Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina - SUA au aprobat trimiterea unui ajutor de 61 de miliarde de dolari

pulaski.pl
razboi ucraina

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot. De asemenea, mai mulți aliați au anunțat ajutoare individuale suplimentare.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 20 aprilie, ora 22.45: Joe Biden, reacție după ce Camera Reprezentanților a aprobat un ajutor de 61 de miliarde pentru Ucraina

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 20 aprilie, ora 22.04: Kremlinul, avertisment dur după ajutorul trimis Ucrainei de SUA: 'Va omorî şi mai mulţi oameni'

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 20 aprilie, ora 21.30: Prima reacție a lui Volodimir Zelenski, după ce SUA au aprobat trimiterea unui ajutor de 61 de miliarde de dolari

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 20 aprilie, ora 21.00: SUA aprobă transferul banilor către Ucraina: vor primi activele înghetațe ale Rusiei

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 20 aprilie, ora 19.00: Rachete ruseşti au lovit depozite de cereale din portul Pivdenni, în regiunea Odesa (video)

Continuarea AICI

UPDATE 20 aprilie, ora 17.43: FOTO | Rusia pregătește ceva major în Marea Neagră: Vladimir Putin trece la nivelul următor

Continuarea AICI

UPDATE 20 aprilie, ora 15.40: Rusia spune că a doborât 50 de rachete ucrainene în cursul nopţii; doi civili au murit

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul dintre cele mai mari astfel de atacuri asupra Rusiei de la izbucnirea conflictului din Ucraina, relatează Reuters.

Oficialii ruşi au declarat că doi civili au fost ucişi şi un depozit de combustibil a fost incendiat în timpul atacurilor.

Ministerul a precizat că 26 de drone au fost doborâte în regiunea Belgorod, zece în Briansk, opt în Kursk, două în Tula, precum şi câte o dronă în fiecare dintre regiunile Smolensk, Riazan, Kaluga şi Moscova.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a declarat că doi civili au fost ucişi ca urmare a unui atac cu dronă.

El a spus ulterior că o femeie însărcinată şi copilul ei nenăscut au murit separat într-un spital din cauza rănilor suferite după ce Ucraina a bombardat satul Novaia Tavolzanka din districtul Şebekino.

Guvernatorul regiunii Kursk din Rusia, Roman Starovoit, a declarat pe aplicaţia Telegram că satul Tiotkino, care a fost frecvent supus bombardamentelor, a fost atacat cu muniţii cu dispersie. Nimeni nu a fost rănit.

O sursă din serviciile secrete ucrainene a declarat pentru Reuters că Ucraina a efectuat un atac cu drone la scară largă în cursul nopţii, vizând instalaţii energetice care susţin producţia militaro-industrială rusă.

"Au fost lovite cel puţin trei staţii electrice şi o bază de stocare a combustibilului, unde au izbucnit incendii", a declarat sursa ucraineană, menţionând videouri de pe reţelele de socializare care arată incendii în diferite locuri.

Potrivit sursei, atacul cu drone a fost o operaţiune comună efectuată de serviciul de securitate SBU, agenţia de informaţii militare GUR şi Forţele pentru Operaţiuni Speciale din Ucraina.

Kievul nu confirmă şi nici nu neagă oficial că atacă rafinăriile din interiorul Rusiei, dar spune că instalaţiile sunt ţinte legitime, pentru că ajută efortul militar rus.

Rusia spune că atacurile ucrainene cu drone echivalează cu terorismul.

Guvernatorul regiunii Smolensk din vestul Rusiei, Vasili Anokin, a declarat că o dronă ucraineană a lovit un depozit de combustibil peste noapte, incendiindu-l, în timp ce un atac asupra centrului regional a fost respins.

Nu există rafinării mari de petrol în regiunea Smolensk.

Guvernatorul a transmis pe aplicaţia sa de mesagerie Telegram că drona a atacat o instalaţie de combustibil şi energie din regiunea Kardim la ora două dimineaţa (23:00 GMT vineri), lovind un rezervor cu lubrifianţi de combustibil şi ulei. Pompierii se luptau cu incendiul, a adăugat el.

UPDATE 20 aprilie, ora 15.00: Explozie la Harkiv

O explozie s-a auzit în oraşul ucrainean Harkiv, sâmbătă, în jurul orei 12:30. Potrivit Ukrinform, explozia a fost raportată de către primarul oraşului, Ihor Terehov. Oficialul nu a dezvăluit alte detalii. Între timp, în regiunea Harkiv, a fost activată alerta de raid aerian.

content-image

UPDATE 20 aprilie, ora 14.05: Regiunea Harkiv - Atac rusesc la Vovceansk, soldat cu un mort şi doi răniţi

Administraţia Militară Regională Harkiv raportează că, sâmbătă dimineaţă, invadatorii ruşi au tras asupra oraşului Voceansk. Un bărbat de 60 de ani a fost ucis în timpul atacului, iar alţi doi oameni au fost răniţi. Autorităţile au comunicat că un bloc de locuinţe a fost distrus ca urmare a bombardamentelor

content-image

UPDATE 20 aprilie, ora 13.00: Zelenski ignoră total recomandările SUA: Ucrainenii au atacat centrale electrice și un depozit de petrol din Rusia (video foto)

Continuarea AICI

UPDATE 20 aprilie, ora 12.30: Guvernatorul regiunii Smolensk   anunță că un depozit de combustibil a fost incendiat în urma unui atac cu dronă

Guvernatorul regiunii Smolensk din vestul Rusiei a declarat sâmbătă că o dronă ucraineană a lovit peste noapte un depozit de combustibil, incendiindu-l, pe fondul unui atac respins asupra centrului regional. Guvernatorul, Vasily Anokhin, a anunțat printr-o postare pe platforma de mesagerie Telegram că drona a atacat o instalație de alimentare cu combustibil din regiunea Kardym la ora 2 a.m. (23:00 GMT vineri), lovind un rezervor cu combustibil și lubrifianți cu ulei. Pompierii se ocupă de incendiu, a adăugat guvernatorul.

UPDATE 20 aprilie, ora 11.50:Şeful armatei ucrainene s-a întâlnit cu omologul său danez

Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sirski, s-a întâlnit, sâmbătă, la Kiev, cu şeful apărării din Danemarca, Michael Wiggers Hyldgaard. Cei doi oficiali militari au discutat despre nevoile imediate ale Forțelor Armate ucrainene.

"La Kiev, a avut loc o vizită a noului comandant al apărării daneze, generalul Michael Wiggers Hyldgaard. Încă din prima zi a invaziei ruse la scară largă, Danemarca a fost de partea Ucrainei, de partea apărării democrației și a libertății" - se arată în mesajul postat pe Facebook de şeful armatei ucrainene.

Sirski a menţionat că, în cadrul întâlnirii, părțile au discutat despre nevoile urgente ale Forțelor Armate ale Ucrainei în diverse direcții și despre modalităţile și oportunitățile de sprijin suplimentar din partea guvernului danez. "Am mulțumit guvernului și poporului danez pentru susţinerea sistematică a armatei ucrainene. Parteneriatul cu Danemarca, una dintre țările fondatoare ale NATO, rămâne un sprijin semnificativ pentru noi" - a subliniat Oleksandr Sirski

content-image

UPDATE 20 aprilie, ora 11.20: 545 de morţi şi 1.298 de răniţi în rândul copiilor ucraineni, de la începutul războiului

Biroul Procurorului General al Ucrainei raportează că cel puţin 1.843 de copii au fost afectați în mod direct de războiul declanşat de Rusia pe 24 februarie 2022. Potrivit unui comunicat remis sâmbătă dimineaţă, 545 de copii ucraineni au murit și alţi 1.298 au fost răniți ca urmare a agresiunii ruse. Parchetul ucrainean precizează că acestea sunt date oficiale obţinute pe baza unor informaţii bine documentate despre victimele agresiunii ruse în rândul copiilor. În realitate, însă, numărul victimelor este mult mai mare, în condiţiile în care partea ucraineană nu deţine date din teritoriile aflate încă sub ocupaţie. Cel mai mare număr de copii morți și răniți a fost raportat în regiunile Donețk (529), Harkiv (346), Herson (150), Dnipropetrovsk (135), Kiev (130), Zaporijjia (108) și Mikolaiv (104). Pe 19 aprilie, un băiat de opt ani şi o fată de 14 ani au fost ucişi în urma bombardamentelor ruseşti lansate asupra orașului Sinelnikove, regiunea Dnipropetrovsk. Un alt copil, în vârstă de şase ani, a fost grav rănit în atacurile respective. În aceeași zi, un băiat de 14 ani a fost rănită ca urmare a bombardării satului Soloceanki, regiunea Mikolaiv

UPDATE 20 aprilie, ora 10.40: Forțele ucrainene au distrus două rachete și trei drone de recunoaștere, în timpul atacului rusesc de noaptea trecută

Comandantul Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk, a raportat că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, apărarea antiaeriană a ţării a doborât două rachete ruseşti şi trei drone care efectuau misiuni de recunoaştere. "În noaptea de 19 spre 20 aprilie, invadatorii ruși au atacat Ucraina cu trei rachete balistice Iskander-M, cu două rachete ghidate antiaeriene S-300/S-400 lansate din regiunea Belgorod, precum și cu două rachete ghidate Kh-59/Kh-69 lansate dinspre Marea Neagră. Apărarea aeriană a distrus două rachete aeriene ghidate Kh-59/Kh-69. De asemenea, trei drone de recunoaștere au fost distruse în direcția sudică: două de tip Orlan-10 și una Supercam" - a detaliat Oleşciuk.

content-image

UPDATE 20 aprilie, ora 10.10: Ruşii au bombardat infrastructura industrială din Zaporojie

Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia, Ivan Fedorov, a raportat că, sâmbătă dimineaţă, invadatorii ruși au lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii industriale din centrul regional. Potrivit lui Fedorov, nu s-au înregistrat victime în urma bombardamentelor inamice. "Forțele teroriste ruse au atacat, din nou, infrastructura industrială din Zaporijjia, folosind rachete" - a transmis oficialul.

content-image

UPDATE 20 aprilie, ora 09.15: Văduvele soldaţilor ruşi ucişi pe front sunt trimise în teritoriile ucrainene ocupate, pentru a-i convinge pe localnici să lupte împotriva Ucrainei

Văduvele ocupanților ruși ucişi pe frontul din Ucraina au început să fie trimise în teritoriile ucrainene temporar ocupate, în încercarea de a-i convinge pe localnici să facă ceea ce au făcut răposaţii lor soţi - să lupte de partea Rusiei în războiul declanşat împotriva Ucrainei - potrivit Centrului ucrainean de Rezistență Națională. "Rusia este o țară în care suprarealismul a câștigat. Astfel pot fi explicate măsurile de propagandă în cadrul cărora văduvele invadatorilor ruși au ajuns în teritoriile temporar ocupate. Deplasarea este organizată de fundația 'Apărătorii Patriei'. Ca parte a acțiunii, femeile ale căror soți au murit fără niciun fel de glorie într-o altă țară călătoresc într-o zonă capturată a acestei țări și încearcă să îi convingă pe localnici să urmeze exemplul soților lor" - se arată în mesajul centrului. Conform planului Kremlinului, localnicii ar trebui să fie empatici şi să se alăture și ei armatei de ocupație. "Totuși, acest lucru nu se întâmplă, iar tot acest carnaval nu impresionează masele de oameni organizate de administrațiile de ocupație. În Federația Rusă, văduvele nu vor înceta să apară" - mai notează Centrul de Rezistență Națională din Ucraina.

UPDATE 20 aprilie, ora 08.40: Atac rusesc soldat cu un mort şi doi răniţi

Şeful Administraţiei Militare Regionale Mikolaiv, Vitali Kim, a raportat că, vineri seară, invadatorii ruși au tras asurpa localităţii Soloceanki. O femeie a murit în timpul atacului, iar un băiat de 14 ani și un bărbat în vârstă au fost răniți

UPDATE 20 aprilie, ora 08.00: 750 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Statul Major al Forţelor Armate ucrainene informează, în raportul de sâmbătă dimineaţă, că armata rusă a pierdut pe frontul din Ucraina încă 750 de militari. Astfel, de la începutul războiului, trupele ucrainene au lichidat 458.580 de invadatori ruşi. De asemenea, armata Ucrainei a doborât 348 (+1) de avioane și 325 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 7.213 (+8) tancuri ale armatei ruse, 13.873 (+21) de vehicule blindate, 11.678 (+20) de sisteme de artilerie, 763 (+1) de sisteme de apărare antiaeriană, 1.046 de lansatoare multiple de rachete, 15.717 (+46) vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 26 de nave, 1 submarin, 9.341 (+30) de drone, 2.109 (+13) rachete de croazieră și tehnică specială (1.918)

UPDATE 20 aprilie, ora 06.55: Rusia pregătește ceva puternic: odată ce câmpurile noroioase se usucă, tancurile lui Putin vor fi greu de oprit

Trupele rusești intensifică presiunea asupra forțelor ucrainene epuizate, pregătindu-se să cucerească mai multe teritorii în acest sezon de primăvară și vară. Odată ce câmpurile noroioase se usucă, tancurile, vehiculele blindate și alte echipamente grele pot fi folosite pentru a se deplasa rapid spre pozițiile cheie din zona rurală, scrie adevarul.ro.

În condițiile în care războiul din Ucraina a intrat în al treilea an, iar un pachet de ajutor vital al SUA pentru Kiev a fost amânat în Congres, Rusia a folosit din ce în ce mai mult bombe planoare ghidate prin satelit ca să lovească forțele ucrainene, afectate de penuria de trupe și de muniție, se arată într-o analiză Associated Press.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 20 aprilie, ora 06.52: Un atac cu dronă lansat de Kiev face victime în regiunea rusă Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local sâmbătă dimineaţa, notează AFP, citat de AGERPRES.

"Satul Poroz, din cartierul urban Graivoron, a fost atacat de forţele armate ucrainene cu drone. În urma proiectării a două dispozitive explozive, o clădire de locuinţe a luat foc (...) doi civili au murit", a spus Viaceslav Gladkov pe Telegram, precizând că este vorba despre o femeie şi un bărbat.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 20 aprilie, ora 05.08: NATO a inventariat capacităţile existente pe teritoriul alianţei şi există sisteme care pot fi puse la dispoziţia Ucrainei - Jens Stoltenberg

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a informat statele membre NATO că ţara sa are nevoie urgentă de cel puţin încă şapte sisteme avansate de apărare antiaeriană.

Secretarul general al alianţei militare, Jens Stoltenberg, a spus că statele membre au convenit să îşi sporească sprijinul pentru Ucraina: "Miniştrii apărării din NATO au acceptat să majoreze şi să furnizeze sprijinul militar suplimentar, inclusiv noi sisteme de apărare antiaeriană.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 20 aprilie, ora 02.00: Olaf Scholz, peviziune sumbră: Războiul din Ucraina ar putea continua mai mulţi ani

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Nimeni nu ar putea spune dacă acest război nu va dura încă 5 ani, de exemplu, a spus cancelarul german.

El a apărat sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina. În plus, diplomaţia trebuie cultivată, a adăugat el.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.