Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina: SUA dau un semnal puternic: Ucraina va deveni până la urmă membru NATO

kiev atac

Atacuri aeriene la Harkov - Cel puțin patru persoane au murit și 12 au fost rănite, noaptea trecută, în urma noilor atacuri aeriene ruse asupra oraşului Harkov. Patru persoane au decedat, printre care trei salvatori, iar cinci au fost rănite, în timpul unei a doua lovituri asupra unui loc care tocmai fusese bombardat într-un cartier dens populat din Harkov, a anunţat primarul Ihor Terehov.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 5 aprilie, ora 20.20: Moartea pândește la orice pas în Ucraina: 21 de oameni au decedat fulgerător, iar 87 au fost răniți

Continuarea aici.

UPDATE 5 aprilie, ora 19.30: Rusia a lansat cinci rachete asupra localității ucrainene Zaporojie, trei persoane au fost ucise

Rusia a lansat vineri cinci rachete asupra orașului Zaporojie, din sudul Ucrainei, ucigând cel puțin trei persoane și avariind mai multe clădiri rezidențiale și o unitate industrială, a declarat guvernatorul regional.

"Ceea ce marchează atacurile de astăzi: mai întâi au fost două lovituri cu rachete, iar apoi, aproximativ 40 de minute mai târziu, au avut loc alte lovituri în același loc, chiar în momentul în care salvatorii, poliția au început să lucreze", a declarat Ivan Fedorov, potrivit Reuters.

Treisprezece persoane au fost rănite, inclusiv un băiat de nouă ani, iar patru au fost spitalizate în stare gravă. Doi jurnaliști s-au numărat printre răniți. Cel puțin trei blocuri de apartamente, 10 case, magazine și o instalație industrială au fost avariate, a adăugat Ivan Fedorov.

Forțele aeriene ucrainene au emis o alertă de raiduri cu rachete balistice pentru această regiune, o parte din ea fiind ocupată de Rusia. Moscova a intensificat recent atacurile cu rachete balistice, care sunt mai greu de interceptat.

Regiunea nord-estică Harkov a fost, de asemenea, supusă unui atac aerian intens în cursul după-amiezii de vineri, potrivit oficialilor regionali. Nu au existat rapoarte imediate privind victime.

Pe de altă parte, armata ucraineană a doborât toate cele 13 drone folosite în atacul de peste noapte al Rusiei asupra regiunilor sudice, a anunțat Kievul.

Dronele Shahed au fost distruse deasupra regiunilor Zaporojie, Odesa și Dnipropetrovsk.

UPDATE 5 aprilie, ora 19.28: Mega-scandal de spionaj la vârful NATO: Rusia avea mai multe 'conserve' fix la sediul alianței militare

Continuarea aici.

UPDATE 5 aprilie, ora 18.23: Peste 2000 de militari la un pas de războiul din Ucraina - România alte țări NATO și partenere fac operațiuni în Marea Neagră

Continuarea aici.

UPDATE 5 aprilie, ora 18.20: Republica Moldova schimbă tactica militară după căderea mai multor drone din războiul Rusia-Ucraina

Continuarea aici.

UPDATE 5 aprilie, ora 17.50: Elon Musk, despre intrarea Ucrainei în NATO: 'Așa începe filmul cu apocalipsa nucleară'

Continuarea aici.

UPDATE 5 aprilie, ora 17.30: Moscova reacționează: 'Recentele lovituri în Ucraina sunt un răspuns la atacurile ucrainene asupra rafinăriilor ruse'

Continuarea aici.

UPDATE 5 aprilie, ora 17.09: În NATO se discută despre ruperea Ucrainei în două, pe modelul Germaniei de Est și de Vest: unele zone să fie cedate Rusiei (surse La Repubblica)

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 5 aprilie, ora 16.03: Dmitri Medvedev, atac fără precedent la adresa NATO: Pentru fiecare luptător NATO ucis, aruncat în aer sau ars trebuie să existe o recompensă maximă

Continuarea aici.

UPDATE 5 aprilie, ora 13.48: Noi atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice din regiunea Odesa

Compania ucraineană Ukrenergo raportează că, în noaptea de 4 spre 5 aprilie, armata rusă a lovit obiective de infrastructură energetică din regiunea Odesa. "Noaptea trecută, rușii au atacat, din nou, infrastructura energetică din regiunea Odesa. O parte din echipament a fost avariată. Nu a existat nicio pierdere de energie pentru consumatori" - scrie Ukrenergo pe Telegram.

content-image

UPDATE 5 aprilie, ora 10.25: Atentatul de la Moscova - Anchetatorii insistă pe pista ucraineană

Comitetul de anchetă rus a anunţat vineri că examinează o pistă ucraineană în atentatul comis în martie la o sală de concerte de lângă Moscova şi care a fost revendicat de către gruparea jihadistă Stat Islamic, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 5 aprilie, ora 9.10: SUA dau un semnal puternic: Ucraina va deveni până la urmă membru NATO

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a declarat joi că Ucraina se va alătura până la urmă Alianţei Nord-Atlantice, pe fondul susţinerii continue şi stabile din partea statelor membre, scrie Reuters, potrivit Rador Radio România.

Detalii aici

content-image

UPDATE 5 aprilie, ora 8.48: Sistemele de apărare împotriva ameninţărilor aeriene au distrus noaptea trecută 53 de drone în mai multe regiuni ale Rusiei

Armata rusă a raportat că sistemele de apărare antiaeriană au doborât în noaptea de joi spre vineri, 53 de drone de tip aeronave în spaţiul aerian al regiunilor Rostov, Saratov, Kursk și Belgorod, precum și al ţinutului Krasnodar.


"Sistemele de apărare împotriva ameninţărilor aeriene aflate în serviciu au interceptat și distrus pe teritoriile regiunilor din Rusia 53 de drone: în reginea Rostov (44 UAV), în Saratov (1 UAV), în Kursk (1 UAV) și în Belgorod (1 UAV), precum și în ţinutul Krasnodar (6 UAV-uri)", se menţionează în comunicatul remis de Ministerul Apărării al Federației Ruse. În urma atacului lansat asupra regiunii Rostov, o stație electrică a fost avariată, se intervine la restabilirea alimentării cu energie în regiune.

content-image

UPDATE 5 aprilie, ora 8.45: Aproximativ un sfert din teritoriul Ucrainei este contaminat cu explozibili și muniții

Ministrul ucrainean de interne, Ihor Klimenko, a declarat că aproximativ 25% din teritoriul Ucrainei este contaminat cu obiecte explozive, cel mai dens minate fiind zonele eliberate de sub ocupaţie. "Ca urmare a invaziei ruse la scară largă, aproximativ 25% din teritoriul Ucrainei este contaminat cu mine și obiecte explozive" - a afirmat ministrul. Potrivit lui Klimenko, în zonele eliberate de sub ocupaţie, măsurile de stabilizare a situaţiei încep tocmai cu deminarea teritoriului.

"În primul rând, curățăm zonele populate, pentru revenirea cât mai rapidă a autorităților, pentru a restabili activitatea întreprinderilor, exploatarea infrastructurii critice etc. Terenurile agricole sunt și ele o prioritate" - a explicat ministrul. Potrivit oficialului, cu cât durează mai mult perioada de ocupaţie a unei localităţi, cu atât minarea este mai masivă. Un raport al Serviciului pentru Situaţii de Urgență al Ucrainei arată că cele mai minate regiuni sunt Harkiv, Herson și Donețk.

UPDATE 5 aprilie, ora 07.40: Stoltenberg intră tare peste alarmiști: NATO nu a fost și nu va fi parte din războiul din Ucraina

NATO nu este şi nu va fi parte a conflictului din Ucraina, a declarat joi secretarul general Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii miniştrilor de externe ai statelor Alianţei Nord-Atlantice. "Nu avem planuri să trimitem trupe de luptă în Ucraina, nu a existat o solicitare pentru aşa ceva", a afirmat Stoltenberg, răspunzând unei solicitări de a comenta afirmaţia Kremlinului de joi potrivit căreia Rusia şi NATO se află acum în "confruntare directă".

Pe de altă parte, el a spus că "aliaţii înţeleg urgenţa", după ce ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba le-a cerut aliaţilor la Bruxelles noi sisteme de apărare aeriană, în special rachete americane Patriot.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 5 aprilie, ora 07.20: Statele Unite nu au impus Indiei să reducă importurile rusești de petrol

La scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu doi ani, SUA și partenerii săi occidentali au făcut presiuni asupra Indiei să nu cumpere mărfuri rusești la preț redus, în special petrol și îngrășăminte, informează reuters.com.

SUA nu au cerut Indiei să-și reducă importurile de petrol rusesc, iar plafonul de preț și regimul de sancțiuni impuse de G7 au ca scop strângerea profiturilor Moscovei din vânzările de țiței și împiedicarea capacității acesteia de a finanța războiul din Ucraina, au anunțat joi doi oficiali americani.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 5 aprilie, ora 06.07: Ucraina lucrează non-stop pentru a construi fortificaţii defensive / Zelenski, apel disperat: 'Ucraina are nevoie disperată de mai multă apărare antiaeriană'

Ucraina are nevoie disperată de mai multă apărare antiaeriană şi este exasperată că partenerii ei nu se grăbesc să i-o furnizeze. Semn al situaţiei disperate, după ce ministrul de externe al ţării, Dmitro Kuleba, şi-a exprimat aproape direct nemulţumirea în faţa omologilor din NATO, joi seara, preşedintele Volodimir Zelenski a criticat lipsa deciziilor politice spunând că este „absolut inacceptabil”, scrie news.ro.

„Astăzi am vorbit cu militarii despre cum să asigurăm mai multă protecţie pentru Harkov - în special din perspectiva apărării aeriene. Toţi diplomaţii noştri au aceeaşi sarcină. Consolidarea apărării aeriene pentru Harkov, pentru întreaga regiune Harkov, pentru regiunea Sumî şi pentru regiunile sudice este o necesitate absolut urgentă”, a spus Zelenski în discursul video de joi seară.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 5 aprilie, ora 01.30: FOTO - Ministrul Odobescu a vorbit de sprijinul multidimensional pentru Ucraina, la ministeriala NATO

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a participat, joi, la reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO, la Bruxelles, context în care a făcut referire la sprijinul multidimensional şi cuprinzător al României pentru Ucraina şi la determinarea de a continua aceste eforturi, atât timp cât va fi necesar, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat MAE transmis AGERPRES, în alocuţiunea la ceremonia aniversară, ministrul român a remarcat rezilienţa, dar şi capacitatea de adaptare pe care cea mai de succes alianţă politico-militară le-a demonstrat de-a lungul celor 75 de ani de existenţă. A evidenţiat, totodată, beneficiile solide, dar şi contribuţiile consistente ale României la securitatea spaţiului euro-atlantic pe parcursul celor 20 de ani de când a obţinut calitatea de membru NATO. De asemenea, a subliniat faptul că legătura transatlantică, unitatea şi solidaritatea aliată, care reprezintă fundamentul NATO, asigură şi astăzi un liant puternic între statele membre şi conferă Alianţei capacitatea de a gestiona în mod eficient toate ameninţările şi provocările cu care se confruntă.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.