Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 18 iulie-Comandanții ruși, îngrijorați de vulnerabilitatea flancului de sud-vest.Ucrainenii mențin un cap de pod în stânga Niprului

hotnews.ro
pod crimeea

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat că armata rusă pregăteşte o ripostă, acuzând forțele Kievului de un „act terorist”: „Sigur că va urma o ripostă a Rusiei. Ministerul Apărării pregăteşte propuneri adecvate".

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de marți, 18 iulie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 18 iulie, ora 19.32: UE nu e pregătită pentru aderarea Ucrainei (analiză)

content-image

Ucraina se află în anticamera aderării la NATO și UE deopotrivă. Liderii NATO, întruniți săptămâna trecută la Vilnius, în Lituania, au dezamăgit Kievul printr-o declarație vag formulată privind o viitoare invitație de aderare atunci când „condițiile vor fi îndeplinite”, scrie Foreign Policy.

Detalii aici

UPDATE 18 iulie, ora 19.26: FOTO | Trupele Wagner intră în acțiune: Au ajuns în noua tabără - Traseul urmat de luptătorii lui Prigojin

content-image

Un convoi mare de presupuși luptători ai trupelor Wagner a sosit din Rusia într-o nouă tabără din Belarus, arată noi imagini din satelit.

Detalii aici

UPDATE 18 iulie, ora 19.22: Motivul pentru care nu funcționează contraofensiva Ucrainei: tactică de școală veche a Rusiei

content-image

Ucrainenii au primit armament de ultimă generație din partea țărilor din Occident, dar contraofensiva nu funcționează așa cum își doreau șefii militari de la Kiev. Rușii au pus la cale o tactică de ”școală veche”, iar terenul din Ucraina este minat în toate zonele.

Detalii aici

UPDATE 18 iulie, ora 14.48: Ministerul rus al Apărării explică de ce a atacat Odesa

Rusia a anunţat marţi că a bombardat instalaţii din portul ucrainean Odesa unde se pregăteau "acte teroriste" împotriva Rusiei şi se fabricau drone acvatice, precum cele două drone folosite de Ucraina cu o zi în urmă în atacul asupra podului Kerci din Crimeea, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014, transmite EFE.

Detalii aici

content-image

UPDATE 18 iulie, ora 14.20: Conductele ucrainene duduie în plin război: Cererea de tranzit pentru gazele ruseşti a ajuns la un nou nivel maxim

Cererea de tranzit pentru gazele ruseşti prin sistemul de transport al gazelor din Ucraina a atins un nou nivel maxim de 42,4 milioane de metri cubi de gaze, potrivit operatorilor GTS. Cerea pentru tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina a atins din nou marți un nivel maxim, din punct de vedere tehnic (ținând cont de restricțiile unilaterale impuse de Kiev), după o scădere înregistrată în weekend și luni, relatează INTERFAX.

Detalii aici

content-image

UPDATE 18 iulie, ora 12.45: Ucrainenii mențin un cap de pod în stânga Niprului - Comandanții ruși, îngrijorați de vulnerabilitatea flancului de sud-vest

Forțele ucrainene mențin un mic cap de pod pe malul stâng al râului Nipru în apropierea podului Antonivsky distrus din regiunea Herson, a anunțat Ministerul Apărării din Regatul Unit pe 18 iulie.

Detalii aici

content-image

UPDATE 18 iulie, ora 11.23: Grupul Wagner anunţă închiderea principalei sale baze din Rusia: Baza încetează să mai existe. Wagner pleacă spre alte poziţii

Grupul de mercenari Wagner a anunţat luni închiderea bazei sale principale din Rusia, situată în oraşul Molkino din regiunea Krasnodar (sud), transmite EFE.

Detalii aici

content-image

UPDATE 18 iulie, ora 9.20: Dimineață de foc la Odesa după expirarea Acordului Cerealelor - Rușii au lovit cu drone și rachete de croazieră

Forțele ruse au lansat șase rachete de croazieră Kalibr și un număr semnificativ de drone kamikaze Shahed împotriva Oblastului Odesa, rănind cel puțin un rezident, a informat Comandamentul Operațional „Sud” pe 18 iulie.

Detalii aici

content-image

UPDATE 18 iulie, ora 8.27: E 'care pe care' – ucrainenii se dezlănțuie în Crimeea: au atacat noaptea cu 28 de drone / Rusia se laudă că a neutralizat atacul

Armata rusă susține că a doborât 28 de drone folosite de forțele armate ale Ucrainei pentru a ataca ținte din Crimeea. Anunțul vine în contextul în care luni, 17 iulie, podul din Crimeea a fost atacat și avariat.

Detalii aici

content-image

UPDATE 18 iulie, ora 8.20: Atacul asupra Podului Crimeei afectează logistica rusă pe frontul din sudul Ucrainei (ISW)

Podul Crimeei vizat pe 17 iulie rămâne una dintre cele două linii de comunicație terestre (GLOC) care sprijină gruparea de forțe de sud a Rusiei. Cealaltă rută trece prin regiunile ocupate Donețk, Zaporizhzhia și Herson, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului în ultima lor evaluare.

Detalii aici

content-image

UPDATE 18 iulie, ora 08.00: Vladimir Putin îi ia în vizor pe tineri în regiunile ocupate din Ucraina: măsuri de ultimă oră luate de liderul de la Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat o listă de instrucțiuni în urma unei reuniuni a Consiliului pentru Relații Interetnice, se arată pe site-ul Kremlinului, transmite Interfax.

În special, guvernul rus, împreună cu Consiliul, a fost însărcinat să asigure ajustarea Strategiei politicii naționale de stat a Federației Ruse pentru perioada de până în 2025, prevăzând, printre altele, integrarea regiunilor Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk, Zaporojie și Herson în punerea în aplicare a politicii naționale de stat a Federației Ruse.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 18 iulie, ora 07.50: Orașul cheie pe care rușii îl păzesc ca pe 'Sfântul Graal': o singură rachetă poate arunca în aer toată flota Rusiei

Ucrainenii caută ”glonțul de aur” în războiul cu Rusia, iar o lovitură precisă în orașul port Sevastopol, din Crimeea, ar putea fi cea mai mare lovitură din istoria războaielor.

Taras Berezoveț, fondatorul proiectului Eliberarea Crimeei, susține că Sevastopolul este un adevărat butoi cu pulbere din cauza depozitelor de muniție pe care rușii le au instalate peste tot. O singură rachetă ar putea declanșa o reacție în lanț, iar flota Rusiei la Marea Neagră ar putea fi antrenată în acest șir de explozii imprevizibile.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 18 iulie, ora 07.40: Europa vrea ca achiziţiile comune de gaze să devină permanente

Uniunea Europeană vrea să facă din achiziţiile comune de gaze o măsură de criză destinată să împiedice statele membre să supraliciteze între ele pentru a-şi asigura aprovizionarea cu gaze şi să devină o caracteristică permanentă a strategiei energetice post-Rusia a blocului comunitar, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană a propus prelungirea acestei iniţiative pentru a include şi achiziţionarea de hidrogen şi gaze decarbonizate, precum biometanul, potrivit unui document consultat de Bloomberg News. De asemenea, iniţiativa ar putea include şi alte materii prime energetice sau servicii, precum captarea şi stocarea carbonului.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 18 iulie, ora 07.15: Erdogan aruncă în aer anularea acordului pe cereale: Prietenul meu Putin nu vrea asta

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat luni convins că omologul său rus Vladimir Putin vrea 'să continue acordul' privind cerealele ucrainene, în ciuda recentelor anunţuri în sens contrar ale Moscovei, transmit AFP, Reuters şi dpa, conform Agerpres.

'Cred că, în pofida declaraţiei de astăzi, prietenul meu, dl. Putin, vrea continuarea acordul umanitar' ce permite exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră şi care expiră la miezul nopţii (21.00 GMT).

Continuarea aici

content-image

UPDATE 18 iulie, ora 06.50: Vladimir Putin a semnat, în plin scandal al cerealelor: Preia oficial Danone şi Carlsberg

Statul rus preia controlul producătorului francez de iaurt Danone şi producătorului danez de bere Carlsberg, printr-un decret semnat în weekend de Vladimir Putin, după ce cei doi giganţi au anunţat că vor să părăsească piaţa rusă din cauza invaziei Ucrainei.

În total 98,56 % dintre acţiunile braseriei ruse Baltika - proprietatea gigantului danez - au fost plasate prin acest decret, duminică, sub controlul statului rus ”în mod temporar”.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 18 iulie, ora 05.05: A început răzbunarea: Rusia atacă Odesa cu lovituri aeriene, la 24 de ore după atacul de pe podul Crimeea

Explozii au fost auzite în oraşul Odesa, în sudul Ucrainei, marţi dimineaţă, la aproximativ 24 de ore după un aparent atac ucrainean asupra podului Kerch, care leagă peninsula anexată Crimeea de Rusia continentală, anunță news.ro.

O echipă CNN aflată la faţa locului a auzit sirenele de raid aerian în jurul orei locale 2 a.m. şi a văzut apărarea antiaeriană acţionând în tot oraşul, urmată de patru explozii mari. Au fost văzute reflectoare venind din direcţia portului din Odesa. Echipa a surprins un obiect care cădea din cer în flăcări.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 18 iulie, ora 04.35: Donald Trump spune că va opri Războiul din Ucraina în 24 de ore

Miliardarul republican Donald Trump anunţă, într-un interviu acordat în weekend postului Fox News, că va opri Războiul din Ucraina în 24 de ore, aşa cum susţine de mai multe săptămâni, în cazul în care se va întoarce la Casa Albă, în 2024 şi îşi prezintă strategia în acest sens - raportul de forţă.

content-image

 

UPDATE 18 iulie, ora 03.55: Toate speranțele lui Zelenski stau în Turcia și ONU: demersuri urgente pentru rezolvarea Inițiativei Cerealelor de la Marea Neagră

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că le-a trimis scrisori oficiale preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ”cu propunerea de a continua Iniţiativa Cerealelor de la Marea Neagră sau a unui echivalent al acesteia într-un format trilateral”. ”Ucraina, ONU şi Turcia pot asigura în comun operarea coridorului alimentar şi inspecţia navelor”, a precizat Zelenski.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis luni seară, că a fost informat despre situaţia de pe front şi de securitate şi le-a mulţumim salvatorilor care ajută oamenii după fiecare bombardament al ruşilor.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 18 iulie, ora 02.05: Zelenski și Guterres colaborează pentru reluarea transportului de cereale

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, luni, că în timpul unei conversații telefonice purtate cu secretarul general al ONU, António Guterres, a convenit să lucreze pentru reînnoirea transporturilor de cereale din Marea Neagră, anunță Rador.

„Am convenit cu domnul Guterres să lucrăm împreună și cu țările relevante pentru a reînnoi securitatea alimentară și transporturile de alimente prin Marea Neagră”, a transmis Zelenski printr-o postare pe platforma Telegram.

content-image

 

UPDATE 18 iulie, ora 01.00: Al treilea convoi Wagner sosește în Belarus

Un convoi de mercenari ai companiei militare private ruse Wagner a ajuns luni în Belarus în jurul orei 11:00 și se îndrepta spre satul Tsel, regiunea Mogilev, conform „Belaruski Hajun” , o instituție media de monitorizare militară.

„Un alt convoi mare de mercenari Wagner se îndreaptă spre Asipovichy și tabăra din satul Tsel de-a lungul autostrăzii M5 din [orașul] Bobruisk chiar acum. Convoiul include cel puțin 20 de vehicule , camioane, autobuze.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.