoane? O mie? Inscripţiile "Copii" de lângă clădire indicau clar cine devenise ţinta Rusiei. Una dintre multele astfel de ţinte. Statul malefic va fi tras la răspundere pentru fiecare dintre ele”, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său de seară către compatrioţi.

Detalii AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.