Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 28 iunie - Majoritatea blindatelor la standarde NATO nu au intrat încă în luptă: Anunțul făcut de Olexei Reznikov

epthinktank.eu
razboi ucraina

Forțele armate ale Ucrainei spun că au doborât două rachete de croazieră Kalibr și șapte drone UAV Shahed în timpul atacurilor forțelor ruse de peste noapte. Forțele ruse au efectuat 45 de atacuri aeriene și au lansat 38 de rachete în interiorul Ucrainei. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de miercuri, 28 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 28 iunie, ora 22.22: Revolta Wagner l-a slăbit pe Putin, consideră cancelarul german, Olaf Scholz

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat miercuri că revolta eșuată din Rusia, de la sfârşitul săptămânii trecute, l-a slăbit pe președintele Vladimir Putin, dar nu este clar dacă aceasta va determina Kremlinul să își retragă trupele din Ucraina pentru a deschide calea convorbirilor pentru pace, informează Reuters, potrivit Rador.

"Cred că este slăbit, deoarece acest lucru arată că structurile de putere autocrate au fisuri în ele și că (Putin) nu are un control atât de ferm cum afirmă mereu", a spus Scholz într-un interviu de o oră acordat postului german ARD. Întrebat despre impactul revoltei eșuate asupra războiului din Ucraina, cancelarul german a spus că precondiția pentru succesul negocierilor de pace este ca Rusia să accepte că trebuie să își retragă trupele din această țară. "Nu este clar dacă acest lucru a devenit mai ușor sau mai greu după aceste evenimente" a precizat Scholzl în interviul înregistrat miercuri după-amiază pentru a fi difuzat în cursul serii.

Scholz a adăugat că nu vrea facă speculaţii cu privire la cât timp ar putea rămâne Putin în funcție, spunând că scopul Occidentului, prin sprijinirea Ucrainei, este să o ajute să se apere, nu să provoace schimbarea regimului. Întrebat dacă a sperat vreun moment în timpul zilei de sâmbătă că insurecția trupelor de mercenari Wagner va fi sfârșitul guvernării lui Putin, el a spus că nu ar fi avut sens, deoarece nu este clar dacă ce va veni după el ar fi mai bine. "Trupele Wagner sunt o unitate militară care acționează foarte agresiv în întreaga lume și foarte concret și în războiul Rusiei împotriva Ucrainei".

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 22.20: Zelenski îi numește „bandiți” pe liderii ruși: Au preluat controlul și au început să terorizeze

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a calificat miercuri pe liderii politici și militari ai Rusiei drept „bandiți” și a exclus orice plan de pace care ar transforma războiul din Ucraina într-un conflict înghețat, relatează Reuters, informează Mediafax.

Zelenski a făcut aceste remarci într-un discurs în fața parlamentului cu ocazia Zilei Constituției Ucrainei, la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin și-a lăudat trupele pentru modul în care au gestionat o revoltă a mercenarilor conduși de șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin.

Declarând că Ucraina este „pe drumul spre victorie”, el a spus că liderii Rusiei nu trebuie să scape de justiție pentru că au purtat război împotriva țării sale.

„Conducerea politică și militară a Federației Ruse nu trebuie să scape de justiție din cauza faptului că se presupune că au imunitate, ca și liderii de stat”, a declarat Zelenski în Rada.

„Ei nu sunt liderii statului - sunt bandiți care au preluat controlul instituțiilor de stat ale Rusiei... și au început să terorizeze întreaga lume”.

El l-a descris pe președintele rus ca fiind afectat de „nebunie”.

Zelenski a semnalat că se opune în continuare oricărui plan de pace care îngheață câștigurile teritoriale realizate de Rusia de când a invadat Ucraina.

„Ucraina nu va fi de acord cu niciuna dintre variantele pentru un conflict înghețat”, a spus el.

Zelenski a elaborat o „formulă” de pace în 10 puncte care include restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești și restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei.

Planul ar implica o revenire la granițele Ucrainei din 1991, după ce aceasta și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică, iar Zelenski a declarat în repetate rânduri că aceasta ar trebui să fie baza oricărei propuneri de încheiere a războiului.

Kievul a lansat, de asemenea, o contraofensivă pentru a încerca să recucerească teritoriul ocupat, dar forțele rusești încă dețin întinderi de teritoriu în estul și sudul Ucrainei.

În discursul său, Zelenski a cerut o discuție la nivel național cu privire la o viitoare doctrină pentru Ucraina „pentru a răspunde la toate întrebările fundamentale despre Ucraina și viitorul nostru” și pentru a oferi „o viziune comună a ceea ce ar trebui să fie victoria pentru Ucraina”.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 22.10: Adjunctul lui Surovikin neagă toate zvonurile: 'Nu am fost arestați. Sunt în vacanță. Acasă!'

Generalul-colonel Andrei Yudin a negat informația că el, împreună cu șeful său, generalul-colonel Serghei Surovikin, se află în centrul de detenție preventivă Lefortovo din Moscova, a declarat oficialul rus pentru Ura.ru.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 21.41: Ipoteză bombă lansată de un serviciu secret: Evgheni Prigojin are o sosie

Serviciul de contrainformaţii din Lituania a afirmat miercuri că un paşaport găsit de autorităţile ruse în biroul din Sankt Petersburg al lui Evgheni Prigojin a fost folosit de o sosie a acestuia, transmite Reuters. Persoana respectivă a intrat în 2020 în Lituania, unde a încercat să provoace tulburări, a precizat contraspionajul de la Vilnius, relatează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 20.13: Președintele Poloniei avertizează: „Prezenţa grupului de mercenari Wagner în Belarus poate constitui o ameninţare potenţială pentru ţările vecine membre ale flancului estic al NATO”

Prezenţa grupului de mercenari Wagner în Belarus poate constitui "o ameninţare potenţială" pentru ţările vecine membre ale flancului estic al NATO, a atenţionat preşedintele polonez Andrzej Duda, informează miercuri AFP, informează Agerpres.

Republica Belarus a anunţat marţi că patronul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a sosit pe teritoriul belarus, în cadrul unui acord ce a pus capăt rebeliunii sale de 24 de ore, sâmbătă, în Rusia.

"Este dificil să excludem că prezenţa grupului Wagner în Belarus ar putea constitui o ameninţare potenţială pentru Polonia, care are o frontieră comună cu Belarus, o ameninţare pentru Lituania (...), precum şi, potenţial, pentru Letonia, care de asemenea se învecinează cu Belarus", a declarat Duda pentru jurnalişti la Kiev.

Luând cuvântul la o conferinţă de presă alături de omologii săi ucrainean şi lituanian, Duda a lăsat fără răspuns propria sa întrebare privind "scopul acestei relocări".

"La ce servesc cu adevărat forţele grupului Wagner, altfel spus ale armatei ruse, anume în Belarus? Sunt ele menite să ocupe Belarus sau să creeze o ameninţare suplimentară dinspre nord la adresa Ucrainei, ameninţând cu un atac potenţial această ţară dinspre Belarus? Sau aceasta este o formă de ameninţare potenţială faţă de ţările noastre din NATO, faţă de Polonia?", a declarat Duda.

Marţi, Andrzej Duda atenţionase deja în legătură cu ameninţarea pe care o presupune prezenţa mercenarilor Wagner în Belarus, însă atunci el s-a referit doar la ţara sa, Polonia.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, "NATO trebuie să spună în unanimitate societăţilor poloneză şi lituaniană că dacă un picior de mercenar Wagner va călca pe teritoriul Lituaniei sau al Poloniei, atunci toţi combatanţii Wagner vor fi distruşi, oriunde s-ar afla ei".

Summitul NATO ce va începe pe 11 iulie la Vilnius "este o excelentă platformă pentru a transmite un asemenea mesaj", a apreciat Zelenski miercuri.

Marţi după-amiază, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a confirmat că fondatorul grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a sosit în Belarus.

Lukaşenko a declarat că nu va construi baze pentru gruparea Wagner şi nici nu va deschide centre de recrutare pentru aceasta, dar i-ar putea oferi o bază dezafectată a armatei.

De asemenea, el i-a dat ministrului său al apărării, Viktor Krenikov, sarcina de a discuta cu Prigojin posibilitatea de formare în Belarus a unei unităţi militare după modelul Wagner.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 19.20: FSB știa de rebeliunea lui Evgheni Prigojin cu două zile înainte: șeful Wagner plănuia să-i salte pe Șoigu și Gerasimov (surse WSJ)

Evgheni Prigojin plănuia să îi rețină pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major General Valeri Gherasimov în timpul marșului său în Rostov pe Don. FSB a aflat de plan cu două zile înainte ca acesta să fie pus în aplicare, relatează Wall Street Journal (WSJ), citând serviciile de informații și oficiali anonimi.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 18.50: Rusia amenință cu extinderea războiului: 'Moldova se apropie să devină complice al Ucrainei. Occidentul are grijă de ea pentru rolul celei de-a doua Ucraine'

Conducerea din Republica Moldova se apropie de complicitatea directă cu Ucraina, urmând exemplul Occidentului, a acuzat miercuri la un briefing purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 18.23: Aliaţii europeni trebuie să mărească gradul de pregătire în materie de apărare atât împotriva Rusiei, cât şi a Belarusului (Estonia)

Aliații europeni trebuie să își sporească gradul de pregătire în materie de apărare atât împotriva Rusiei, cât și a Belarusului, a declarat, miercuri, premierul estonian Kaja Kallas, în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, la Bruxelles, informează CNN, potrivit Rador.

Întrebată dacă mercenarii Wagner din Belarus reprezintă un risc pentru Estonia, Kaja Kallas a spus: „Am considerat Belarusul ca fiind un co-agresor aici. Așadar, ei au lucrat tot timpul împreună cu Rusia. Așadar, ceea ce știm despre Rusia și Belarus este că sunt imprevizibili și sunt periculoși. Și asta nu s-a schimbat”. „Stimularea industriei de apărare și a propriei noastre pregătiri de apărare în această privință este extrem de importantă. Mi se pare că ar putea exista sentimentul în rândul unora care au vecini mult mai buni decât noi, că toate acestea vor dispărea pur și simplu - dar acest lucru este aici pe termen lung. Și trebuie să facem pașii necesari în acest sens”, a spus ea. Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a sosit în Belarus, a declarat, marți, președintele țării, Alexander Lukașenko, iar imaginile din satelit arată că două avioane legate de liderul Wagner au aterizat marți dimineață la o bază aeriană belarusă din afara capitalei țării.

Alexander Lukașenko a mai spus, marţi, că majoritatea armelor nucleare tactice pe care Rusia intenționează să le amplaseze în Belarus au sosit deja. Kaja Kallas a declarat că Estonia s-a angajat să ajute la reconstrucția Ucrainei și că liderii ruși trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile lor. "Ucraina este victima războiului rusesc. Și, în conformitate cu dreptul internațional, trebuie să fie despăgubită de Rusia; avem nevoie de o soluție care să permită utilizarea activelor înghețate care au fost confiscate prin sancțiuni de la cetățenii și companiile rusești pentru a compensa daunele. Guvernul meu lucrează, de asemenea, cu un proiect de lege pentru a face acest lucru, dar avem nevoie de o soluție europeană", a spus ea.

Luând cuvântul alături de Kaja Kallas, Roberta Metsola a declarat că este necesar să se elimine lacunele internaționale și să se sporească sancțiunile împotriva Rusiei. "Salutăm cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni cele 50 de miliarde de euro suplimentare în sprijinul reconstrucției anunțate săptămâna trecută și trebuie să avansăm, în sfârșit, în ceea ce privește utilizarea activelor rusești înghețate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei", a declarat Roberta Metsola.

Ea a mai spus că tentativa de revoltă a lui Wagner în Rusia ridică întrebări cu privire la "fragilitatea statului rus". "Ultimele evenimente din Rusia au ridicat o serie de întrebări legate de dinamica internă și de fragilitatea statului rus, de efectul său asupra invaziei Ucrainei și pentru securitatea europeană. Așadar, pentru UE, cel mai important lucru este să își mențină cursul; nu putem fi distrași de politica Kremlinului și trebuie să continuăm și să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina în acest context", a mai spus Roberta Metsola.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 18.22: Rusia afirmă că a distrus în atacul asupra oraşului Kramatorsk un post de comandă al armatei ucrainene

Armata rusă a susţinut miercuri că a distrus un post de comandă al armatei ucrainene din oraşul Kramatorsk, situat în estul Ucrainei, după ce Kievul a denunţat un atac asupra unei pizzerii în această localitate soldat cu cel puţin 10 morţi, relatează agenţiile EFE şi AFP, informează Agerpres.

"În oraşul Kramatorsk din republica populară Doneţk a fost distrus un post temporar de comandă al Brigăzii 56 de infanterie mecanizată a armatei ucrainene", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Mai devreme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că în conflictul din Ucraina armata rusă "nu loveşte infrastructuri civile, ea loveşte instalaţii care sunt legate într-un mod sau altul de infrastructuri militare".

Atacul rus cu rachete asupra oraşului Kramatorsk a distrus Ria Pizza, un restaurant din centrul oraşului apreciat de jurnalişti, lucrători umanitari şi soldaţi. Presa ucraineană a evocat prezenţa unor instructori militari străini în acest oraş.

Potrivit poliţiei ucrainene, bilanţul provizoriu al victimelor atacului este de cel puţin 10 morţi şi peste 60 de răniţi.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 18.22: Bloggerii militari ruşi, divizaţi asupra reacţiei lui Vladimir Putin în cazul revoltei Wagner

Dovadă de slăbiciune sau de sânge rece? Bloggerii militari ruşi, tot mai influenţi de la începutul conflictului din Ucraina, sunt divizaţi asupra reacţiei preşedintelui Vladimir Putin după rebeliunea grupului paramilitar Wagner, informează miercuri AFP, informează Agerpres.

După scurta rebeliune ce a făcut să tremure Kremlinul vineri şi sâmbătă, Vladimir Putin a denunţat o "trădare", însă a promis că mercenarii rebeli se pot întoarce la viaţa lor civilă, intra în rândurile armatei regulate sau se pot exila în Belarus.

"Credeam cu toţii" că riposta lui Vladimir Putin "va face ca Pământul să se învârtă de cinci ori mai repede: arme nucleare? Mobilizare generală? Declarare de război contra NATO?", scrie corespondentul de război Aleksandr Sladkov, urmărit de peste un milion de abonaţi pe Telegram. "Din fericire, el (Putin) şi-a păstrat sângele rece", a salutat acest blogger în mod ferm pro-Kremlin.

Însă absenţa pedepsei pentru rebeli, în condiţiile în care numeroase persoane au fost trimise la închisoare pentru tweet-uri critice la adresa ofensivei ruse în Ucraina, a fost interpretată drept slăbiciune de către analişti.

Vladimir Putin se străduie acum să demonstreze că el se află la comandă. Marţi, el a adus un omagiu militarilor care, potrivit lui, au împiedicat un "război civil". O ceremonie nejustificată, în opinia unor bloggeri, în condiţiile în care combatanţii Wagner au capturat mai multe situri militare în Rostov-pe-Don, în sud-vestul Rusiei, înainte de a parcurge mai multe sute de kilometri spre Moscova fără a întâmpina mare rezistenţă.

"Poliţia militară şi forţele speciale ce trebuiau să protejeze Statul Major al districtului militar Sud (la Rostov) pur şi simplu au dispărut" la sosirea rebelilor din Wagner, îşi exprimă indignarea bloggerul Battle_Z-Sailor, urmărit de 63.000 de abonaţi.

"Cei care nu au nimic de-a face cu soluţionarea paşnică a conflictului sunt chiar decoraţi de Kremlin", se revoltă de asemenea autorul blogului Govorit TopaZ, care numără aproape 100.000 de abonaţi.

Acesta nu-şi ascunde decepţia în legătură cu reacţia lui Vladimir Putin. "Niciun singur cuvânt despre ceea ce a provocat această rebeliune" sau să spună că "revendicările lor vor fi examinate".

Patronul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, acuză de luni de zile înaltul comandament rus de incompetenţă în Ucraina, critici reluate de mai mulţi bloggeri militari.

Însă pentru bloggerul Rybar, urmărit de 1,2 milioane de abonaţi, "totul e concis şi clar" în mesajul prezidenţial. "Singurul lucru care nu este foarte clar este soarta Rusiei", adaugă el. "Însă aici, nu este nicio enigmă: pentru ea, totul va fi bine", susţine bloggerul.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 18.20: Trei bărbaţi ucişi în regiunea ucraineană Harkov

Trei civili au fost ucişi miercuri în regiunea ucraineană Harkov, în apropiere de frontiera cu Rusia, anunţă şeful Administraţiei Militare Oleg Sînegubov, relatează CNN, informează News.ro.

Victimele sunt trei bărbaţi, în vârstă de 45, 48 şi 57 de ani, precizează el.

Cei treii bărbaţi au fost ucişi în apropierea caselor lor, în satul ucrainean Volceansk Hutorî, potrivit lui Sînegubov.

Oraşul Harkov a fost ocupat de ruşi la începutul invaziei şi a fost recucerit de către ucraineni în septembrie.

Confruntările armate s-au intensificat, în ultimele săptămâni, la frontiera dintre regiunile ucrainene Harkov şi Lugansk, potrivit unor oficiali ruşi şi ucraineni.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 17.31: A început numărătoarea inversă pentru Vladimir Putin: oamenii din umbră care luptă pentru putere la Kremlin

Revolta grupului Wagner și a lui Evgheni Prigojin ar reprezenta doar începutul unor lupte pentru putere în Rusia. Oficialii ucraineni de rang înalt susțin că au informații conform cărora și alți lideri de rang înalt din Rusia sunt dezamăgiți de Vladimir Putin, iar președintele Federației Ruse s-ar putea confrunta cu un puci organizat din interiorul cercului de apropiați, informează BBC.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 17.26: Anunțul care ar putea duce la ruperea relațiilor China - Rusia: 'Nu vedem de ce' nu am susține dorința Kievului de a prelua alte regiuni controlate de Rusia

Şeful misiunii chineze la Uniunea Europeană (UE), Fu Cong, sugerează marţi că Beijingul ar putea susţine Kievul, care vrea să-şi redobândească integritatea teritorială în frontierele de la declararea independenţei, în 1991, care includ Peninsula Crimeea, anexată de către Rusia în 2014, realtează Al Jazeera, informează News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 15.48: SUA închid robinetul, banii lui Prigojin seacă! S-au impus noi sancţiuni pentru companiile care alimentau mercenarii

Departamentul american al Trezoreriei a impus sancţiuni unui număr de patru companii implicate în ”trafic cu aur” şi unei persoane implicate în ”trafic cu armament” - cu legături cu gruparea paramilitară rusă Wagner, relatează CNN, scrie News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 15.33: Umilință: Lukaşenko trimite mercenarii Wagner să stea pe terenuri abandonate și refuză să construiască tabere militare

Grupării paramilitare ruse Wagner i s-a propus să folosească terenuri abandonate în Belarus, însă nu i s-a permis să construiască tabere pe teritoriul belarus, potrivit preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, în urma rebeliunii efemere de sâmbătă, relatează CNN.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 15.25: Poliția militară rusă a reținut patru comandați Wagner de top în Siria: gruparea neagă acuzațiile (surse)

Poliția militară rusă l-a reținut pe șeful departamentului PMC Wagner în Es-Suwayda, în sudul Siriei, informează canalul de televiziune saudit Al-Hadas, citând surse, scrie ziarul rus Kommersant, care a fost primul care a atras atenția asupra acestui lucru.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 13.58: Două drone au fost doborâte în regiunea Cerkasi

Şeful Administraţiei Militare Regionale Cerkasi, Ihor Tabureţ, a raportat că două drone ruseşti au fost doborâte, în noaptea de marţi spre miercuri, în spaţiul aerian al regiunii. Alte două au căzut pe un depozit gol. Pompierii au stins rapid un incendiu minor, astfel că evenimentul nu s-a soldat cu victime.

 

UPDATE 28 iunie, ora 13.38: Atacul asupra podului Chonhar perturbă logistica rusă: Cel puțin jumătate din aprovizionerea rușilor se face pe rute alternative

Închiderea temporară a rutei după un presupus atac ucrainean asupra podului Chonhar dintre continentul Ucrainei și Crimeea ocupată pe 22 iunie a făcut ca convoaiele logistice rusești vitale să dureze cu cel puțin 50% mai mult pentru a ajunge pe front pe rute alternative, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit pe 28 iunie.

Detalii aici

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 13.25: Regiunea Harkiv - Atac rusesc soldat cu trei morţi

Şeful Administraţiei Militare Regionale Harkiv, Oleh Sinehubov, a raportat că armata rusă a tras, miercuri, asupra comunităţii teritoriale unite Vovceansk (raionul Ciuhuiv). Potrivit lui Sinehubov, trei persoane au fost ucise în atacul lansat de invadatorii ruşi.

 

UPDATE 28 iunie, ora, 11.05: Ministrul Apărării din Ucraina a anunțat tăvălugul la Financial Times: Majoritatea blindatelor la standarde NATO nu au intrat încă în luptă

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat pentru Financial Times că eliberarea unui grup de sate aflate sub ocupația rusă, în ultimele săptămâni, nu a reprezentat "evenimentul principal" în contraofensiva planificată de Kiev.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 28 iunie, ora 10.05: Lituania a cumpărat două lansatoare NASAMS pentru Ucraina

Președintele lituanian, Gitanas Nausėda, a anunţat că Lituania a achiziționat două lansatoare NASAMS cu rază medie de acțiune pentru a le preda Ucrainei. "Apărarea aeriană reprezintă cheia în lupta Ucrainei împotriva agresorului. Aștept cu nerăbdare noi decizii colective de sprijinire a Ucrainei la summitul NATO de la Vilnius" - a scris pe Twitter preşedintele Nausėda, care a sosit, miercuri, într-o vizită neanunţată la Kiev.

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 9.20: Rebeliunea Wagner - Cine este generalul rus care ar fi știut planurile lui Prigojin

Generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al operaţiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, ştia dinainte că şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia o rebeliune împotriva oficialilor din domeniul apărării de la Moscova, a relatat marţi cotidianul New York Times, citat de Reuters

Detalii aici

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 8.35: Jocul de putere Putin-Lukașenko-Prigojin nu s-a încheiat încă (ISW)

Probabil că dictatorul rus Vladimir Putin nu poate scăpa de finanțatorul lui Wagner, Evgheni Prigojin, fără a-l face martir, notează Institutul pentru Studierea Războiului în evaluarea sa din 27 iunie.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 28 iunie, ora 07.55: Contraofensiva ucraineană continuă - Serie de explozii la Melitopol

O serie de explozii a avut loc în orașul Melitopol ocupat de ruși, potrivit lui Vladimir Rogov, colaborator al administrației de ocupație ilegală din regiunea Zaporijie, notează The Kyiv Independent.

În jurul orei 1 a.m., ora locală, Rogov a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că au avut loc șase explozii, spunând că vor urma mai multe detalii.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 iunie, ora 07.15: Volodimir Zelenski, atac fără menajamente la adresa Rusiei

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, anunţă, marţi seară, că între cele trei persoane care au murit în urma atactului cu rachete de la Kramatorsk este şi un copil, iar peste 40 de persoane au primit deja îngrijiri medicale. ”Fiecare manifestare de teroare dovedeşte că Rusia nu merită decât înfrângerea şi un tribunal”, a transmis preşedintele ucrainean.

”Astăzi, teroriştii ruşi au bombardat cu brutalitate Kramatorsk. Rachete S-300. Trei persoane au fost ucise, inclusiv un copil. Condoleanţele mele familiilor şi prietenilor. Până la această oră, peste 40 de persoane sunt rănite. Tuturor li se acordă asistenţă”, a afirmat, marţi seară, Zelenski, în mesajul zilnic postat pe reţelele de socializare, conform News.ro.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 iunie, ora 07.10: Oficial ucrainean vorbește despre exportul cerealelor aproape în exclusivitate pe Dunăre

Ucraina trebuie să fie pregătită să exporte cereale aproape în exclusivitate prin porturile sale de la Dunăre, deoarece Rusia blochează practic livrările prin porturile de la Marea Neagră, a anunţat marţi Autoritatea Porturilor Maritime din Ucraina, informează Reuters, conform Agerpres.

În luna iulie a anului trecut, ONU şi Turcia au intermediat un acord între Moscova şi Kiev privind trecerea în siguranţă a cerealelor din Marea Neagră pentru a contribui la soluţionarea crizei alimentare mondiale agravate de invazia rusească şi de blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 iunie, ora 05.50: Mircea Geoană consecința neașteptată a asaltului lui Prigojin din Rusia: Importanța Ucrainei la masa NATO crește

NATO continuă să monitorizeze situația din Rusia, pe fondul evenimentelor care au avut loc în ultimele zile, transmite secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană.

NATO continuă să monitorizeze situația din Rusia, pe fondul evenimentelor care au avut loc în ultimele zile. Aceste evenimente reprezintă o situație internă a Federației Ruse, care însă reconfirmă că președintele Putin, prin anexarea peninsulei Crimeea și a războiul ilegal împotriva Ucrainei, a comis o greșeală strategică extrem de gravă”, scrie pe Facebook Mircea Geoană.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 iunie, ora 05.40: NATO rămâne vigilentă în fața mutării trupelor Wagner în Belarus

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi, la Haga, că este prea devreme pentru a specula cu privire la efectele mutării trupelor Wagner în Belarus, dar a subliniat că alianţa nord-atlantică este gata să se apere împotriva oricărei ameninţări, transmite Reuters, citat de Agerpres.

"Este prea devreme pentru a face vreo judecată finală cu privire la consecinţele faptului că Prigojin s-a mutat în Belarus şi că, cel mai probabil, unele dintre forţele sale vor fi, de asemenea, localizate în Belarus", a declarat Stoltenberg reporterilor după o întâlnire cu lideri guvernamentali din şapte ţări membre NATO .

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 iunie, ora 04.10: Ceva e putred la Kremlin: SUA preia medierea marelui conflict de la granițele Rusiei

Armenia şi Azerbaidjanul, care îşi dispută regiunea Nagorno-Karabah, poartă marţi noi negocieri la Washington, sub auspiciile Statelor Unite, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni separat cu ministrul de externe armean Ararat Mirzoian şi cu cel azer Djeyhun Bairamov, după care va avea loc o reuniune tripartită.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 28 iunie, ora 02.40: Gruparea lui Prigojin pare să devină istorie: Armata rusă se pregătește pentru a prelua echipamentul greu al Wagner

”Pregătiri” sunt în curs în vederea transferării echipamentului militar ”greu” aparţinând grupării paramilitare ruse Wagner către armata rusă, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării, în urma rebeliunii mercenarilor, care au făcut Kremlinul să tremure, relatează AFP şi BBC News, potrivit news.ro.

”Pregătiri sunt în curs în vederea transferării unor echipamente militare grele unităţilor active ale Forţelor armate ale Federaţiei ruse”, a anunţat într-un comunicat ministerul.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 iunie, ora 01.45: Patru persoane au murit în urma un atac rus asupra orașului ucrainean Kramatorsk

Cel puţin patru oameni au murit după un atac rusesc cu rachete, care a vizat centrul oraşului ucrainean Kramatorsk. Un restaurant şi o zonă comercială au fost lovite şi alţi oameni s-ar putea afla sub ruine, aşa încât autorităţile se tem că ar putea exista multe alte victime, scrie Rador.

Un jurnalist belgian a declarat pentru BBC că abia plecase din restaurant când a lovit racheta. La zece minute după ce a plecat din clădire a auzit două explozii puternice. Mergând ulterior la locul incidentului, a putut vedea morţi şi mai mulţi oameni care ţipau şi plângeau.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 iunie, ora 00.45: Conflictul mocnit de la Kiev iese la suprafață: Vitali Kliciko, mustrat de guvernul ucrainean pentru starea adăposturilor antiaeriene

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a primit marţi o mustrare din partea guvernul ucrainean pentru starea adăposturilor subterane, după decesul a trei persoane rămase blocate pe stradă în timpului unui atac aerian rusesc, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernul a anunţat de asemenea că a demis şefii a două districte aflate sub administraţia militară de la Kiev şi şefii a două raioane.

Nu se ştie dacă Vitali Kliciko se va confrunta cu o altă sancţiune.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.