Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 28 martie 2023 - Forţele ruse au avansat în oraşul ucrainean Bahmut

BBC News
Bahmut razboi ucraina

În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins peste 60 de atacuri rusești, inclusiv în zonele Harkov, Lîman, Bahmut și Avdiivka. În ciuda condițiilor dificile, 7 copii rămân în Avdiivka, deoarece părinții lor refuză să părăsească orașul. Rușii continuă să bombardeze orașul, care se confruntă cu o lipsă critică de apă și electricitate. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 28 martie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE - 28 martie, ora 22.24: SUA sprijină crearea unui tribunal special situat într-o ţară terţă

Statele Unite şi-au exprimat marţi sprijinul pentru înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele comise în urma invaziei Rusiei în Ucraina, bazat pe sistemul judiciar ucrainean, cu sprijin internaţional şi care să fie situat într-o ţară terţă, transmite EFE, relatează Agerpres. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat presei că acest model de "tribunal naţional internaţionalizat" ar permite Ucrainei să conducă, cu sprijinul comunităţii internaţionale, tragerea la răspundere pentru presupusele crime de război. "Statele Unite sprijină crearea unui tribunal special privind agresiunea împotriva Ucrainei care să se bazeze pe sistemul judiciar ucrainean cu elemente internaţionale", a spus sursa citată.

Administraţia lui Joe Biden doreşte ca această instanţă să beneficieze de un sprijin special din partea partenerilor săi europeni şi "în mod ideal, să fie localizată în altă ţară din Europa". Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, o astfel de instanţă ar urma să completeze activitatea Centrului internaţional pentru inculparea crimei de agresiune (ICPA), un organism pe care Comisia Europeană intenţionează să-l lanseze în vară pentru a conserva probe şi a-şi pregăti analiza pentru un eventual proces al agresiunii ruse. "Ne angajăm să lucrăm cu Ucraina şi cu ţările din întreaga lume pentru a sprijini tribunalul şi a maximiza posibilităţile unei trageri la răspundere", a conchis purtătorul de cuvânt.

În intervenţia sa de marţi de la Summitul pentru Democraţie, sub auspiciile SUA, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avertizat că implementarea păcii "cu orice preţ este iluzorie" şi a subliniat că menţinerea integrităţii teritoriale a ţării sale este o condiţie "esenţială".

De asemenea, el a salutat mandatul de arestare emis în urmă cu câteva săptămâni de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin, pentru deportarea copiilor ucraineni în timpul războiului. Nici Rusia, nici SUA nu sunt parte a Statutului de la Roma al CPI.

UPDATE - 28 martie, ora 22.20: Ucraina insistă pentru retragerea în totalitate a trupelor ruse

Administraţia de la Kiev a reafirmat, marţi, exigenţa ca Rusia să retragă în totalitate trupele de pe întregul teritoriu suveran ucrainean, subliniind că este o "iluzie" acceptarea păcii în orice condiţii. "Rusia trebuie să se retragă de pe fiecare metru pătrat de teritoriu ucrainean. În acest război, noi apărăm întreaga lume democratică", a susţinut ministrul ucraiean de Externe, Dmitro Kuleba, citat de cotidianul Le Monde, informează Mediafax. "Nicio altă ţară nu vrea pace mai mult decât Ucraina. Dar pacea cu orice preţ este o iluzie", a afirmat Dmitro Kuleba, cu ocazia participării prin videoconferinţă la un seminar pe tema păcii în Ucraina organizat de Statele Unite.

La aceeaşi conferinţă, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a criticat ceea ce a numit drept "capcanele cinice" din iniţiativele de pace propuse de unele ţări, fără a numi vreun stat.

Catherine Colonna, ministrul de Externe al Franţei, a insistat că trebuie să prevaleze "justiţia", subliniind că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele preşedintelui rus, Vladimir Putin, reprezintă "un pas major" în acest sens.

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării "suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale". În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor", sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO. Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o "contribuţie importantă".

UPDATE - 28 martie, ora 22.05: Taxa pe război: Companiile care se retrag din Rusia, forțate să doneze 10% din prețul vânzării

Investitorii străini din ţările "neprietenoase" care îşi vând activele din Rusia vor fi obligaţi să doneze cel puţin 10% din preţul vânzării către bugetul statului rus, ceea ce va face şi mai dificilă viaţa companiilor occidentale care vor să plece din Rusia pe fondul războiului din Ucraina, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Detalii aici.

UPDATE - 28 martie, ora 21.50: Ucraina: ”Nu există compromisuri cu Rusia pe teritoriile ocupate”

Ucraina este dispusă să recucerească teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, potrivit lui Mykhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Ei "nu vor fi de acord cu niciun compromis" și sunt uniți în eforturile lor de a restabili granițele din 1991. În plus, trebuie promovată o "schimbare de elită" la Moscova și trebuie creat un "precedent pentru pedepsirea agresiunii" prin sancționarea Rusiei în dreptul internațional, mai transmite Podoliak.

UPDATE - 28 martie, ora 21.33: Vizită ținută la secret! Volodimir Zelenski s-ar putea deplasa la Varșovia 'în viitorul apropiat'

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar putea vizita în curând Varșovia, a declarat ministrul adjunct polon de externe, Pavel Yablonsky, la Radio Wnet.

Detalii aici.

UPDATE - 28 martie, ora 21.24: Rusia susține că a doborât rachete americane de tip Himars şi GLSDB, utilizate de Ucraina

Ministerul rus al Apărării a anunţat, marţi, că armata rusă a doborât rachete de fabricaţie americană lansate de Ucraina, de tip Himars şi GLSDB, informează cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax.

Detalii aici.

UPDATE 28 martie, ora 21.01: Vladimir Putin pregăteşte Rusia pentru un 'război veşnic' cu Occidentul: dezvăluiri de senzație de la o petrecere privată (anchetă The Guardian)

Într-o seară de la sfârşitul lunii decembrie, în timp ce locuitorii Moscovei se plimbau pe străzile luminate ale oraşului în aşteptarea sărbătorilor de sfârşit de an, un grup de vechi prieteni s-au adunat la cină în apartamentul unui oficial de stat cu rang înalt. Unii dintre invitaţii prezenţi, printre care se numărau membri ai elitei culturale şi politice a Rusiei, au închinat pentru un nou an şi şi-au exprimat speranţa de pace şi de revenire la normalitate. Doar că la un moment dat, toastul rostit de un cunoscut reprezentant al Kremlinului a spulberat toate aceste speranţe, informează The Guardian, relatează News.ro.

Detalii aici.

UPDATE 28 martie, ora 20.52: Riscuri nucleare în Ucraina: luptele se intensifică la Zaporojie; avertisment de ultimă oră lansat de șeful Agenției Atomice

Luptele se intensifică în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie ceea ce crește riscul producerii unei catastrofe, susține Rafael Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru energie Atomică, informează Mediafax.

Detalii aici.

UPDATE 28 martie, ora 20.45: Ambasada Rusiei la București acuză 'atacul demonilor regimului-marionetă de la Kiev asupra Bisericii canonice din Ucraina'

Ambasada Federației Ruse la București susține într-o postare că serviciile de securitate ucrainene îi prigonesc pe credincioși, după ordinul de evacuare a mănăstirii Lavra.

Detalii aici.

UPDATE 28 martie, ora 20.15: Dmitri Peskov a anunţat subiectele care vor fi examinate la reuniunea Consiliului Suprem de Stat al Uniunii Rusia-Belarus

Autorităţile de la Moscova și de la Minsk vor examina o serie de subiecte de actualitate și aspecte privind securitatea în cadrul reuniunii Consiliului Suprem de Stat al Uniunii Rusia-Belarus - a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, conform Rador.

Detalii aici.

UPDATE 28 martie, ora 19.10: Guvernatorii ruși din Donețk raportează morți după atacul ucrainean

În orașul ucrainean Donețk, ocupat de Rusia, autoritățile desemnate de Kremlin raportează moartea a doi civili în urma bombardamentelor ucrainene. Un glonț s-a izbit într-o clădire rezidențială la sfârșitul zilei de luni, potrivit unui comunicat. "Din păcate, doi civili au murit din cauza rănilor suferite sub dărâmăturile clădirii avariate", transmit autoritățile proruse, potrivit postului de televiziune german ZDF. Informațiile despre morți nu au putut fi verificate în mod independent. Un jurnalist de la agenția de știri Reuters a văzut la fața locului cum salvamontiștii au percheziționat molozul clădirii, părți ale unei persoane fiind recunoscute sub dărâmături. Fațada a fost înnegrită de fum, iar ferestrele distruse.

UPDATE 28 martie, ora 19.02: 'Telenovelă' penală în Rusia: Fosta soție a fostului ginere al lui Putin, dată în urmărire

Fosta soție a omului de afaceri Kirill Șamalov, fiul prietenului de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin, Nikolai Șamalov, Zhanna Șamalova (Volkova), este urmărită penal, scrie Forbes citând baza de date a Ministerului rus de Interne.

Detalii aici!

UPDATE 28 martie, ora 18.22: VIDEO - Zelenski: Rușii au distrus și deteriorat aproximativ 500 de biserici în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis marți, pe Facebook, că în timpul agresiunii militare ruse au fost distruse sau avariaten sute de lăcașuri de cult.

Detalii aici!

UPDATE 28 martie, ora 17.50: Rusia, după lovitura încasată în cazul Nord Stream: 'Danemarca, Germania și Suedia, într-un mod sau altul, vor trebui să prezinte rapoarte'

Dmitri Polianski, reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU, a menționat că Stockholm, Copenhaga și Berlin vor trebui să prezinte rapoarte în Consiliul de Securitate cu privire la progresul înregistrat în investigațiile lor despre atentatele de la Nord Stream.

DETALII AICI!

UPDATE 28 martie, ora 17.26: Ambasadorul Rusiei în SUA cere să se înceteze utilizarea drepturilor omului în jocurile geopolitice: 'Protecția lor nu este apanajul exclusiv al Occidentului'

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a cerut să se înceteze ca drepturile omului să mai fie utilizate în jocurile geopolitice. Drepturile omului nu ar trebui să devină un instrument al jocurilor geopolitice, a declarat ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, într-un interviu acordat revistei 'Newsweek', în ajunul celui de-al doilea 'Summit for Democracy 2023', organizat de Casa Albă.

Detalii aici.

UPDATE 28 martie, ora 17.16: Consilier prezidențial ucrainean: „Și ucrainenii sunt obosiți. Dar nu avem de ales”

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Zelenski, scrie despre presupusa oboseală de război în unele părți ale lumii.

"Auzim de la unele țări: oamenii sunt obosiți, sprijinul pentru Ucraina este în scădere. Am înțeles asta. Ucrainenii sunt, de asemenea, obosiți. Dar nu avem de ales. Suntem un avanpost al securității europene și al dreptului internațional. Adevărata conducere înseamnă să recunoaștem provocările vremurilor noastre și să vedem că nici Europa nu are de ales”, a scris Podolyak pe Twitter.

 

 

UPDATE - 28 martie, ora 17.00: Franța dublează livrările lunare de obuze de artilerie către Ucraina

Franța vrea să-și dubleze livrările lunare de proiectile de artilerie către Ucraina. Ministrul Apărării, Sébastien Lecornu, a declarat într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro că Franța va crește livrările de obuze de calibru 155 de milimetri la 2.000 de obuze pe lună de la sfârșitul lunii martie. Țara sa va furniza echipamentele necesare pentru o contraofensivă ucraineană, relatează sursa citată. Potrivit lui Lecornu, Franța este, de asemenea, pe punctul de a furniza Ucrainei un sistem promis de apărare aeriană SAMP/T. În plus, împreună cu prim-ministrul Élisabeth Borne, este în curs de examinare repopularea unui fond de sprijin pentru Ucraina.

UPDATE - 28 martie, ora 16.56: Zelenski vizitează regiunea Sumy și promite reconstrucția zonei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski își continuă turul în zonele țării afectate în special de atacurile rusești cu o vizită în regiunea Sumy. Zelenski a avut o întâlnire cu oficialii și locuitorii a două orașe din Sumy: Ochtyrka și Trostianets. Într-o piață din Ochtyrka, Zelenski a promis celor prezenți reconstrucția orașului, după cum relatează agenția de știri AP, care îl însoțește pe președintele ucrainean. La Trostianeț, Zelenski onorează soldații în gara locală, unde, potrivit unor surse ucrainene, prizonierii au fost torturați de ruși. El se va întâlni, de asemenea, cu ministrul ucrainean al Reconstrucției, Oleksandr Kubrakov. Ucraineanul Dmytro Sayat a declarat pentru AP că vizita președintelui la Trostianets a însemnat foarte mult pentru el. "El este un simbol al unității și al voinței de fier care a adus țara împreună."

UPDATE - 28 martie, 0ra 14.25 Rusia a suferit pierderi grele în urma atacurilor sale asupra Avdiivka (Ministerul britanic al Apărării)

DETALII AICI

UPDATE - 28 martie, ora 14.23 A fost show: Ministrul Apărării din Ucraina s-a plimbat cu un tanc britanic Challenger

Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a mers marţi cu un tanc britanic Challenger 2, primul trimis ţării sale de Regatul Unit, transmite Reuters. Londra a anunţat în ianuarie că va trimite în Ucraina 14 astfel de blindate, reaminteşte agenţia citată, menţionând că forţele ucrainene se pregătesc pentru o eventuală contraofensivă împotriva forţelor ruse invadatoare.

DETALII AICI

UPDATE - 28 martie, ora 13.58 Forţele ruse au avansat în oraşul ucrainean Bahmut (lider impus de Rusia)

Forţele ruse avansează în oraşul ucrainean estic Bahmut, în ciuda rezistenţei puternice, şi aproape au preluat controlul complet asupra unei fabrici de metale din localitate, a declarat un lider al regiunii impus de Rusia. Afirmaţia lui se contrazice cu descrierea ucraineană şi occidentală a situaţiei din oraş, care susţine că forţele ucrainene îşi stabilizează poziţiile, în timp ce ofensiva rusească eşuează. Reuters nu a putut verifica situaţia pe câmpul de luptă.

UPDATE  - 28 martie, ora 13.43 Belarus iese tare după ce Rusia a flancat zona cu arme nucleare: Sunt forțați să facem asta!

Serviciul de presă al Ministerului de Externe din Belarus a anunţat că republica este forțată să răspundă la consolidarea capacității NATO în țările vecine. Pregătirea piloților din Belarus pentru a pilota aeronave cu muniție specială și desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul republicii nu contravin dreptului internațional, în special dispozițiilor Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (TNP). Acest declaraţii - potrivit TASS - au fost făcute marți de către Serviciul de presă al Ministerului de Externe din Belarus.

DETALII AICI

UPDATE - 28 martie, ora 10.50 Occidentul blochează livrările de cereale din Rusia și revinde produsele ucrainene (Nikolai Patruşev)

Într-un interviu acordat pentru Rossiiskaia Gazeta, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patruşev, a acuzat Occidentul că blochează livrările de cereale din Rusia și revinde produsele ucrainene, scrie Rador.

Patruşev a afirmat că: 'Totodată, occidentalii blochează livrările de cereale și îngrășăminte rusești în străinătate'. 'Ei jefuiesc depozitele ucrainene și vând produsele la prețuri exorbitante către cele mai sărace țări, în condiții cabalistice', a mai spus Patrușev, în interviul acordat pentru Rossiiskaia Gazeta.

UPDATE - 28 martie, ora 8.26 - Ministrul rus de externe ar putea lua parte la o serie de reuniuni ale Consiliului de Securitate al ONU din luna aprilie (Vasili Nebenzia)

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, este așteptat să participe la o serie de reuniuni ale Consiliului de Securitate al ONU, în luna aprilie, a declarat Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Federației Ruse pe lângă ONU.

'Ne așteptăm ca ministrul Lavrov să participe la o serie de întâlniri', le-a declarat jurnaliştilor Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU.

Fiind întrebat la care dintre evenimentele ONU va participa șeful diplomaţiei ruse, Nebenzia a răspuns că 'acest aspect nu a fost, deocamdată, decis'. 'Este vorba despre unele evenimente importante', a adăugat diplomatul. În luna aprilie, Rusia va prelua Președinția Consiliului de Securitate al ONU

UPDATE - 28 martie, ora 8.24 - Continuarea controlului rusesc asupra centralei Zaporijjia reprezintă un pericol mondial (Volodimir Zelenski)

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că faptul că Rusia controlează în continuare centrala nucleară Zaporijjia reprezintă un pericol grav pentru sectorul energetic nuclear al lumii, scrie Rador. În discursul său nocturn, Zelenski a dclarat că ameninţarea pentru siguranţa lumii va continua să crească, atâta timp cât Rusia continuă să deţină controlul asupra centralei

UPDATE - 28 martie, ora 8.21 - Pacea e încă foarte departe - Rusia începe o nouă campanie pentru a recruta bărbați care să lupte în Ucraina

În această primăvară are loc o nouă campanie în Rusia, care caută recruți pentru a-și completa trupele în războiul din Ucraina. Reclamele promit bonusuri în numerar și beneficii atrăgătoare. Recrutorii cheamă pe neanunțate bărbați potriviți. Birourile de recrutare lucrează cu universități și agenții de servicii sociale pentru a convinge studenți și șomeri.

DETALII AICI

UPDATE - 28 martie, ora 7.25 - Cele 4 puncte-cheie ale războiului din Ucraina: aici se duc cele mai intense și mai brutale bătălii

DETALII AICI

UPDATE - 28 martie, ora 7.23 - Moscova lasă să planeze îndoieli asupra intenţiilor sale nucleare

Anunţând amplasarea de arme nucleare în Belarus, aliatul ei în raport cu UcrainaRusia reproduce un model folosit de americani în Europa, dar lasă să planeze multe îndoieli asupra intenţiilor sale reale.

DETALII AICI

UPDATE - 28 martie, ora 05.20: Atacul asupra orașului Sloviansk a dus la două decese și peste 30 de răniți

Rachetele ruseşti au lovit luni oraşul Sloviansk din estul Ucrainei ucigând două persoane aflate în maşinile personale, rănind alte peste 30 de persoane şi distrugând clădiri, au declarat poliţia şi autorităţile locale, informează AFP, citat de Agerpres.

"Sunt doi morţi şi 29 de răniţi în Sloviansk, imobile administrative şi birouri au fost avariate, precum şi cinci clădiri şi şapte case", a declarat mai întâi guvernatorul, Pavlo Kirilenko, pe Facebook, precizând că forţele ruse au "lovit centrul oraşului în jurul orei locale 10:30 (07:30 GMT) cu două rachete S-300".

Potrivit poliţiei, cele două persoane decedate se aflau la volan în apropierea centrului oraşului în momentul bombardamentului. Raportul poliţiei indică 32 de răniţi, dintre care cinci grav, în timp ce primarul Vadim Liah a anunţat un total de 36 de răniţi în acest oraş situat la 40 de kilometri de Bahmut, unde forţele ucrainene şi pro-ruse sunt angajate într-o luptă crâncenă.

Continuarea AICI

content-image

 

UPDATE - 28 martie, ora 04.15: Zelenski face o profeție sumbră cu privire la siguranța nucleară: "Orice inițiativă va eșua!"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus luni directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, că nu poate exista "securitate nucleară" în Ucraina fără retragerea armatei ruse de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de peste un an de trupele Moscovei, relatează AFP, informează Agerpres.

"Fără retragerea imediată a trupelor şi a personalului ruseşti de (la centrală) şi din teritoriile adiacente, orice iniţiativă care urmăreşte restaurarea siguranţei şi securităţii nucleare este sortită eşecului", a spus el, conform preşedinţiei ucrainene.

Cei doi s-au întâlnit luni la staţie hidroelectrică la Dniepr, în regiunea Zaporojie. Această staţie hidroelectrică este însărcinată cu alimentarea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de armata rusă şi deseori supusă unor întreruperi de curent.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE - 28 martie, ora 02.00: Ucraina a confirmat că a primit vehicule blindate de la mai multe țări

Ucraina a primit vehicule blindate din Marea Britanie, Statele Unite şi Germania, a declarat luni seară Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, citat de postul de televiziune CNN, citat de Mediafax.

"Astăzi, am avut onoarea de a testa cele mai noi arme primite alături de comandantul Forţelor Aeropurtate, generalul Maksym 'Mike' Myrhorodskyi (...)", a afirmat Oleksii Reznikov.

Ministrul ucrainean al Apărării a anunţat primirea de tancuri Challenger din Marea Britanie, de vehicule Stryker şi Cougar din Statele Unite şi de vehicule Marder din Germania.

Continuarea AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.