Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupte subterane pentru controlul Guvernului

caracatita

Vestea că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ar putea candida la parlamentare din Partea PNL Sectorul 1 a scos la lumină un adevărat război subteran. Influenţe oculte în Guvern, relaţii dubioase şi sume imense de bani sunt ingredientele acestui nou scandal.

Citește și: SURSE - Rezultatele întâlnirii decisive dintre Victor Ponta și Liviu Dragnea

O anchetă publicată de ziarul Cancan îl are ca personaj principal pe Nicolae "Nic" Voiculescu, văr primar al tatălui ministrului Sănătăţii. Membru fondator al Institutului Aspen România, institut condus de Mircea Geoană, Nic Voiculescu (52 de ani) a fost vreme de 7 ani CEO-ul companiei de farmaceutice "Novartis", iar apoi a fondat compania "Link Resources", alături de avocatul Ion Nestor. Conexiunile lui au dus dintotdeauna către vârfurile Guvernului.

Presa a dezvăluit că faimosul lobbyist, proclamat ca "Adevăratul rege al medicamentelor din România", s-a aflat în spatele numirii ca ministru al Sănătăţii a lui Ion Bazac (în primul mandat al lui Emil Boc). Încă de atunci, "don Nic" ar fi "penetrat" Ministerul Sănătăţii şi, în paralel, ar fi început să acorde consultanţă marilor companii din industria farma, potrivit anchetei citate. Ascensiunea lui "Don Nic" ar fi culminat cu numirea în acest an la Sănătate a lui Vlad Voiculescu, nepotul său, bursier Aspen.

Vezi și: Vasile Blaga, solicitare de urgență pentru liberali: nu mai dați pe surse!

Miză de miliarde de euro

În 2010, Ministerul Sănătăţii elibera un ordin care a speriat giganţii farma ce vindeau românilor medicamente, pe care statul român le deconta parţial sau total, la preţuri uriaşe: numărul ordinului 75/2010. În esenţă acest ordin prevedea ca preţurile medicamentelor să scadă la cel mai mic preţ european în piaţa românească. Până în 2015, deşi semnat, ordinul nu a fost aplicat, iar de această amânare nu ar fi străin Nic Voiculescu, mai scrie Cancan. Sub imunitate diplomatică, numeroşi reprezentanţi ai statelor de origine ale companiilor farmaceutice ar fi făcut un adevărat trafic de influenţă la Guvern. Executivul nu a cedat, iar în perioada iunie-decembrie 2015, potrivit calculelor, România a făcut o economie de peste 600.000.000 de euro aplicând ordinul.

Lovitura de teatru vine în 2016, când s-a emis un ordin de ministru în mare secret care a prorogat aplicarea lui 75/2010 până la data de 1.10 anul curent. Cu alte cuvinte, giganţii din farma, toţi pe lista de clienţi a "unchiului Nic", potrivit siteului firmei sale (www.linkresource.ro), au încasat şi încasează încă multe sute de milioane spre miliardul de euro.

Vezi și: Un VIRAL online declanșează războiul politic total la București

Lupte politice

Asemenea interese şi legături nu puteau să nu tulbure serios apele odată cu vestea că ministrul Voiculescu, judecat "la pachet" cu unchiul său, ar vrea să candideze din partea PNL în Bucureşti. Lupta pentru controlul listei, pentru bani şi jocurile din viitorul Guvern a fost deja delanşată, riscând să devină şi o luptă fratricidă, în interiorul PNL.

Detalii privind caracatiţa politico-financiară, AICI!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.