Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT: Război în Ucraina: Rușii au luat Adiivka, iar acum lovesc puternic și la Kramatorsk

X
razboi ucraina

O lovitură rusă asupra oraşului Kramatorsk din estul Ucrainei a atins sâmbătă câteva locuinţe, salvatorii căutând mai multe persoane care s-ar putea afla sub dărâmături, conform unei declaraţii a guvernatorului regional, informează AFP preluat de agerpres.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 18 februarie, ora 22:17: Ucraina anchetează asupra presupusei execuţii de către militari ruşi a opt prizonieri de război

Parchetul ucrainean a anunţat că a declanşat o anchetă asupra presupusei execuţii de către militari ruşi a opt prizonieri de război în estul Ucrainei, în special lângă Avdiivka, la o zi după retragerea forţelor Kievului din acest oraş, informează duminică AFP, potrivit Agerpres.

"Execuţia prin împuşcare a unor prizonieri de război ucraineni la Avdiivka şi la Vesele: investigaţiile au început", a anunţat pe Telegram biroul procurorului general al Ucrainei.

Mai devreme în timpul zilei de duminică, canalul Telegram DeepState, apropiat de armata ucraineană, a informat că armata rusă a executat prin împuşcare şase militari ucraineni, dintre care patru răniţi, încercuiţi pe o poziţie la sud de Avdiivka, fără îndoială joi, înainte de retragerea completă a trupelor ucrainene din acest oraş industrial.

"Forţele armate verifică circumstanţele morţii unui grup de militari ucraineni capturaţi în momentul în care ei părăseau poziţia Zenit de la periferia de sud a oraşului Avdiivka", a declarat duminică seara, la televiziune, Dmitro Lihovii, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene în zonă.

Armata ucraineană a anunţat cu o zi înainte că soldaţi ai săi au fost capturaţi în timpul retragerii lor din Avdiivka, fără a da detalii.

Forţele terestre ucrainene au acuzat la rândul lor duminica aceasta militarii ruşi că au executat prin împuşcare doi prizonieri de război într-o altă zonă din estul Ucrainei.

Duminică dimineaţa, "ruşii şi-au arătat încă o dată atitudinea faţă de dreptul umanitar internaţional, executând prin împuşcare doi prizonieri de război ucraineni", au declarat pe Telegram forţele terestre ucrainene.

Acestea au postat un scurt video alb-negru filmat cu o dronă, în care se poate vedea cum un militar trage asupra a doi soldaţi care se află foarte aproape de el în aceeaşi tranşee şi care nu-i opun rezistenţă.

Potrivit Parchetului ucrainean, incidentul a avut loc lângă satul Vesele, la nord-est de Bahmut, oraş ocupat de Rusia în mai 2023, după luni de lupte crâncene.

De la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, Moscova şi Kievul s-au acuzat deja de mai multe ori reciproc că au ucis prizonieri de război.

În martie 2023, un video ce părea să arate un soldat ucrainean prizonier, executat prin împuşcare după ce a strigat "glorie Ucrainei", a devenit viral.

UPDATE 18 februarie, ora 20:47: Ucraina este o chestiune de viaţă şi de moarte pentru Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin, că este "o chestiune de viaţă şi de moarte" pentru Rusia "ceea ce se întâmplă" în Ucraina, în timp ce Occidentul nu urmăreşte decât "să-şi îmbunătăţească (poziţia) tactică", relatează AFP, potrivit news.ro.

În fragmentul de interviu publicat pe reţelele de socializare, liderul de la Kremlin a declarat că este "important" ca ruşii şi străinii deopotrivă "să înţeleagă". "Să înţeleagă starea noastră de spirit, să înţeleagă cât de sensibil şi important este pentru ţara noastră ceea ce se întâmplă legat de Ucraina".

Preşedintele rus a vorbit şi despre interviul său recent acordat americanului Tucker Carlson, foarte popular printre conservatori. Acest interviu, primul acordat de Vladimir Putin presei occidentale de la începutul ofensivei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a fost foarte mult urmărit. El a fost vizualizat de peste 200 de milioane de ori pe X (fostul Twitter).

În acest mesaj de peste două ore către americani şi europeni, Putin a asigurat că o înfrângere a Rusiei în Ucraina este "imposibilă", afirmând totodată că este pregătit pentru "dialog" cu Occidentul. Sâmbătă, preşedintele rus şi-a felicitat armata pentru cucerirea "totală" a oraşului Avdiîvka, din regiunea Doneţk.

UPDATE 18 februarie, ora 19:39: Armata rusă îşi continuă ofensiva la vest de Avdiivka, potrivit Kievului

Trupele ruse încearcă să avanseze şi mai mult în estul Ucrainei, lansând numeroase atacuri la vest de Avdiivka, la o zi după retragerea forţelor Kievului din acest oraş industrial-cheie", a anunţat duminica aceasta comandantul ucrainean al acestui sector, informează AFP, potrivit Agerpres.

"În zona Avdiivka, militarii ucraineni au respins 14 atacuri ale ocupantului lângă Lastocikine", un sat situat la mai puţin de doi kilometri de cartierele din nordul oraşului Avdiivka, în regiunea Doneţk, a anunţat pe Telegram generalul Oleksandr Tarnavski.

Mai la sud, în zona Mariinka, forţele ruse au "încercat de 23 de ori să străpungă apărarea trupelor noastre", a adăugat el, informând de asemenea despre ofensive ruse în regiunea sudică Zaporojjia.

Potrivit generalului Tarnavski, forţele Kievului au respins de asemenea 13 "tentative de asalt" ruse lângă satele Robotine şi Verbove (regiunea Zaporojjia), unul dintre rarele locuri unde ucrainenii au eliberat teren în timpul contraofensivei lor din 2023 care în linii mari a eşuat.

"Inamicul a înregistrat acolo pierderi considerabile în oameni şi vehicule blindate", a declarat comandantul ucrainean.

Moscova a anunţat sâmbătă o "importantă victorie", revendicând "controlul total" asupra oraşului Avdiivka, cu câteva zile înainte ca invazia rusă să intre în al treilea an.

Duminică, Ministerul Apărării rus a afirmat că a avansat 8,6 kilometri prin cucerirea acestui oraş, în mare parte în ruine, vizat din octombrie de atacuri ruse foarte intense, în pofida pierderilor grele.

Confruntată cu o lipsă tot mai mare de soldaţi şi de armament, armata ucraineană a anunţat că se retrage din Avdiivka în noaptea de vineri spre sâmbătă. Aceasta a fost "o decizie justă", menită "să salveze cât mai multe vieţi posibil", a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 18 februarie, ora 17:44: Ucraina acuză Rusia că a executat doi prizonieri de război ucraineni

Armata ucraineană a acuzat duminică Rusia că a executat prin împuşcare doi prizonieri de război ucraineni în estul Ucrainei, informează duminică AFP, potrivit Agerpres.

Duminică dimineaţa, "ruşii şi-au arătat încă o dată atitudinea faţă de dreptul umanitar internaţional, executând prin împuşcare doi prizonieri de război ucraineni", au declarat pe Telegram forţele terestre ucrainene.

Acestea au postat un scurt video alb-negru filmat cu o dronă, în care se poate vedea cum un militar trage asupra a doi soldaţi care se află foarte aproape de el în aceeaşi tranşee şi care nu-i opun rezistenţă.

AFP nu a putut verifica autenticitatea sau localizarea acestui video.

Forţele terestre ucrainene nu au precizat exact locul acestui incident, informând pur şi simplu că este vorba de sectorul "Hortiţea". Acesta acoperă regiunile Harkov, Lugansk şi o parte din regiunea Doneţk, însă nu şi oraşul Avdiivka, asupra căruia armata rusă şi-a impus controlul cu o zi înainte, după luni de lupte acerbe.

Canalul de Telegram DeepState, apropiat de armata ucraineană, a afirmat mai devreme în timpul zilei că armata rusă a executat prin împuşcare şase militari ucraineni, dintre care doi erau răniţi, pe o poziţie la sud de Avdiivka, fără îndoială joi. Autorităţile ucrainene nu au comentat deocamdată aceste afirmaţii.

De la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, Moscova şi Kievul s-au acuzat deja de mai multe ori reciproc că au ucis prizonieri de război.

În martie 2023, un video ce părea să arate un soldat ucrainean prizonier, executat prin împuşcare după ce a strigat "glorie Ucrainei", a devenit viral.

Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a subliniat la acea dată că "a documentat numeroase încălcări ale dreptului internaţional umanitar la adresa prizonierilor de război, inclusiv cazuri de execuţii sumare de prizonieri de război ruşi şi ucraineni".

UPDATE 18 februarie, ora 15.08: China transmite Ucrainei că "nu vinde arme letale" Rusiei

Ministrul chinez de externe i-a transmis omologului său ucrainean că Beijingul nu vinde arme letale Rusiei pentru războiul acesteia împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat difuzat duminică.

content-image

Potrivit AFP, Wang Yi i-a spus sâmbătă lui Dmytro Kuleba, în timpul unei întâlniri în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, că China "nu profită de situație și nu vinde arme letale zonelor de conflict sau părților implicate în conflict", potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

China afirmă că este o parte neutră în conflictul din Ucraina, dar a fost criticată pentru că a refuzat să condamne Moscova pentru ofensiva sa.

China și Rusia au intensificat cooperarea economică și contactele diplomatice în ultimii ani, iar parteneriatul lor strategic a devenit tot mai strâns de la invazia Moscovei în Ucraina.

Beijingul s-a confruntat cu acuzații potrivit cărora furnizează arme letale Rusiei, acuzații pe care le-a negat întotdeauna.

"Indiferent de modul în care se schimbă situația internațională, China speră că relațiile dintre China și Ucraina se vor dezvolta în mod normal și vor continua să fie în beneficiul celor două popoare", i-a spus Wang lui Kuleba, potrivit textului citit de minister.

"Încă o dată, aș dori să mulțumesc Ucrainei pentru că a ajutat poporul chinez să se evacueze în siguranță în condiții de urgență", se mai arată în document. "Poporul chinez nu va uita niciodată acest lucru".

Potrivit citirii, Wang a subliniat că China aderă la soluționarea politică a problemelor de foc și a insistat asupra promovării discuțiilor de pace.

"Vom continua să jucăm un rol constructiv pentru a pune capăt rapid războiului și pentru a restabili pacea", i-a spus Wang lui Kuleba.

"Chiar dacă există doar o licărire de speranță pentru pace, China nu va renunța la eforturile sale".

UPDATE 18 februarie, ora 14.51: Brazilianul Lula spune că ar trebui să existe o anchetă amănunțită în cazul morții lui Navalny înainte de orice acuzații

Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a declarat duminică că ar trebui să existe o investigație amănunțită în cazul morții proeminentului critic al Kremlinului Alexei Navalny înainte de a face orice acuzații, relatează Reuters.

Comentariile sale au fost în contrast puternic cu criticile puternice și rapide ale liderilor occidentali la adresa Rusiei în legătură cu moartea lui Navalny, care a murit vineri, în timp ce era deținut într-o închisoare aflată la aproximativ 65 de kilometri la nord de Cercul Arctic. Președintele american Joe Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin și "bătăușii săi" sunt responsabili.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins aceste acuzații ca fiind inacceptabile.

În cadrul unei conferințe de presă după ce a participat la un summit al Uniunii Africane la Addis Abeba, în Etiopia, Lula a declarat că abținerea de la a lua o poziție cu privire la această moarte în acest moment a fost o chestiune de "bun simț".

"Un cetățean a murit în închisoare, nu știu dacă era bolnav sau avea probleme", a declarat Lula. "A face o acuzație înseamnă să trivializezi. Sper că un medic legist va oferi o explicație pentru motivul pentru care individul a murit, asta e tot".

Comentariile lui Lula au reflectat modul în care națiunile non-occidentale nu s-au alăturat Occidentului în eforturile sale de a-l izola profund pe rusul Putin din cauza invaziei din Ucraina și a altor probleme.

Lula a cerut în repetate rânduri pacea în Ucraina și spune că Rusia nu ar fi trebuit să invadeze, dar afirmă că SUA au prelungit inutil războiul.

Mama lui Navalny a fost anunțată sâmbătă că fiul ei a fost lovit de "sindromul morții subite" și că trupul său nu va fi predat familiei până la finalizarea unei investigații, a declarat echipa sa.

În timpul conferinței de presă, Lula a pledat pentru ca sudul global să își afirme locul cuvenit în economie, politică și cultură, subliniind importanța blocului Brics în acest scop. Acest grup, format din Brazilia, Rusia, China, India și Africa de Sud, s-a extins oficial în ianuarie prin includerea Egiptului, Etiopiei, Iranului, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite.

UPDATE 18 februarie, ora 11.05: Ucrainenii afirmă că au respins o ofensivă rusească pe frontul de sud

content-image

Ucraina a anunţat duminică respingerea unei ofensive ruseşti în sectorul Zaporojie de pe frontul de sud, după retragerea forţelor ucrainene de la Avdiivka, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Armata ucraineană a afirmă că a distrus 18 blindate, dintre care trei tancuri, iar ruşii s-au retras pe poziţiile ocupate anterior.

Apărarea antiaeriană a comunicat, conform dpa, că Rusia a lansat în cursul nopţii de sâmbătă şase rachete antiaeriene S-300 modificate pentru lovirea ţintelor de la sol, o rachetă aer-sol Kh-59, care a fost interceptată, şi 14 drone Shahed, dintre care 12 au fost doborâte înainte de a ajunge la ţinte.

Comandantul aviaţiei militare ucrainene, generalul Mikola Oleşciuk, a anunţat şi doborârea unui avion de luptă rusesc Su-34. Printr-un mesaj pe Telegram, el le-a transmis felicitări pentru succese subordonaţilor săi.

UPDATE 18 februarie, ora 10.33: Casa Albă aruncă pe Congres vina pentru retragerea trupelor ucrainene din Avdiivka

Retragerea armatei ucrainene din oraşul Avdiivka, estul ţării, este dovada "costului inacţiunii" Congresului american, care blochează un ajutor militar suplimentar de 60 miliarde de dolari Kievului, a denunţat sâmbătă Casa Albă, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Continuarea AICI

UPDATE 18 februarie, ora 10.04: Vladimir Putin jubilează după capturarea oraşului Avdiivka: telegrama trimisă soldaților ruși

Preşedintele rus Vladimir Putin a felicitat unităţile militare şi pe comandantul acestora pentru capturarea oraşului ucrainean Avdiivka, a anunţat sâmbătă seara Kremlinul, relatează Reuters, conform News.ro.

Continuarea AICI

UPDATE 18 februarie, ora 9.20: Peste 400.000 de luptători ruşi eliminaţi de forţele de apărare ale Ucrainei în aproape doi ani de război

Forţele de apărare ale Ucrainei au eliminat aproximativ 402.430 de luptători ruşi între 24 februarie 2022 şi 18 februarie 2024, dintre care 1.080 în ultimele 24 de ore, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene, potrivit news.ro.

În plus, forţele de apărare ucrainene au distrus 6.487 (+11 sâmbătă) de tancuri inamice, 12.198 (+53) de vehicule blindate de luptă, 9.709 (+40) de sisteme de artilerie şi 984 de lansatoare multiple de rachete.

Au mai fost distruse 674 (+3) de sisteme de luptă antiaeriană, 335 (+3) avioane de luptă, 325 elicoptere, 7.449 (+36) sisteme aeriene tactice fără pilot, 1.898 (+2) rachete de croazieră, 25 de nave de război/cuttere, 1 submarin, 12.736 (+2) camioane şi cisterne de combustibil şi 1.540 (+7) echipamente speciale.

UPDATE 18 februarie, ora 9.00: Intrarea Ucrainei în NATO 'înseamnă al treilea război mondial' cât timp se luptă cu Rusia

Ucraina va deveni membră a Uniunii Europene și, de asemenea, a NATO, dar nu poate adera la alianța militară cât timp este încă în război cu Rusia, a declarat sâmbătă ministrul italian de externe, Antonio Tajani, citat de Reuters, scrie Rador Radio România.

Continuarea aici

UPDATE 18 februarie, ora 8.35: Zelenski dezvăluie că artileria ucraineană este inferioară celei ruse

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a explicat sâmbătă că Ucrainei îi lipsesc armele de care are nevoie, conform AFP, scrie Agerpres.

Continuarea aici

UPDATE 18 februarie 2024, ora 08.21: Rușii atacă puternic la Kramatorsk

O lovitură rusă asupra oraşului Kramatorsk din estul Ucrainei a atins sâmbătă câteva locuinţe, salvatorii căutând mai multe persoane care s-ar putea afla sub dărâmături, conform unei declaraţii a guvernatorului regional, informează AFP preluat de agerpres.

Continuarea AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.