DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mai mule ONG-uri cer verificarea Autorității Electorale Permanente: scrisoare deschisă adresată Parlamentului

Inquam Photos/ Octav Ganea
alegeri locale 2020 vot

Expert Forum şi ActiveWatch, precum şi alte ONG-uri solicită Parlamentului să verifice de urgenţă activitatea Autorităţii Electorale Permanente, "ca urmare a unui lung şir de probleme remarcat" în ultima perioadă, informează Agerpres.

Conform unui comunicat Expert Forum, o scrisoare a fost transmisă şi către AEP, solicitând Autorităţii să publice de urgenţă un raport care explică în mod transparent care au fost problemele întâmpinate la alegerilor locale, cum au fost rezolvate şi care sunt măsurile ce au fost sau urmează să fie luate pentru a evita repetarea lor la alegerile parlamentare.

În scrisoarea adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi liderilor grupurilor parlamentare se arată că alegerile locale au fost marcate de "numeroase erori organizatorice, care au condus la punerea sub semnul întrebării a unor componente cheie ale procesului electoral şi au dezvăluit un management defectuos" la nivelul Autorităţii Electorale Permanente.

Citește și: Raed Arafat anunță pericolul de pe stradă: 'Avem persoane pozitive care poate că nici ele nu știu că sunt bolnave'

"Sunt necesare măsuri care să conducă la evitarea unor greşeli similare la alegerile parlamentare, iar Parlamentul are puterea şi responsabilitatea de a asigura acest lucru", precizează semnatarii.

În document se menţionează că la fel de îngrijorătoare sunt relatările mass-media despre situaţia dezvoltării aplicaţiei informatice care stă la baza alocării mandatelor.

"Din informaţiile ajunse în spaţiul public, rezultă că Autoritatea Electorală Permanentă a ocolit legea, incluzând dezvoltarea într-un contract în derulare legat de dezvoltarea Registrului Electoral, cu o terţă parte şi ar fi permis accesul unui număr semnificativ de membri ai birourilor electorale la date. Menţionăm că Registrul Electoral este o componentă cheie a integrităţii alegerilor şi orice operaţiuni neconforme pot atrage repercusiuni serioase. Incertitudinile legate de softul utilizat pentru repartizarea mandatelor sunt cu atât mai grave cu cât această procedură va fi mult mai complexă la alegerile parlamentare", precizează sursa citată.

Este invocat şi faptul că, potrivit mass media, aplicaţia pentru centralizarea rezultatelor, realizată după cerinţele dezvoltate de AEP, a fost "incompletă şi a avut nevoie de adăugarea unor module" pe durata perioadei electorale.

"A fost adăugat pe parcurs inclusiv un modul pentru turul al doilea al alegerilor, care a fost complet ignorat de AEP, deşi la toate scrutinele anterioare au fost situaţii în care acesta a fost necesar", precizează ONG-urile.

Acestea reproşează inclusiv o "comunicare defectuoasă a BEC şi AEP şi erori semnificative" legate de publicarea rezultatelor.

Citește și: Judecătoarea Evelina Oprina își anunță candidatura la președinția CSM - Reacție la scandalul dosarului penal clasat de SIIJ

"Pe întreaga durată a perioadei electorale, comunicarea AEP şi a Biroului Electoral Central, al cărui secretariat tehnic este asigurat de AEP, a fost deficitară şi întârziată. Mai ales în condiţiile în care anunţarea rezultatului alegerilor a venit cu mare întârziere şi în spaţiul public au existat acuzaţii cu privire la corectitudinea alegerilor în anumite circumscripţii, ar fi trebuit ca BEC şi AEP să aibă capacitatea de a comunica într-o manieră care să crească încrederea cetăţenilor în democraţie şi alegeri. Acest lucru nu s-a întâmplat, şi a fost evident o deficienţă gravă de organizare şi asumare a unor decizii", reiese din scrisoare.

Sunt invocate şi "controverse privind persoanele cu funcţii de conducere în AEP", arătându-se că preşedintele Autorităţii a fost acuzat de mass-media că a plagiat lucrarea de doctorat.

"De asemenea, Curtea de Conturi a făcut observaţii, în raportul său de control, cu privire la angajarea, prin încălcarea reglementărilor legale, a unor persoane cu funcţii de conducere. Nu a existat niciun răspuns instituţional", se arată în document.

Citește și: Poliția Animalelor, înființată OFICIAL în România! Guvernul începe angajările: va avea 488 de angajaţi şi 88 de medici veterinari

O altă problemă semnalată o reprezintă "slaba pregătire" a unora dintre membrii birourilor electorale.

Semnatari: Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Studiul Democraţiei Expert Forum, Asociaţia Miliţia Spirituală, Funky Citizens, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociaţia pentru Dezvoltare GHEPart, Geeks for Democracy, Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia CIVICA Iaşi, Centrul pentru Resurse Civice Freedom House, Romania ActiveWatch, Code for Romania, Mircea Kivu, sociolog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.