Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macedonia de Nord amenință că va da în judecată UE și Bulgaria pentru taxa de tranzit a gazului rusesc

Aleksandar Malivuk/Shutterstock
gaze rusia

Macedonia de Nord este pregătită să dea în judecată Comisia Europeană și Bulgaria în instanțele internaționale dacă nu are posibilitatea de a importa gaze naturale nerusești prin Bulgaria, evitând astfel costurile taxei Bulgariei pe gazul rusesc, scrie balkangreenenergynews.com.

Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovačevski, a declarat că dacă țara sa nu poate importa gaze non-rusești prin Bulgaria, iar taxa rămâne în vigoare, va crește prețurile la încălzire și gaze naturale cu 20% pentru consumatori, a informat presa locală.

De remarcat, pe 13 octombrie, Bulgaria a introdus o acciza de 20 BGN (10,75 USD) pe MWh pentru tranzitul gazelor naturale rusești pe teritoriul său, care se traduce în 113 USD la 1.000 de metri cubi.

Bosnia și Herțegovina, Grecia, Ungaria, Macedonia de Nord și Serbia primesc gaz din Rusia prin Bulgaria. Bulgaria nu a mai primit gaz rusesc de la sfârșitul lui aprilie 2022, când a refuzat să plătească pentru el în ruble.

Ungaria și Serbia au protestat, de asemenea, împotriva taxei, spunând că mișcarea Bulgariei a fost îndreptată împotriva lor.

Premierul Kovačevski a declarat că Macedonia de Nord nu va renunța la cererea de a obține posibilitatea de a importa gaze non-rusesti și ca taxa să fie abolită. El a susținut că impunerea taxei nu a fost corectă și că nu are nimic în comun cu principiile pieței și directivele UE.

Dacă va fi necesar, guvernul va depune un proces în fața instanțelor internaționale, a subliniat Kovačevski.

Macedonia de Nord poate importa gaze numai prin Bulgaria. Autoritățile din Skopje susțin că nu există capacități disponibile pentru achiziționarea de gaze non-rusești și că, prin urmare, o creștere a costurilor nu poate fi evitată.

Kovačevski a spus că el și ministrul Economiei, Kreshnik Bekteshi, au spus Comisiei Europene că taxa nu ar trebui introdusă, având în vedere că Bulgaria a acordat Gazpromului întreaga capacitate de transport pentru Macedonia de Nord.

În prezent se poartă discuții atât la nivelul Uniunii Europene, cât și cu Bulgaria pentru a permite o alternativă, a spus Kovačevski și a adăugat că anul trecut soluția a fost găsită pentru a importa.

Bekteshi a spus că guvernul va aștepta până la sfârșitul lunii noiembrie pentru un răspuns din partea Comisiei Europene.

Dacă Macedonia de Nord nu va avea posibilitatea de a cumpăra gaze non-rusesti, va cere organului executiv al UE despăgubiri pentru nerespectarea directivelor sale, a subliniat ministrul, potrivit agenţiei de presă de stat MIA. Mai mult, el a subliniat posibilitatea de a căuta dreptate în instanțele internaționale pentru problema cu Comisia Europeană și cu operatorul bulgar al sistemului de transport Bulgartransgaz.

De notat, Comisia Europeană a declarat că analizează efectele taxei de tranzit a Bulgariei asupra gazului rusesc asupra țărilor afectate. Potrivit rapoartelor presei, Bulgaria ar putea câștiga 1,2 miliarde EUR până la 1,5 miliarde EUR din impozit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.