Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru Rusia: UE pregătește 30.000 de soldați ucraineni și oferă sute de milioane de euro

ukrinform.com
armata ucraina

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, i-a transmis prim-ministrului ucrainean Denîs Şmîhal că ţările Uniunii Europene intenţionează să antreneze în total 30.000 de soldaţi ucraineni, informează joi DPA, scrie AGERPRES.

Anunţul oficial a fost făcut în timpul unei vizite a mai multor oficiali ai Comisiei Europene la Kiev şi dublează ţinta misiunii UE de pregătire militară de desfăşurare, care era anterior de 15.000 de militari.

Soldaţii ucraineni urmează să primească pregătire specializată, precum şi instrucţiuni tehnice pentru noile echipamente, inclusiv pentru tancurile Leopard 2, a postat Borrell pe Twitter.

Borrell i-a împărtăşit de asemenea lui Şmîhal intenţia de a oferi Ucrainei 25 de milioane de euro pentru a ajuta la finanţarea operaţiunilor de deminare.

"Protecţia civililor şi a mijloacelor lor de existenţă este o prioritate", a mai scris el pe Twitter.

De asemenea, Consiliul Uniunii Europene a decis, joi, acordarea de asistenţă militară suplimentară Ucrainei, în valoare de 545 de milioane de euro, pentru susţinerea eforturilor de respingere a invaziei militare ruse, transmite Mediafax.

"Înaintea summitului Uniunea Europeană-Ucraina, Consiliul a adoptat astăzi măsuri de asistenţă pentru forţele armate ucrainene, în cadrul Instrumentului European de Pace (EPF). Este vorba despre al şaptelea pachet, cu valoarea de 500 de milioane de euro, şi de încă 45 de milioane de euro pentru susţinerea eforturilor de instruire ale Misiunii UE de Asistenţă Militară (EUMAM Ucraina)", a comunicat Consiliul UE, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Ucraina trebuie să primească toate echipamentele necesare şi instruirea de care are nevoie pentru apărarea teritoriului şi a populaţiei de războiul de agresiune al Rusiei. Nu apără doar propria ţară, ci apără valorile noastre comune şi principiile de bază ale reglementărilor internaţionale. Măsurile de astăzi transmit un mesaj clar într-un moment crucial: vom continua să susţinem Ucraina cât va fi necesar", a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Până acum, Uniunea Europeană a oferit Ucrainei asistenţă militară în valoare totală de 3,6 miliarde de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.