Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucrările de extindere sau construire de clădiri pentru spitale publice în București vor fi autorizate direct, conform unei hotărâri CGMB

SUUB
Spitalul Universitar Bucuresti

Regulamentului Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic General al Capitalei a fost modificat astfel încât să se acorde posibilitatea autorizării directe în cazul extinderii şi/sau construirii de clădiri pentru spitale publice.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată în şedinţa de vineri a Consiliului General al Capitalei, cu votul reprezentanţilor PNL şi PSD.

Hotărârea a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară la propunerea viceprimarului PNL Stelian Bujduveanu, după ce grupul liberal a pledat pentru deblocarea proiectului de extindere a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), care riscă să piardă finanţări de un miliard de euro pentru investiţii.

USR s-a abţinut de la vot, motivând că proiectul ar fi trebuit supus dezbaterii publice, potrivit Agerpres.ro.

"Din punctul nostru de vedere, modificarea regulamentului de urbanism din spatele PUG-ului, fiind un act normativ, necesită dezbatere publică, aşa cum prevede Legea 52/2003. Grupul USR sprijină crearea de secţii noi, modernizarea spitalelor, dar nu putem să susţinem încălcarea legislaţiei naţionale. Vedem în ultimele două zile cum primari care s-au prefăcut că respectă legea au fost condamnaţi şi din acest motiv nu susţinem asemenea suplimentări la şedinţe de îndată pentru regulamente atât de importante", a explicat viceprimarul USR Horia Tomescu.

Consilierul PNL Andrei Badiu a menţionat că prin acest proiect se înlătură un obstacol birocratic din calea obţinerii autorizaţiei de construcţie.

"Proiectul de astăzi nu afectează nici măcar un metru de spaţiu verde. Pur şi simplu noi, prin acest proiect, am înlăturat un obstacol birocratic din calea obţinerii unei autorizaţii de construcţie pentru extinderea Spitalului Municipal, în cazul de faţă. Dar, poate fi la fel de bine pentru alt spital. Cu siguranţă, proiectul de la Spitalul Municipal a justificat urgenţa. Dar asta nu înseamnă că dacă un alt spital doreşte să se extindă sau să se dezvolte în vreun fel nu i se va aplica acelaşi regulament ca Spitalului Municipal. (...) Noi, pur şi simplu, am înlăturat obstacolul birocratic numit obţinere PUZ pentru o parcelă mai mare de 3.000 de metri. Şi, în general, cam toate spitalele serioase care vor să se dezvolte vor face proiecte ce vizează suprafeţe mai mari de 3.000 de metri", a completat el.

Potrivit referatului de aprobare, printr-o adresă din 27 aprilie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a solicitat Consiliului General identificarea, de urgenţă, a unei soluţii legale care să facă posibilă autorizarea lucrărilor de modernizare, extindere şi reabilitare. Finanţarea ar urma să fie asigurată prin intermediul protocolului de finanţare încheiat între spital şi MDRAP, prin Compania Naţională de Investiţii - pentru efectuarea lucrărilor corespunzătoare fazei I, respectiv prin PNRR - pentru efectuarea lucrărilor corespunzătoare fazei a II-a.

În faza I sunt vizate următoarele lucrări: modernizare, extindere şi reabilitare ambulatoriu, corp B cu regim de înălţime D+P+2E; realizare aparat filtru de acces, vestiare personal, extindere, modernizare şi reabilitare spaţii învăţământ (săli cursuri, amfiteatru) - corp D; modernizare şi reabilitare prosectura-morga - corp E; realizare corp I cu regim de înălţime S+P+3+4R - clinică, dializă, balneologie, centru donare, săli multifuncţionale, cabinete medicale; reabilitare şi modernizare aripile A1, A2 ale spitalului.

Pentru faza a II-a sunt prevăzute: extinderea corpurilor A1, A4, A5, cu regim de înălţime variabil S+P+3-4R-7R pentru extindere bloc operator 10 săli operaţie, postoperator şi ATI, realizare aparat filtru - recepţie pentru acces şi distribuţie pacienţi, noduri circulaţie verticală pentru separarea fluxurilor medicale şi conformare ISU privind evacuarea în caz de incendiu şi exploatarea în siguranţă a SUUB, parcare publică de 320 locuri pentru medici şi pacienţi, reconfigurarea spaţiilor verzi cu sporirea numărului de arbori plantaţi, pentru îmbunătăţirea şi sporirea barierei verzi de protecţie şi aplicarea unui concept modern de energie alternativă pe întreg ansamblul construit.

"Considerăm necesară şi oportună modificarea Regulamentului Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti (R.L.U. aferent PUG -MB) aprobat prin HCGMB 269/2000, prelungit cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât lucrările de extindere şi/sau construire de clădiri pentru spitale, realizate pe suprafaţa imobilelor administrate de către Ministerul Sănătăţii, Administraţia Spitalelor şi Serviciile Medicale Bucureşti sau de către alte ministere şi structuri centrale (inclusiv pe suprafaţa imobilelor situate în zone construite protejate) şi finanţate exclusiv din fonduri publice (...) să poată fi autorizate direct, cu respectarea prevederilor regulamentului anterior menţionat, pentru fiecare zonă/subzone/UTR în cauză şi cu avizul Ministerului Culturii (în cazul lucrărilor propuse a fi realizate pe suprafaţa imobilelor incluse în zonele construite protejate)", se explică în referat.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.