Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură puternică pentru Comisia Europeană. Curtea Constituțională a Ungariei a răsturnat o decizie a CJUE în cazul crizei migranților

constitutional court of hungary
Curtea Constitutionala a Ungariei

Ungaria are dreptul să aplice propriile măsuri în domeniile în care Uniunea Europeană încă nu a luat măsurile necesare pentru o implementare comună a regulilor blocului, a stabilit vineri Curtea Constituţională a Ungariei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Decizia vine după ce guvernul premierului Viktor Orban a contestat o hotărâre a CJUE (Curtea de Justiţie a UE), emisă în decembrie 2020, care condamnă ţara sa pentru încălcarea dreptului de azil pentru migranţi, instanţa UE considerând contrară dreptului european crearea unor ''zone de tranzit'' pentru migranţi la graniţa cu Serbia. CJUE a considerat de asemenea că Ungaria nu a luat măsurile necesare pentru asigurarea unui acces efectiv la dreptul de azil.

Premierul ungar Viktor Orban, cunoscut pentru luările sale ferme de poziţie împotriva imigraţiei masive în Europa, a comentat în intervenţia sa săptămânală de vineri la radioul public, chiar înainte de anunţarea deciziei Curţii Constituţionale, că în cazul în care aceasta va fi în favoarea guvernului său el va insista ca UE să-şi reformeze regulile cu privire la imigraţie.

"Realitatea imigraţiei nu este la Bruxelles, ci la graniţele Ungariei, cele ale Poloniei şi în porturile Italiei", a spus el.

"Trebuie să abordăm problemele apărute şi să schimbăm regulile", a conchis premierul ungar.

Precedentul vine din Polonia acolo unde Tribunalul Constituțional polonez a decis că unele dispoziții ale tratatului UE sunt incompatibile cu Constituția Poloniei.

Regulamentele europene, în măsura în care organismele UE funcționează în afara limitelor puterilor conferite de Polonia, sunt incompatibile cu Constituția, a decis joi Tribunalul Constituțional. O dispoziție europeană care autorizează instanțele naționale să ocolească prevederile Constituției sau să se pronunțe pe baza normelor anulate a fost considerată neconstituțională.

Tribunalul Constituţional al Poloniei a emis miercuri (23.11.2021) o decizie în care neagă dreptul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de a se pronunţa în speţe legate de numirile judecătorilor polonezi şi consideră ca fiind incompatibile cu Constituţia poloneză părţi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

''Articolul 6 al Convenţiei (...), în măsura în care include Tribunalul Constituţional în definiţia sa a unei instanţe, nu este compatibil'' cu Constituţia Poloniei, motivează preşedinta Tribunalului Constituţional al Poloniei, Julia Przylebska.

Este ''o zi mare pentru statul de drept şi suveranitatea poloneze'', a transmis pe Twitter ministrul adjunct polonez al justiţiei, Sebastian Kaleta, salutând ''oprirea unei noi tentative ilegale de interferenţă externă în sistemul (judiciar) polonez''.

''Curtea Constituţională se debarasează de o hotărâre a CEDO care încalcă sistemul nostru'' judiciar, a adăugat Kaleta. Hotărârea Tribunalului Constituţional al Poloniei vine în urma unei solicitări din partea Ministerului Justiţiei polonez de a se pronunţa asupra unui verdict prin care CEDO a considerat ilegală modalitatea de numire a judecătorilor în cadrul Tribunalului Constituţional polonez.

Anterior, într-un verdict separat, CEDO a considerat de asemenea ilegală noua cameră disciplinară creată în cadrul Curţii Supreme poloneze. Crearea acestei camere disciplinare a agravat conflictul dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema statului de drept, iar Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a emis o hotărâre prin care cere Varşoviei să suspende activitatea acestei camere.

Această hotărâre a fost considerată neconstituţională de Tribunalul Constituţional polonez, care a contestat implicit întâietatea dreptului UE asupra celui al statelor membre şi a iritat astfel şi mai mult Bruxellesul.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) - şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului pe baza căreia emite verdictele - are jurisdicţie asupra statelor membre ale Consiliului Europei, aşadar fără vreo legătură cu Uniunea Europeană sau cu Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), dar contestatarii reformelor judiciare poloneze au apelat la fiecare dintre aceste instanţe supranaţionale.

Întrucât guvernul polonez nu a dizolvat respectiva cameră disciplinară, CJUE a emis o nouă hotărâre prin care impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi. Anterior, CJUE a mai stabilit o amendă împotriva Poloniei, de 500.000 de euro pe zi, pentru refuzul de a închide mina de lignit de la Turow.

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a declarat că ''Polonia nu poate şi nu trebuie să plătească niciun zlot (moneda poloneză - n.red.)'' din amenzile decise de CJUE, pentru că statul polonez nu trebuie să se supună ''fărădelegii'', el cerând în paralel Tribunalului Constituţional polonez să se pronunţe asupra legalităţii acestor amenzi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.