Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea a SCĂPAT de SANCȚIUNE: înfrângere pentru PNL, în Parlament

Inquam Photos / Octav Ganea
liviu dragnea

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat act, luni, de punctul de vedere al Comisiei juridice potrivit căruia este "inadmisibilă" solicitarea grupului liberalilor de sancţionare a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe motiv că a refuzat să convoace în data de 20 august sesiune extraordinară parlamentară.

Citește și: Liviu Dragnea face anunţul aşteptat: Mutarea care ar putea lovi în plin Realitatea TV

"Analizând materialele depuse la Comisia juridică, decizia privind asigurarea permanenţei la Camera Deputaţilor de către membrii Biroului permanent în perioada vacanţei parlamentare din lunile iulie - august 2018, precum şi decizia privind delegarea atribuţiilor emisă de preşedintele Camerei Deputaţilor s-a constatat că în perioada respectivă atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor erau delegate către un alt vicepreşedinte. Pe cale de consecinţă, atribuţiile respective nu erau exercitate de către domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, fapt pentru care sesizarea împotriva dânsului este inadmisibilă", precizează punctul de vedere al comisiei juridice, adoptat cu majoritate de voturi. 

Liderului grupului PNL, Raluca Turcan, a cerut, în urmă cu două săptămâni, sancţionarea lui Liviu Dragnea în conformitate cu art. 248 al 1 şi art. 243 al. 1 lit. g din Regulamentul Camerei Deputaţilor pentru faptul că nu a convocat sesiune extraordinară în data de 20 august, deşi solicitarea de convocare a fost semnată de mai mult de o treime din totalul deputaţilor, respectiv 114 deputaţi aparţinând PNL, USR, PMP şi neafiliaţi. 

În 18 septembrie, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins solicitarea PNL. În comisie, deputatul PNL Gabriel Andronache a cerut ca Liviu Dragnea să vină în comisie pentru a da explicaţii în acest sens. 

"Solicităm chemarea domnului Dragnea aici, în faţa comisiei, pentru a-l întreba de ce nu şi-a îndeplinit o atribuţie prevăzută în Constituţie. În Constituţie se spune foarte clar, în mod expres, că preşedintele Camerei, în funcţie de ce Cameră este vorba, 'convoacă', nu 'poate convoca', ci 'convoacă sesiunea extraordinară'. Pe cale de consecinţă, nu avea cum să delege o astfel de atribuţie către un vicepreşedinte. Trebuia să îndeplinească el, domnul preşedinte, această atribuţie prevăzută de Constituţie. Neîndeplinind-o, este obligatoriu să fie prezent în faţa comisiei şi să îşi expună motivele pentru care nu a procedat conform solicitării grupurilor parlamentare", a explicat Andronache, dar această propunere a fost respinsă de comisie. 

În data de 20 august, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a respins convocarea unei sesiuni extraordinare. 

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Carmen Mihălcescu, care a preluat pentru acea zi atribuţiile preşedintelui acestei Camere, Liviu Dragnea, a declarat atunci că solicitarea PNL, USR şi PMP de convocare a unei sesiuni extraordinare în perioada 20-24 august nu întruneşte toate prevederile legale şi regulamentare. 

"În solicitare se specifică perioada pentru care să aibă loc sesiunea extraordinară, mai puţin ora. Colegul meu aflat de permanenţă săptămâna trecută, Florin Iordache, a decis ca solicitarea să fie trimisă Secretariatului general pentru convocarea Biroului permanent. (...) Solicitarea nu întruneşte toate prevederile legale şi regulamentare. Aceasta trebuia să fie însoţită de un proiect de hotărâre în care să se specifice denumirea comisiilor de anchetă, obiectivele acesteia. Sunt şi inadvertenţe de natură tehnică, începând cu tabelele de (n.r. - semnături) (...). Poate părea o chestiune neserioasă, dar în realitate nu este. Este tot o procedură pe care trebuie să o respectăm. În plus, s-a constatat că unele semnături sunt diferite (...). Toate aceste lucruri luate la un loc (...) înseamnă că Regulamentul nu a fost respectat şi că această sesiune extraordinară nu poate fi convocată", a spus atunci Mihălcescu, după şedinţa Biroului permanent în care s-a analizat solicitarea PNL, USR şi PMP. 

Ea a adăugat că a solicitat reprezentanţilor grupurilor PNL, USR şi PMP să-şi retragă solicitarea şi să o pună în acord cu prevederile legale şi regulamentare, dar aceştia au refuzat. 

Sesiunea extraordinară era cerută pentru constituirea a două comisii de anchetă privind evenimentele din 10 august din Piaţa Victoriei şi problema pestei porcine şi pentru o moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.