Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT & VIDEO - Război în Israel: Jihadul Islamic afirmă că a tras rachete spre orașele israeliene din jurul Gaza

Twitter
israel cisiordania gaza

Liderul Hezbollah-ului libanez, Sayyed Hassan Nasrallah, a afirmat marţi că tirurile teroriștilor asupra Israelului se vor opri doar când acesta va înceta ‘agresiunea’ în Fâşia Gaza, şi că eforturile diplomatice de până acum de a opri ostilităţile de-a lungul frontierei libaneze par să fi fost doar în beneficiul Israelului, transmite Reuters, transmite Agerpres.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel

UPDATE 14 februarie, ora 23.50: Lucrătorii medicali și pacienții sunt încă blocați în Spitalul Nasser

Situația rămâne critică la Spitalul Nasser din Khan Younis, în contextul în care s-a raportat că forțele israeliene trag în mod constant asupra unității după ce au emis ordine de evacuare.

"Forțele israeliene au înconjurat complet unitatea medicală, în timp ce le spun oamenilor să fugă din spital sub bombardamente foarte intense în orașul Khan Younis", a relatat corespondentul Al Jazeera Tareq Abu Azzoum din Rafah.

"Există încă oameni, alături de lucrătorii medicali, blocați în interiorul unității și al complexului medical, în timp ce continuă să îngrijească pacienții", a adăugat el.

UPDATE 14 februarie, ora 23.20: Netanyahu aruncă în aer negocierile pentru un armistițiu: 'Ne vom bate până la victoria completă, ceea ce implică o acţiune puternică în Rafah'

Continuarea AICI

UPDATE 14 februarie, ora 22.50: Crimele israeliene "aprind" Cisiordania susține Ministerul Afacerilor Externe palestinian

Ministerul Afacerilor Externe a condamnat "crimele armatei israeliene și ale coloniștilor" în Cisiordania ocupată, inclusiv în Ierusalimul de Est, inclusiv demolările de case și confiscarea continuă a terenurilor.

"Guvernul israelian sfidează toate apelurile și eforturile de a stabili calmul în Cisiordania ocupată. Acesta ne conduce pe o cale care lărgește conflictul", se arată într-o declarație.

"Eșecul comunității internaționale de a pune capăt genocidului din Gaza și încălcărilor comise de coloniști și de ocupație în Cisiordania încurajează guvernul israelian să persiste în desfășurarea crimelor sale."

content-image

UPDATE 14 februarie, ora 22.25:Ministrul israelian de externe afirmă că UNRWA nu poate face parte din distribuția ajutoarelor în Gaza

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, i-a spus omologului german Annalena Baerbock că UNRWA nu poate face parte din asistența umanitară în Gaza "sub nicio formă". Comentariile vin în contextul în care Israelul blochează transporturi vitale de asistență umanitară pentru Gaza, susținând că agenția ONU colaborează cu Hamas.

Mai multe națiuni, inclusiv Germania, au suspendat ajutorul acordat UNRWA, despre care ONU a afirmat că joacă un rol indispensabil în eforturile umanitare din Gaza, în urma acuzațiilor israeliene potrivit cărora o mână de angajați ai agenției au participat la atacurile din 7 octombrie. Israelul nu a oferit nicio dovadă pentru această afirmație.

"Am discutat despre modalitățile prin care să ne asigurăm că ajutorul umanitar nu ajunge în mâinile ucigașilor Hamas - și i-am spus că UNRWA nu poate în niciun caz să facă parte din acest ajutor și că trebuie găsite alte alternative. UNRWA este problema, nu soluția", a declarat Katz într-o postare pe rețelele de socializare după întâlnire.

UPDATE 14 februarie, ora 21.50:Jihadul Islamic afirmă că a tras rachete spre orașele israeliene din jurul Gaza

Brigăzile Quds, aripa armată a grupării palestiniene, afirmă că a lansat atacul cu rachete la ora locală 21:00 (19:00 GMT).

Separat, ziarul israelian Haaretz a relatat că au fost activate alarme de rachete în Zikim și Ashkelon, în sudul Israelului.

UPDATE 14 februarie, ora 21.20: ONU afirmă că escaladarea "periculoasă" din Liban trebuie să înceteze

Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile tot mai mari de la granița dintre Israel și Liban, după o serie de schimburi de focuri mortale care au avut loc în cursul zilei de astăzi.

"Recenta escaladare este într-adevăr periculoasă și trebuie să înceteze", a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, adăugând că pacificatorii din cadrul misiunii ONU din Liban au observat "o schimbare îngrijorătoare în schimburile de focuri între forțele armate israeliene și grupurile armate din Liban".

UPDATE 14 februarie, ora 20.40: Civili răniți, luptători Hezbollah morți -  Loviturile israeliene în Liban

Anterior, am raportat că Apărarea Civilă libaneză a declarat că o persoană a fost ucisă într-un atac israelian asupra satului Adashit.

Agenția Națională de Știri spune acum că alte 10 persoane au fost rănite și că "au fost transportate de urgență la spitalele din apropiere, în Nabatieh". NNA a numit persoana decedată drept luptătorul Hezbollah Hassan Ali Najm, iar Hezbollah a confirmat moartea acestuia într-o declarație, după cum am raportat anterior. NNA a adăugat că această lovitură "a provocat pagube importante la unități comerciale, magazine, case și mașini".

În plus, Hezbollah a anunțat moartea unui alt luptător al său, Ibrahim Ali al-Dabaq, cunoscut și sub numele de "Ruhullah", din satul Kunine din sudul Libanului. În comunicatul grupului se precizează că acesta a murit din cauza rănilor suferite în urmă cu câteva zile.

UPDATE 14 februarie, ora 20.10: Trimisul ONU avertizează asupra ciclului "periculos" de escaladare în Yemen

Trimisul special al Națiunilor Unite pentru Yemen a avertizat împotriva a ceea ce a numit un "ciclu de escaladare periculos" în această țară, unde SUA au efectuat atacuri împotriva Houthis pe fondul unor raiduri persistente asupra navelor din Marea Roșie.

Gruparea cu sediul în Yemen a declarat că vizează nave legate de Israel pentru a exercita presiuni în vederea începerii războiului din Gaza.

"Trei lucruri trebuie să se întâmple pe termen imediat pentru a crea o rampă de ieșire din acest periculos ciclu de escaladare", a declarat Hans Grundberg în comentariile făcute în fața Consiliului de Securitate al ONU, făcând apel la o dezescaladare regională, la abținerea tuturor părților de la "oportunismul militar" și la progrese în direcția unui acord mediat pentru a pune capăt conflictului de lungă durată din această țară.

UPDATE 14 februarie, ora 19.40: Israelul protestează după ce Papa Francisc a deplâns "măcelul" din Gaza

Ambasada Israelului pe lângă Sfântul Scaun a denunțat remarcile unui adjunct al Papei Francisc care a deplâns "carnagiul" războiului din Gaza, unde peste 28.000 de palestinieni au fost uciși și peste 80% din populație a fost strămutată.

"Este o declarație deplorabilă. A judeca legitimitatea unui război fără a lua în considerare toate circumstanțele și datele relevante duce inevitabil la concluzii greșite", a declarat ambasada israeliană într-un comunicat.

Ieri, cardinalul secretar de stat Pietro Parolin declarase că "cere ca dreptul la apărare al Israelului, care a fost invocat pentru a justifica această operațiune, să fie proporțional și, cu siguranță, cu 30.000 de morți, nu este".

"Cred că suntem cu toții indignați de ceea ce se întâmplă, de acest carnagiu, dar trebuie să avem curajul de a merge înainte și să nu ne pierdem speranța", a adăugat el.

UPDATE 14 februarie, ora 19.00: Un medic descrie condițiile din interiorul Spitalului European din Gaza, copleșit de inundații

Ahmed Mokhalati, medic la Spitalul European din Khan Younis, a descris situația din interiorul unității medicale ca fiind "oribilă", spunând că "întregul sistem s-a prăbușit".

"Pierdem o mulțime de pacienți, de cele mai multe ori din cauza lipsei de echipamente și de personal medical. Sala de operație are provizii foarte puține și le păstrăm pentru cazurile critice", a declarat Mokhalati pentru Al Jazeera.

"Anestezia este foarte puțină și trebuie să facem operații majore fără [aceasta], ceea ce înseamnă că pacientul poate țipa de multe ori în mijlocul operației."

Spitalul este aglomerat de oameni strămutați care nu dispun de servicii de bază, inclusiv apă curată. "Igiena de bază a pacienților este foarte scăzută, ceea ce se reflectă în infecția generalizată a rănilor", a declarat Mokhalati.

Unitatea funcționează încă o unitate de terapie intensivă, dar un singur medic trebuie să se ocupe de toți cei 40 de pacienți, a spus el. Zeci de pacienți au fost aduși de urgență după ce atacurile din Rafah s-au intensificat în ultimele zile, dar nu au primit îngrijiri medicale în timp util.

"Nu era loc, erau oameni pe coridoare care așteptau să intre în camera critică", a spus medicul. "Pierdem mulți pacienți tot timpul".

UPDATE 14 februarie, ora 18.30: Familii ale ostaticilor depun plângere la CPI împotriva Hamas, pe care-l acuză de ”crime împotriva umanităţii”

Aproximativ 100 de rude ale ostaticilor ţinuţi în continuare în Fâşia Gaza depun miercuri la Haga o plângere împotriva Hamas cu privire la ”crime împotriva umanităţii”, la Curtea Penală Internaţională (CPI), anunţă reprezentanţi ai acestora, relatează AFP.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite în sudul Israelului în atacul Hamas de la 7 octombrie, iar 130 dintre ele sunt ţinute în continuare în Fâşia Gaza, dintre care 29 au murit, potrivit Israelului.

”Nu este doar povestea noastră. Dacă nu oprim asta, mâine va fi povestea întregii lumi”, a declarat Ofri Bibas, al cărei frate se află între ostatici, înainte de aurca la bordul unui zbor special către Haga.

”Întreaga omenire trebuie să rămână fermă împotriva unei armate teroriste mondiale, în care Hamas este doar unul dintre batalioanele care-i îndeplinesc misiunea”, a adăugat ea.

Potrivit lui Haim Rubinstein, din cadrul Colectivului Familiilor Ostaticilor, o plângere urma să fie depusă la CPI ”împotriva membrilor Hamas şi colaboratorilor lor, pentru a ne asigura că plătesc scump cirmele împotriva umanităţii pe care le-au comis şi încă le comit chiar în acest moment”, a declarat el într-o conferinţă de presă televizată pe Aeroportul Ben Gurion, la Tel Aviv.

INVESTIGAŢII

Familiile ostaticilor exercită neîncetat presiuni asupra autorităţilor israeliene în vederea eliberării rudelor lor, a căror soartă bântuie societatea de peste patru luni.

Un armistiţiu, la sfârşitul lui noiembrie, între Hamas şi Israel, care poartă un război în Fâşia Gaza, ca represalii faţă de atacul de la 7 noiembrie, a condus la eliberarea a 100 de ostatici în schimnul eliberării unor deţinuţi palestinieni deţinuţi în Israel.

Curtea Penală Internaţională - înfiinţată în 2002 - este singura curte independentă din lume înfiinţată să ancheteze cele mai grave crime - genocide, crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Luni, procurorul CPI Karim Khan şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o posibilă ofensivă a armatei israeliene la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde sunt asediaţi numeroşi palestinieni refugiaţi din întreaga enclavă.

Procurorul CPI a ameninţat că cei care încalcă dreptul internaţional vor fi urmăriţi în justiţie.

Karim Khan a cerut eliberarea tuturor ostaticilor ţinuţi de Hamas şi aliaţii mişcării islamiste palestiniene, anunţând că ”acesta este un punct important al investigaţiilor noastre”.

Egiptul - un mediator tradiţional în conflictul israeliano-palestinian - i-a primit marţi pe directorii spionajelor american şi israelian şi pe şeful Guvernului din Qatar la negocieri cu privire la un armistiţiu şi o nouă eliberare de ostatici.

UPDATE 14 februarie, ora 17.45: Iată câteva dintre cele mai importante evenimente din ultimele ore

-Gruparea armată libaneză Hezbollah a declarat, după raidurile aeriene israeliene asupra sudului Libanului, că unul dintre membrii săi, Hassan Ali Najm "Jihad", în vârstă de 26 de ani, a fost ucis în orașul Adashit.

-Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) a declarat că au loc bombardamente intense în apropierea spitalului al-Amal din orașul Khan Younis din sudul Gaza.

-Trei dintre cei 13 palestinieni răniți în confruntările cu forțele israeliene în orașul Beit Ummar din Cisiordania ocupată sunt în stare critică, potrivit Ministerului Sănătății al Autorității Palestiniene.

-Cel puțin 15 soldați israelieni au fost răniți în ultimele 24 de ore în Gaza, potrivit radioului armatei israeliene.

UPDATE 14 februarie, ora 17.15: Ministerul israelian al Apărării se așteaptă ca alți 20.000 de soldați să aibă nevoie de reabilitare în acest an

Centrul de reabilitare al ministerului spune că s-a ocupat de peste 5.500 de soldați din 7 octombrie.

Acesta se așteaptă la încă 20.000 în anul următor, inclusiv 16.000 de soldați cu răni suferite în războiul din Gaza.

De asemenea, centrul spune că ajută în prezent aproximativ 62.000 de soldați, mulți dintre ei fiind răniți fizic, dar și care suferă de sindromul de stres post-traumatic. Nu a furnizat cifre exacte pentru aceștia din urmă.

UPDATE 14 februarie, ora 16.25: Israelul a început 'Operațiunea Răzbunarea': atacă dezlănțuit în Liban / VIDEO

Avioanele de luptă ale armatei din Israel IDF au declanșat miercuri „un val extins de atacuri” în Liban, au anunțat israelienii.

Continuarea AICI

UPDATE 14 februarie, ora 16.00: OMS- Un atac complet al Israelului asupra Rafah ar fi o "catastrofă de neînchipuit"

Rik Peeperkorn, reprezentantul OMS pentru Gaza și Cisiordania ocupată, afirmă că o ofensivă militară israeliană completă împotriva Rafah ar "extinde și mai mult dezastrul umanitar dincolo de orice imaginație".

"De asemenea, (...) va împinge sistemul de sănătate mai aproape de pragul colapsului", a declarat Peeperkorn.

Capacitatea Organizației Mondiale a Sănătății de a distribui ajutor medical în Gaza este grav limitată, deoarece multe dintre cererile sale de livrare de provizii au fost refuzate de Israel, a spus el.

Doar 40 la sută din misiunile OMS în nordul izolat al Gaza au fost autorizate începând din noiembrie, iar această cifră a scăzut semnificativ din ianuarie.

"Chiar și atunci când nu există o încetare a focului, ar trebui să existe coridoare umanitare pentru ca OMS, ONU, să-și poată face treaba", a spus Peeperkorn.

UPDATE 14 februarie, ora 15.30: Fostul secretar de stat al lui Trump, Pompeo, dansează cu forțele israeliene

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo a vizitat și a dansat cu soldații israelieni în orașul Ofakim din sudul țării, potrivit Israel National News.

"Am fost în Israel în numeroase ocazii. Dar această vizită a fost cea mai emoționantă și cea mai sfâșietoare. Ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie a fost atât de șocant și atât de sadic încât trauma este resimțită în mod constant, peste tot, de către toată lumea", a declarat Pompeo.

"Și totuși, reziliența lor este cu adevărat inspirată. Sunt alături de Israel. Sunt alături de poporul evreu".

Pompeo este un susținător major al Israelului. În 2019, el a anunțat că Statele Unite își îndulcesc poziția față de coloniile israeliene din Cisiordania ocupată, după o serie de mișcări ale administrației Trump care au inversat decenii de politică americană.

 

UPDATE 14 februarie, ora 15.00: Avioanele de război israeliene încep un atac "extins" în sudul Libanului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, afirmă că avioanele de luptă au lansat "un val extins de atacuri" pe teritoriul libanez.

Un soldat israelian a fost ucis și alți opt au fost răniți anterior în lovituri cu rachete venite din sudul Libanului. Gruparea armată Hezbollah nu a revendicat încă responsabilitatea.

UPDATE 14 februarie, ora 14.30: Consilierul lui Netanyahu: Piețele au ignorat reducerea ratingului de credit al Israelului

Principalul consilier economic al lui Netanyahu spune că reacția discretă a piețelor financiare la reducerea ratingului de credit al Israelului de către Moody's săptămâna trecută este un semn că investitorii cred că economia israeliană se confruntă doar temporar cu dificultăți din cauza războiului din Gaza.

Moody's a redus vineri ratingul de credit suveran al Israelului de la A1 la A2, iar de atunci piețele nu au înregistrat mișcări semnificative. Moneda shekel se află acum la 3,66 pentru un dolar american față de 3,68 înainte de acțiunea de rating, în care Moody's a menținut perspectiva la negativă pentru a implica o nouă reducere.

Principalul indice Tel Aviv 125 a crescut cu 1% în această săptămână, în timp ce prețurile obligațiunilor guvernamentale sunt în mare parte stabile.

"Faptul că piețele nu au reacționat la anunțul Moody's - poate că este vorba de o lipsă de încredere. Arată că piețele nu acordă prea multă atenție la ceea ce spune Moody's", a declarat pentru agenția de presă Reuters Avi Simhon, director al Consiliului Economic Național din cadrul biroului premierului, Avi Simhon.

content-image

UPDATE 14 februarie, ora 14.00: Luptele "înfricoșătoare" din jurul spitalului Nasser se intensifică, spune MSF

Situația de la Spitalul Nasser din Khan Younis, în Gaza, este deja critică, dar ultimele 24 de ore au făcut ca lucrurile pe teren să fie și mai "înfricoșătoare", spune Guillemette Thomas de la Medici fără Frontiere (MSF).

Forțele israeliene au închis spitalul și au ordonat persoanelor strămutate care se adăpostesc în interior să evacueze spitalul. "Situația este cu adevărat critică pentru pacienți și suntem îngrijorați pentru viitor", a declarat Thomas pentru Al Jazeera.

Aproximativ 400 de pacienți se află în stare critică la spital, a mai spus ea, unitatea confruntându-se deja cu o lipsă severă de personal medical și de provizii.

UPDATE 14 februarie, ora 13.30: Palestinienii strămutați părăsesc spitalul Nasser pe fondul asediului

Imagini obținute de colegii noștri de la Al Jazeera Arabic arată cum palestinienii strămutați care s-au adăpostit în interiorul complexului medical Nasser din Khan Younis părăsesc incinta.

Armata israeliană a impus un asediu de săptămâni întregi asupra spitalului și a ordonat evacuarea celor strămutați.

Medicii fără frontiere (Medecins Sans Frontieres, sau MSF) au declarat că cei care se adăposteau acolo se temeau să plece după ce au fost raportate informații că oamenii au fost împușcați pe drum. De asemenea, armata a tras asupra persoanelor din interiorul spitalului, inclusiv asupra unui medic și a unei asistente.

Armata israeliană a declarat că Hamas continuă să desfășoare activități militare în unitatea medicală, acuzație pe care Hamas o neagă.

 

UPDATE 14 februarie, ora 13.00: Președintele palestinian face apel la Hamas să "finalizeze rapid" acordul de armistițiu

Președintele Mahmoud Abbas a făcut apel la Hamas să "finalizeze rapid" acordul de armistițiu privind prizonierii-captivi și să îi scutească pe palestinieni de o altă Nakba la Rafah.

Palestinienii se referă la Nakba, sau catastrofă, pentru a indica purificarea etnică a Palestinei în 1948, când forțele sioniste au declarat înființarea statului Israel și au expulzat cel puțin 750.000 de persoane din casele lor.

Abbas a îndemnat Hamas "să evite consecințele nefaste" ale invaziei terestre a Israelului la Rafah, care ar duce la mii de victime, la mai multă suferință și la noi strămutări ale palestinienilor. Oricine va perturba acordul va fi tras la răspundere, a spus Abbas, deoarece lucrurile nu mai sunt tolerabile.

"Vrem să ne protejăm poporul nostru de repercusiunile oricărui dezastru grav care se va abate asupra lui, așa că trebuie să luăm decizii care să servească interesele poporului nostru și să îl protejăm... prin oprirea agresiunii", a spus el.

content-image

UPDATE 14 februarie, ora 12.30: Protestatarii israelieni blochează ajutoarele destinate Gaza

Punctul de trecere a frontierei Nitzana dintre Egipt și Israel a fost închis după ce zeci de protestatari israelieni au blocat intrarea camioanelor cu ajutoare umanitare în Fâșia Gaza.

În ultimele săptămâni, proteste similare au avut loc în special la punctul de trecere a frontierei Karam Abu Salem, cunoscut sub numele de Kerem Shalom în Israel.

Printre protestatari se numără adesea membri ai familiilor prizonierilor deținuți de Hamas, care cer eliberarea acestora înainte ca orice alt ajutor umanitar să poată trece.

Surse palestiniene au declarat pentru Al Jazeera că livrările de ajutoare au încetat să mai intre prin punctul de trecere terestră Rafah în urmă cu aproximativ o săptămână. Doar un număr limitat de camioane cu combustibil au fost autorizate să intre.

content-image

UPDATE 14 februarie, ora 12.00: Camere de recunoaștere facială instalate la poarta Spitalului Nasser

În ultima oră, armata israeliană a ordonat oamenilor - 300 de membri ai personalului medical, 450 de pacienți și sute de palestinieni strămutați - să părăsească Spitalul Nasser.

Au distrus poarta nordică a spitalului și au blocat-o cu grămezi de nisip și moloz. Doar poarta estică este deschisă acum.

Există tancuri și vehicule blindate staționate în fața acestei porți. La poarta estică a spitalului sunt instalate camere de recunoaștere facială.

Din experiența trecută, instalarea camerelor de recunoaștere a fețelor și a echipamentelor de înaltă tehnologie înseamnă că în curând vor avea loc raiduri și arestări în masă.

content-image

UPDATE 14 februarie, ora 10.45: Un tir de rachete a vizat cartierul general al Comandamentului Nord al IDF

IDF confirmă că au fost lansate rachete din Liban la baza cartierului general al Comandamentului de Nord din Safed.

„Au fost identificate numeroase lansări care traversau din Liban în zonele Netua, Manara și într-o bază IDF din nordul Israelului”, spune IDF, adăugând că lovește locurile de lansare.

O persoană a fost ucisă, iar alte șapte au fost rănite în atac.

 

UPDATE 14 februarie, ora 02,00: Franța a trecut la acțiuni împotriva 'coloniștilor israelieni extremiști': Se lucrează la adoptarea unor sancțiuni la nivelul UE

Franţa a impus sancţiuni unui număr de 28 de ”colonişti israelieni extremişti”, pe care-i acuză de ”violenţe împotriva civililor palestinieni în Cisiordania”, anunţă marţi Parisul, care precizează că lucrează la adoptarea unor sancţiuni în acest sens la nivelul Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

”Franţa îşi reafirmă condamnarea fermă a acestor violenţe inadmisibile. Aşa cum am spus în numeroase rânduri, este responsabilitatea autorităţilor israeliene să le pună capăt şi să-i aducă în justiţie pe autorii acestora”, anunţă marţi într-un comunicat Ministerul francez de Externe, conform News.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.