Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina: Zelenski, anunț apocaliptic pentru ucraineni

opinion.no
razboi ucraina

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina.

UPDATE 1 decembrie: 21.25: Vladimir Putin, decizie de ultimă oră: recrutează 170.000 de soldați / A invocat prezența NATO lângă Rusia

Continuarea aici.

UPDATE 1 decembrie, ora 20.45: Scene incredibile în Ucraina: Petro Poroșenko a fost blocat la graniță, când încerca să plece din țară

Continuarea aici.

UPDATE 1 decembrie, ora 20.19: Trezit cu ușa închisă în nas, Lavrov iese la atac: i-a acuzat pe Borrell şi pe Blinken de 'laşitate'

Continuarea aici.

UPDATE 1 decembrie, ora 20.17: Preşedintele Zelenski a cerut schimbarea sistemului de mobilizare militară

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că sunt necesare schimbări în sistemul de mobilizare militară al Ucrainei, informează Rador Radio România.

Zelenski a spus că în timpul unei reuniuni a comandamentului militar au fost discutate scenarii care ar putea produce "rezultate concrete" pentru țară în 2024 în războiul împotriva Rusiei. "În special, aceasta se referă la problema mobilizării. Toată lumea din Ucraina înțelege că sunt necesare schimbări în acest domeniu", a spus preşedintele Zelenski în alocuţiunea sa video de noapte.

UPDATE 1 decembrie, ora 19.20: Ucraina lovește în Extremul Orient rus - Moscova confirmă că cel mai lung tunel feroviar al Rusiei a fost afectat

Continuarea aici.

UPDATE 1 decembrie, ora 17.38: Pe fondul tensiunilor de la vârful Ucrainei, Rusia răsucește 'cuțitul' în moralul soldaților ucraineni: 'Avansăm în toate direcțiile!'

Continuarea aici.

UPDATE 1 decembrie, ora 17.10: Ucraina a convenit cu Polonia măsuri de relaxare a situaţiei de la frontiera comună

Ministerul ucrainean al infrastructurii a declarat vineri că a convenit cu Polonia asupra unor măsuri pentru a ușura situația la punctele de trecere a frontierei comune, blocate de camionagii polonezi, informează Rador Radio România.

Cu toate acestea, ministerul a precizat că cererile de reintroducere a unui sistem de permise pentru camionagii ucraineni care intră în Uniunea Europeană - una dintre principalele revendicări ale protestatarilor polonezi - nu au fost discutate. Printre măsurile convenite între cele două țări se numără deschiderea unui punct de control pentru trecerea liberă a camioanelor goale, ceea ce ar trebui să reducă aglomeraţia de la alte puncte de control

UPDATE 1 decembrie, ora 17.00: A fost mega-show la Sankt Petersburg: fotomodelele au defilat în onoarea lui Vladimir Putin / 'Preşedintele va fi ales din nou şi din nou'

Continuarea aici.

UPDATE 1 decembrie, ora 15.16: Elvețienii au înghețat active rusești în valoare de 8,8 miliarde de dolari

Continuarea aici.

UPDATE 1 decembrie, ora 14.00: Noi acuzații împotriva lui Alexei Navalnîi

Criticul declarat al Kremlinului Alexei Navalnîi a arătat, vineri, pe rețelele de socializare că a fost informat despre noi acuzații penale împotriva sa, relatează Reuters.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, ispășește deja sentințe într-o colonie penală care totalizează peste 30 de ani pentru acuzații inclusiv de extremism și a petrecut o mare parte din ultimii doi ani în izolare pentru o serie de presupuse infracțiuni.

Potrivit sursei citate, în comentariile emise prin intermediul apropiaților săi, el a declarat că a fost acuzat acum în temeiul articolului 214 din codul penal, care se referă la vandalism. „Habar nu am ce este articolul 214 și nu am unde să mă uit. Veți ști înaintea mea”, a arătat el pe canalul său de Telegram. „Ei chiar inițiază un nou dosar penal împotriva mea la fiecare trei luni. Rareori un deținut închis într-o celulă solitară timp de peste un an are o existență socială și politică atât de vibrantă”, se mai arată pe contul acestuia.

Navalnîi este de departe cea mai cunoscută figură din opoziția divizată a Rusiei. Susținătorii îl prezintă ca o figură în stilul lui Nelson Mandela, care într-o zi va fi eliberat din închisoare pentru a conduce țara.

Mișcarea sa politică a fost scoasă în afara legii, iar reprezentanții cheie ai acesteia au fugit în străinătate, ca parte a unei represiuni împotriva disidenței care s-a intensificat de când președintele Vladimir Putin și-a trimis forțele armate în Ucraina, la începutul anului trecut

Navalnîi a fost declarat vinovat în august de noi acuzații legate de presupuse activități extremiste și condamnat la încă 19 ani de închisoare, pe lângă cei 11 ani și jumătate pe care îi ispășea deja. El respinge toate acuzațiile ca fiind motivate politic și menite să reducă la tăcere criticile sale la adresa Kremlinului.

Luna trecută, trei dintre avocații săi au fost înscriși într-un registru al „teroriștilor și extremiștilor” de către un organism de supraveghere financiară, la cinci săptămâni după ce au fost arestați sub suspiciunea de apartenență la un „grup extremist”.

Navalnîi și-a câștigat admirația în întreaga lume pentru că s-a întors voluntar în Rusia în 2021 din Germania, unde fusese tratat pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă de otrăvire cu un agent neurotoxic în Siberia.

El a fost arestat imediat la sosire. Kremlinul a negat că ar fi încercat să îl ucidă.

UPDATE 1 decembrie, ora 13.00: Lukașenko, aliatul lui Putin, mesaj pentru România: 'Destinele istorice i-au apropiat pe belaruși și pe români în mod foarte asemănător'

Continuarea AICI

UPDATE 1 decembrie, ora 09.00: Zelenski insistă pe accelerarea ridicării de fortificaţii în zonele-cheie ale frontului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat ca ridicarea de fortificaţii să fie accelerată în sectoarele-cheie ale frontului aflate sub presiunea trupelor ruse, în special în estul Ucrainei, punctul central al avansării Moscovei la 21 de luni de la începutul invaziei, informează vineri Reuters.

Zelenski şi-a lansat apelul după ce a vizitat poziţiile ucrainene în nord-est, unul din mai multe sectoare în care forţele ruse au încercat să avanseze recent şi să recucerească zonele preluate sub control de trupele ucrainene cu un an în urmă. El a spus că una dintre întâlnirile pe care le-a avut cu comandanţii s-a referit la fortificaţii.

"În toate sectoarele majore unde este nevoie de întărire, ar trebui să existe un impuls şi o accelerare a construcţiei de structuri" de apărare, a declarat Zelenski în discursul său video către populaţie de joi seara.

"Aceasta înseamnă desigur că cea mai mare atenţie trebuie acordată direcţiilor Avdiivka, Mariinka şi altor sectoare din regiunea Doneţk. În regiunea Harkov, aceasta înseamnă sectorul Kupiansk şi linia Kupiansk-Lîman", a indicat el.

Rusia a înregistrat progrese lente în încercarea de a securiza regiunile Doneţk şi Lugansk (în estul Ucrainei), dar şi-a intensificat atacurile în mai multe sectoare. Printre acestea se numără Kupiansk, de lângă Harkov, recucerit de Ucraina în urma cu un an, în timpul unei campanii în nord-estul ţării.

Forţele de ocupaţie ruse au construit fortificaţii solide şi au minat spaţii vaste în zonele pe care le deţine de când au trecut graniţa în februarie 2022.

Aceste linii de apărare au fost un factor-cheie în frânarea contraofensivei ucrainene în curs de desfăşurare din iunie. Trupele ucrainene au obţinut doar câştiguri graduale în est şi în sud.

De la jumătatea lunii octombrie, forţele ruse şi-au concentrat atenţia asupra oraşului devastat Avdiivka, cunoscut pentru marea sa uzina cocsochimică şi pentru poziţia sa ca poartă de acces spre centrul regional Doneţk, aflat sub control rusesc, la 20 km mai la est.

Purtătorul de cuvânt al armatei Kievului, Oleksandr Ştupun, a declarat că forţele ucrainene au respins atacurile ruseşti asupra uzinei cocsochimice.

"Uzina este sub controlul nostru. Inamicul suferă pierderi semnificative acolo", a declarat Ştupun pentru Espreso TV, menţionând atacuri de artilerie şi aeriene ruseşti în interiorul şi în jurul oraşului.

"Ruşii presează intens prin atacuri la sol, uneori cu ajutorul unor vehicule blindate", a spus el.

Reuters nu a putut verifica relatările despre luptele din ambele tabere.

Avdiivka a fost ocupată doar scurt timp de separatiştii finanţaţi de Rusia, care au preluat controlul asupra unor mari porţiuni în estul Ucrainei în 2014. De atunci, a rezistat, în mare măsură, datorită fortificaţiilor construite de armata ucraineană.

De asemenea, forţele ruse au exercitat presiuni în apropierea unor sate ce înconjoară oraşul Bahmut, la fel de distrus, capturat de forţele ruse în luna mai după luni întregi de lupte.

Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri capturarea Hromove, unul dintre aceste sate, dar surse neoficiale ucrainene contestă această afirmaţie.

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că un atac rusesc asupra oraşului Toreţk, la sud de Bahmut, a provocat moartea unei persoane joi. Alte trei persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmăturile unei case.

Investigaţiile iniţiale au arătat că forţele ruse au lansat două bombe, în cel de-al doilea asalt asupra oraşului în cursul zilei de ieri.

Analistul militar ucrainean Serhii Hrabski a declarat că ruşii au încercat să profite de capturarea Bahmut pentru a avansa spre cel puţin trei oraşe situate mai la vest.

"Este crucial pentru inamic să dezvolte lucrurile din punct de vedere tactic în vederea unei posibile avansări spre Kostiantinivka, precum şi spre Sloviansk şi Kramatorsk" a declarat Hrabski pentru Radio NV.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat îndoiala că Ucraina va deveni vreodată membră a Alianței Nord-Atlantice, informează agenția Rador Radio România.

În timpul unei întâlniri cu studenții avute în cadrul vizitei la Mikolaiv, răspunzând la o întrebare despre perspectivele viitoare de consolidare a securității naționale, liderul ucrainean a subliniat că această problemă va fi o prioritate.

În același timp, Zelenski a spus că nu știe dacă țara va adera vreodată la NATO. "Nu știm exact cum va fi (...) Nimeni nu vă va spune cu siguranță dacă vom fi în NATO sau dacă nu vom fi în NATO. Vrem, dar..." - a spus preşedintele ucrainean, într-un videoclip postat pe canalul Telegram.

Comcomitent, Zelenski a afirmat încă o dată că Kievul este orientat spre standardele NATO și trebuie să facă totul pentru a se asigura că "securitatea națională este la cel mai înalt nivel".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.