Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură grea pentru fostul lider catalan, Carles Puigdemont: ce se întâmplă în Belgia (experți)

bloomberg.com
Carles Puigdemont

Posibilitatea ca fostul lider catalan Carles Puigdemont să obţină azil în Belgia şi inclusiv în Uniunea Europeană este "destul de mică", deoarece faptul că el este judecat în Spania "nu este suficient pentru a dovedi că drepturile sale îi sunt încălcate", a declarat sâmbătă Stefan Kok, lector la Universitatea din Leiden (Olanda), informează EFE.

În schimb, Carles Puigdemont a precizat, sâmbătă, într-un mesaj postat pe Twitter, că este pregătit să coopereze cu autorităţile belgiene, după ce Audienţa Naţională a emis un mandat european de arestare pe numele său.

“Suntem pregătiţi să cooperăm total cu justiţia belgiană, după emiterea mandatului european de arestare de către Spania”, a scris Puigdemont pe contul său de Twitter.

Citește și: Rupere în PSD Un ministru al lui Mihai Tudose, 'FĂCUT PRAF': 'Nu poţi avea ziua şi demiterea'

Citește și: Lovitură sub centură pentru Klaus Iohannis: Un aliat ferm se întoarce împotriva şefului statului


"Belgia ar trebui pur şi simplu să-l deporteze, dacă Spania cere acest lucru. "Cel mai probabil, Puigdemont va fi doar pus sub acuzare şi acest lucru nu este suficient pentru a demonstra că drepturile omului în cazul său sunt încălcate", a explicat expertul în drept european la televiziunea olandeză NOS. 

În tribunalele belgiene, politicianul catalan va trebui să demonstreze cu documente credibile că, în ceea ce-l priveşte, drepturile îi sunt puse în pericol în cazul în care va fi deportat în Spania, a adăugat el. În acest sens, dacă Belgia decide să pună în aplicare ordinul de deportare, "singura opţiune care îi rămâne politicianului catalan este să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului", a continuat acesta. 

Articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, la care a aderat şi Spania, stabileşte că orice persoană are dreptul la un proces corect. 

"Dacă judecătorul dintr-o anumită ţară emite un mandat de arestare, celelalte state membre ale UE trebuie să-l predea pe suspect ţării" care a adresat solicitarea, a declarat pentru NOS Pim Geelhoed, profesor de drept penal al UE la Universitatea din Groningen. 

Dacă Puigdemont ar fi ales o ţară care nu este membră a Uniunii Europeană, atunci ar fi avut mai multe şanse să obţină azil deoarece, aflându-se în afara Convenţiei Europene privind Extrădarea, acordurile existente nu obligă aceste ţări să predea persoanele suspecte de delicte politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.