Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 26 iulie - Peste 50 de morți într-un atac din Ucraina / 'Putin nu este sigur de capacitatea sa de a aduna elita rusă în jurul lui'

nandighoshatv.com
razboi ucraina

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Ucraina va continua să atace Crimeea ocupată și Podul Crimeea, care leagă peninsula ucraineană, anexată de Moscova în 2014, și teritoriul rus. În același timp, Rusia a efectuat bombardamente intense asupra orașului Odesa și regiunii Odesa, până la granița cu Dunărea. Situația tensionată din regiune continuă să se agraveze.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de miercuri, 26 iulie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 26 iulie, ora 20.05: Mișcări ale marinei ruse după prăbușirea Acordului Cerealelor: Rușii par să pregătească o blocadă

content-image

După prăbușirea Inițiativei pentru cereale de la Marea Neagră, flota rusă de la Marea Neagră „și-a schimbat poziția” în pregătirea pentru a impune o blocare a porturilor Ucrainei, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit în actualizarea sa de informații din 26 iulie, notează The Kyiv Independent.

Continuarea aici

UPDATE 26 iulie, ora 19.50: Alertă aeriană - Rușii au lansat rachete spre vestul Ucrainei, de pe bombardierele din Marea Caspică. Explozii în numeroase regiuni

content-image

Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat lansarea de rachete de pe 12 aeronave Tu-95MS în jurul orei 16:55. În momentul lansării, acestea se aflau în regiunea Mării Caspice,

Continuarea aici

UPDATE 26 iulie, ora 19.45: Ucraina așteaptă o seară dificilă: Rusia a ridicat în aer 12 bombardiere strategice

content-image

Forțele aeriene ucrainene raportează miercuri după-amiază amenințarea unui atac cu rachete rusești din cauza decolării a 12 bombardiere strategice.

Continuarea aici

UPDATE 26 iulie, ora 19.40: Bloggeri militari ruși susțin că Ucraina a lansat o ofensivă majoră în Zaporojie și a străpuns prima linie defensivă a trupelor ruse

content-image

Ucraina a lansat o ofensivă majoră în regiunea Zaporojie, la sud de oraşul Orehovo (Orihiv), potrivit unor oficiali şi bloggeri militari ruşi, citaţi miercuri de CNN, scrie Agerpres.

Continuarea aici

UPDATE 26 iulie, ora 14.47: Ucraina ia măsuri după bombardametele rusești din ultima perioadă: Anunțul făcut de Zelenski

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, miercuri, că sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei va fi consolidat, ajutorul în acest sens fiind direcționat către acele regiuni care în prezent au cel mai mult nevoie de protecție, relatează RBC, potrivit Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iulie, ora 14.40: Ce vrea să obțină Șoigu în Coreea de Nord: posibil efect până în Ucraina - VIDEO

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a purtat discuții la Phenian cu ministrul nord-coreean al Apărării, Kang Sung-nam, și a anunțat planurile de dezvoltare a cooperării între armată, a declarat Ministerul rus al Apărării, relatează Interfax.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iulie, ora 14.12: Zelenski acuză sistemul corupt din... Ucraina: 'Își umflă buzunarele! Iau mită în instanțe!'

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel ferm în discursul său de marţi seara împotriva corupţiei în rândul politicienilor, judecătorilor şi comisarilor militari însărcinaţi cu procesul de recrutare în armată, cerând funcţionarilor publici să fie exemple de integritate, potrivit EFE, informează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iulie, ora 13.57: RBC: Alertă de raid aerian în Ucraina

Sirenele de raid aerian au sunat, din nou, în Ucraina, miercuri, în jurul orei 13:30, armata avertizând că există riscul unor atacuri ruseşti cu rachete, relatează Rador. Alertele de raid aerian au fost declanşate iniţial în sudul Ucrainei, iar apoi - în regiunile centrale și la Kiev. "Alerta are legătură cu lansările de rachete de croazieră dinspre est. Nu ignorați semnalele de raid aerian" - se arată în mesajul armatei ucrainene.

content-image

UPDATE 26 iulie, ora 13.06: Bombardamente masive în Herson - Au fost lansate cel puțin 55 de obuze

Două persoane au murit în urma unui atac al rușilor lansat asupra regiunii Herson, notează Mediafax.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iulie, 11.46: Crimeea este zguduită de explozii: 'Ceva de neînțeles se întâmplă în Krasnoperekopsk. Se aud explozii, elicoptere și avioane'

Mai multe explozii şi focuri de armă au fost raportate, miercuri, în Crimeea, peninsulă ucraineană aflată sub ocupaţie rusă, notează RBC, potrivit Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iulie, ora 10.22: Armata ucraineană raportează noi succese pe frontul de sud: Inamicul continuă să opună rezistență puternică, mișcându-și unitățile și folosind rezerve

Andri Kovaliov, purtătorul de cuvânt al Marelui Stat Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că trupele ucrainene au înregistrat succese în direcția Staromaiorske, pe frontul de sud al țării.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iulie, ora 09.50: Neînțelegeri între SUA și UE privinnd antrenarea piloților ucraineni pe F-16/ rolul României în ecuație (Politico)

Statele Unite și țările europene nu au convenit încă asupra unui plan de antrenare a piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16, relatează Politico, citând surse.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iulie, ora 09.48: Cel puţin 1.574 de victime în rândul copiilor ucraineni, de la începutul războiului (parchetul general din Ucraina)

De la începutul invaziei la scară largă a Federației Ruse în Ucraina, cel puţin 1.574 de copii ucraineni au suferit din cauza războiului - a anunțat, marți, Biroul Procurorului General al Ucrainei, scrie UKRINFORM, relatează Rador. Potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor, 497 de copii au fost uciși și 1.077 au fost răniți. Bilanţul respectiv nu este definitiv, deoarece încă se lucrează la stabilirea datelor în locurile unde luptele sunt în desfăşurare, în teritoriile ocupate temporar și în cele eliberate deja de sub ocupaţie. Cei mai mulţi copii afectați de război au fost înregistraţi în regiunile Donețk - 481, Harkiv - 298, Kiev - 1298, Herson - 116, Zaporijjia - 97, Mikolaiv - 89, Cernihiv - 71, Luhansk - 67, şi Dnipropetrovsk - 83.

content-image

UPDATE 26 iulie, ora 09.45: RBC: Parlamentul Ucrainei va prelungi Legea marţială şi mobilizarea armatei

Parlamentul Ucrainei urmează să prelungească, din nou, termenul de aplicare a Legii marţiale şi mobilizarea armatei. Cel mai probabil, acest lucru se va întampla în cursul săptămânii curente - a anunţat, miercuri, deputatul Iaroslav Jelezniak, informează RBC, potrivit Rador. Potrivit acestuia, Legea marțială și mobilizarea se vor prelungi cu încă 90 de zile, adică până pe 15 noiembrie 2023. Aceasta ar fi a opta prelungire, de la începutul războiului la scară largă, declanşat de Rusia în februarie 2022. Ultima dată, Legea marţială şi mobilizarea au fost prelungite în mai, până la 18 august 2023. Jelezniak a amintit că, pentru a prelungi Legea marțială și mobilizarea generală, președintele Ucrainei trebuie să semneze două decrete, care sunt supuse apoi aprobării legislativului. Ulterior, Comisia de Apărare a Radei Supreme trebuie să aprobe decretele, iar următorul pas este votul în sala de plen.

content-image

UPDATE 26 iulie, ora 08.16: Peste 50 de morți într-un atac din Ucraina: Moscova și Kievul se acuză reciproc

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că relatările Rusiei cu privire la atacul cu rachete asupra închisorii Olenivka din estul Ucrainei, în iulie 2022, nu sunt susţinute de dovezi.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iulie, ora 08.00: Vladimir Putin nu a reușit să răspundă prompt la rebeliunea Wagner: Nu este sigur de capacitatea sa de a aduna elita rusă în jurul lui

Se pare că  Vladimir Putin nu a reușit să răspundă prompt la rebeliunea din 24 iunie a Grupului Wagner, lăsând oficialii ruși locali să ia decizii cu privire la acțiunea grupului către Moscova, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă actualizare.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 26 iulie, ora 07.45: Continuă transferul trupelor lui Prigojin: Grupul Wagner aduce vehicule rare de luptă în Belarus

Al 11-lea convoi Wagner a sosit în Belarus, de data aceasta incluzând șase vehicule blindate rare Shchuka, a informat grupul de monitorizare din Belarus Hajun pe 25 iulie.

Coloana include cel puțin 29 de vehicule, și anume un UAZ-Patriot, două camioane Ural-4320, două camioane KAMAZ, șase camioane tractoare cu șase excavatoare și un pickup 1GAZelle, un vehicul de teren și alte 11 camioane, a scris belarusul Hajun pe Telegram.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 iulie, ora 07.05: SUA continuă să pompeze masiv bani în Ucraina - Un nou ajutor de sute de milioane de dolari

Statele Unite au anunţat marţi încă un pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, transmit agenţiile AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Această nouă tranşă de asistenţă militară cuprinde muniţii pentru sistemele de rachete antiaeriene Patriot şi NASAMS, muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS, drone Hornet, proiectile de mortier de calibrul 60 mm şi 120 mm, rachete aer-sol Hydra, vehicule blindate, rachete antitanc şi alte echipamente preluate din stocurile armatei americane, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 iulie, ora 05.35: Rusia pregăteşte atacarea navelor pe Marea Neagră: Avertismentul lansat de guvernul de la Londra

Rusia ar putea începe atacarea navelor civile de pe Marea Neagră care se îndreaptă spre porturi ucrainene, avertizează Guvernul britanic, iar premierul Rishi Sunak a catalogat drept "inacceptabile" tentativele Moscovei de blocare a tranzitului cerealelor ucrainene, notează Mediafax.

"Marea Britanie crede că Rusia ar putea escalada campania de distrugere a exporturile alimentare din Ucraina prin atacarea navelor civile în Marea Neagră. Vom evidenţia acest comportament inconştient în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Rusia ar trebui să înceteze ţinerea ostatice a resurselor alimentare mondiale şi ar trebui să revină în Acordul cerealelor", a declarat marţi James Cleverly, ministrul britanic de Externe.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 iulie, ora 04.45: Zelenski, dezvăluiri despre ceea ce pregătește: 'Nu un proiect, ci o adevărată armată de drone ucraineană'

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi că Ucraina face progrese în construirea propriei „armate de drone”, în condiţiile în care în ultima vreme şi-a intensificat atacurile cu astfel de arme în Crimeea, dar şi pe teritoriul Rusiei, scrie Rador.

În discursul video de marţi seară, preşedintele Zelenski le-a spus compatrioţilor că a asistat marţi la un eveniment care nu a fost public, dar „a fost totuşi important din punct de vedere strategic”: oficialii guvernamentali au prezentat rezultatele primului an al armatei de drone.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 26 iulie, ora 01.00: Detaliul care a stricat tot! Kremlinul respinge apelul ONU pentru reluare a acordului pe cereale: E imposibil acum!

Kremlinul a declarat marţi că este imposibil deocamdată ca Rusia să revină în acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, întrucât partea acordului legată de interesele ruseşti "nu este pusă în aplicare", respingând astfel apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ca Moscova să prelungească pactul expirat la 17 iulie, potrivit Reuters şi EFE, scrie Agerpres.

Guterres a cerut luni Rusiei să permită Ucrainei să-şi reia exportul de cereale în deplină siguranţă din porturile sale de la Marea Neagră, în pofida a ceea ce Rusia numeşte "operaţiunea sa militară specială", în conformitate cu o propunere pe care i-a făcut-o preşedintelui Vladimir Putin.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.