Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT – Război în Ucraina: SUA acţionează pentru a alimenta Ucraina cu tot ce are nevoie pe măsură ce ofensiva rusă se intensifică

euromaidanpress.com
razboi ucraina

Trupele ruse și-au intensificat atacurile pe frontul de la Avdiivka, unde au avut loc 45 de atacuri în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene. 146 de lupte s-au dat pe toată linia frontului în acest interval. Rușii au lansat 60 de atacuri cu rachete și 90 de lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor locuite.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 10 mai, ora 22.10 Casa Albă:SUA acţionează pentru a alimenta Ucraina cu tot ce are nevoie pe măsură ce ofensiva rusă se intensifică

Statele Unite lucrează non-stop pentru a obţine pentru Ucraina tot ceea ce are nevoie pentru a se apăra, pe măsură ce ofensiva Rusiei s-a intensificat, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, informează Reuters.

Este posibil ca Rusia să facă progrese suplimentare în următoarele săptămâni în Ucraina, dar Statele Unite nu anticipează niciun succes major, le-a declarat Kirby reporterilor.

Rusia "îşi va intensifica cu siguranţă atacurile şi va angaja mai mulţi soldaţi" în nord-estul Ucrainei "în următoarele săptămâni" şi va încerca să creeze o "zonă-tampon" de-a lungul graniţei, a avertizat Kirby.

Însă "nu anticipăm niciun progres major" al trupelor ruse, a continuat el, adăugând: "Avem încredere în forţele ucrainene şi lucrăm neobosit pentru a le trimite (...) armele de care au nevoie pentru a se apăra împotriva acestor atacuri".

Totuşi, Casa Albă a avertizat că se pare că Rusia se pregăteşte pentru un asalt mai amplu asupra Harkovului.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a informat despre "lupte intense" pe întreaga linie a frontului, în timp ce Rusia a lansat vineri o ofensivă terestră de anvergură în nord-estul Ucrainei, transmite AFP.

"Există lupte intense pe toată linia frontului", a declarat Zelenski într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, după ce a fost informat despre situaţie de către comandantul şef al forţelor armate. "Am discutat despre acţiuni defensive şi (căi) de a ne consolida poziţiile în regiunea Harkov" (nord-est), a adăugat el.

content-image

UPDATE 10 mai, ora 19.44 Când va putea fi atacată Rusia cu avioane F-16 din Ucraina? Țara care le va furniza, ținută la secret

CONTINUAREA AICI

UPDATE 10 mai, ora 16.54 Atacurile ruseşti asupra oraşului ucrainean Harkov au provocat mai mai multe incendii

Clădiri rezidențiale și case au fost lovite de rachete rusești în orașul ucrainean Harkov, provocând incendii și rănind două persoane vineri dimineață, potrivit oficialilor locali. Atacul a provocat pagube pe o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătrați.

Pompierii s-au confruntat cu provocări, fiind nevoiți să își suspende eforturile în mai multe rânduri din cauza pericolului iminent al unor noi atacuri, căutând refugiu în adăposturile din apropiere pentru siguranță.

UPDATE 10 mai, ora 15.44 Forţele ucrainene erau pregătite pentru un asalt terestru al Rusiei în regiunea Harkov (Volodimir Zelenski)

Forțele ucrainene erau pregătite pentru un nou asalt terestru al Rusiei la granița regiunii nord-estice Harkov, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski. "Ucraina i-a întâmpinat acolo cu trupe - brigăzi și artilerie", a declarat el într-o conferință de presă, adăugând că Rusia ar putea trimite mai multe trupe pentru a-și susține tentativa de avansare a frontului.

UPDATE 10 mai, ora 15.09 Rușii au lansat o ofensivă de amploare în regiunea Harkov: bombardamente masive de artilerie și zeci de mii de soldați mutați

CONTINUAREA AICI

UPDATE 10 mai, ora 12.45: Rusia pregătește o operațiune specială hibridă împotriva Ucrainei (GUR)

Direcţia Principală de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev avertizează cu privire la un nou val de operațiuni speciale informațional-psihologice (IPSO) pe fondul înrăutățirii situației de pe front. Federația Rusă intensifică eforturile de destabilizare, vizând scindarea societății ucrainene. Potrivit GUR, Rusia ar urma să recurgă în acest scop la evenimente publice folosind sloganuri politice, pentru a lansa noi provocări. Serviciul de spionaj militar al Ucrainei subliniază că țintele militare ale inamicului nu sunt doar instalațiile armatei, ci și infrastructura civilă - spitale, gări și mulțimi de oameni.

UPDATE 10 mai, ora 12.40: Ofensiva rusă este în plin avânt: Trupele ruse au crescut considerabil ritmul atacurilor în estul Ucrainei (ISW)

Trupele ruse au crescut semnificativ ritmul atacurilor la sol în estul Ucrainei în ultima lună notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Detalii aici

content-image

UPADTE 10 mai, ora 11.50: FOTO – Țoți oamenii președintelui, în varianta rusească: Putin, înconjurat de ofițeri din unitățile acuzate de atrocități în Ucraina la parada de Ziua Victoriei

Vladimir Putin a fost înconjurat, la parada de Ziua Victoriei, de ofițeri din unitățile acuzate de atrocități din Ucraina. Ofițerii au fost identificați de Agentstvo, o instituție de presă rusă care activează în exil.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 mai, ora 10.37: Regiunea Dnipropetrovsk - Atac cu drone asupra oraşului Nikopol

Șeful Administraţiei Militare Regionale Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, a raportat că, joi seară şi după miezul nopţii, trupele ruse au atacat cu drone oraşul Nikopol, distrugând clădiri și mai multe mașini. "Aseară și în timpul nopţii, armata rusă a lansat spre Nikopol drone de atac de diferite tipuri. Inamicul a lovit orașul cu cinci drone" - se arată în mesaj. Lisak a remarcat că, în urma atacului, au fost avariate clădirile a două întreprinderi private și un magazin.

 

UPDATE 10 mai, ora 10.10: VIDEO - Ucraina bate un nou record: O mare rafinărie lovită la 1500 de kilometri în interiorul Rusiei

dronă ucraineană cu rază lungă de acțiune a lovit, joi, una dintre cele mai mari rafinării de petrol din Rusia - "Gazprom Naftohim Salavat", notează Korespondent, potrivit Rador Radio România.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 mai, ora8.11: Oraşul Harkiv, vizat de bombardamente ruseşti

Şeful Administraţiei Militare Regionale Harkiv, Oleh Sinehubov, a raportat că, în noaptea de 9 spre 10 mai, ocupanții ruşi au atacat centrul regional, avariind mai multe locuințe. Potrivit oficialului, ruşii au atacat Harkivul la ora 03:20. În urma bombardamentelor, un incendiu a izbucnit la trei case particulare, iar 12 clădiri rezidențiale au fost avariate. Două persoane au fost rănite: un copil de 11 ani și o femeie de 72 de ani. Sinehubov a subliniat că atacul a fost efectuat asupra unor zone cu infrastructură exclusiv civilă.

content-image

UPDATE 10 mai, ora 03.30: Americanii au tăiat accesul rușilor la Starlink

Pentagonul afirmă că a împiedicat armata rusă să folosească terminale de internet Starlink neautorizate, operate de SpaceX a lui Elon Musk, pe câmpul de luptă în războiul cu Ucraina a declarat John Plumb, Secretar Adjunct al Apărării pentru Politica Spațială, într-un interviu pentru Bloomberg , relatează European Pravda.

Plumb a spus că SUA au fost „strâns implicate în colaborarea cu guvernul Ucrainei și SpaceX pentru a contracara utilizarea ilegală de către Rusia a terminalelor Starlink”.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.