Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai multe blocuri din Sfântu Gheorghe au fost debranșate de la rețeaua de apă din cauza datoriilor

Pinterest
apa robinet

Primăria Sfântu Gheorghe a intervenit pentru reluarea alimentării cu apă potabilă a mai multor blocuri de locuinţe din municipiu cărora Gospodăria Comunală le-a sistat acest serviciu joi, pentru neplata datoriilor.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire în cadrul căreia se vor căuta soluţii pentru a nu fi afectaţi şi locatarii care sunt cu plăţile la zi.

"Având în vedere situaţia creată de sistarea apei potabile în mai multe blocuri de locuinţe din Sfântu Gheorghe din cauza datoriilor acumulate de asociaţiile de proprietari, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a făcut demersuri pentru reluarea furnizării apei potabile în cursul zilei de astăzi. De asemenea, săptămâna viitoare va avea loc o discuţie la care vor participa reprezentanţi ai Primăriei, ai operatorului regional Gospodărie Comunală S.A. şi ai asociaţiilor de proprietari pentru încercarea găsirii unei soluţii care să nu afecteze persoanele care sunt cu plata facturilor la zi, dar şi pentru recuperarea datoriilor de peste 500.000 lei acumulate în ultima perioadă", se arată într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.ro.

Operatorul regional Gospodăria Comunală SA a întrerupt joi furnizarea apei potabile la şase asociaţii de proprietari din Sfântu Gheorghe: Gars-Viitorului 6, Garsoniera 5, 3D, 3E, Garsoniera 8 şi Varadi Jozsef 13 (bl.2/A, 2/B).

Conducerea societăţii a menţionat că locatarii au fost notificaţi printr-un afiş cu privire la această măsură în data de 19 aprilie, precizând că reluarea alimentării cu apă se face doar după achitarea tuturor obligaţiilor de plată şi a taxei de debranşare/rebranşare.

"Se poate reporni serviciul şi în baza unui angajament ferm (în scris) din partea reprezentanţilor asociaţiilor de locatari pentru plăţi lunare către Operatorul Regional, plăţi ce vor acoperi cel puţin valoarea facturii curente plus 5% din datoriile acumulate şi prezentând dovada achitării primei rate lunare. Nerespectarea acestui angajament atrage după sine întreruperea imediată a furnizării serviciilor", menţionează conducerea societăţii într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

La începutul acestei luni, conducerea Gospodăriei Comunale Sfântu Gheorghe, care asigură servicii de apă şi canalizare în 19 unităţi administrativ-teritoriale, adică aproape jumătate din judeţ, a anunţat că are de recuperat peste 4 milioane de lei de la rău-platnici.

Potrivit directorului societăţii, Kozsokar Attila, în perioada pandemiei COVID-19, legea nu a permis sistarea serviciilor către populaţie, însă odată cu ridicarea restricţiilor această regulă nu mai e valabilă, prin urmare societatea va recurge la măsuri drastice pentru a-şi recupera creanţele.

Kozsokar Attila a menţionat, de asemenea, că societatea se confruntă cu dificultăţi şi din cauza majorării preţului la curentul electric, costurile de funcţionare a sistemului de apă şi canalizare, respectiv a staţiilor de pompare, epurare şi tratare, crescând de trei ori faţă de anul trecut.

"Noi le-am trimis notificări, somaţii, dar acum, că s-a terminat starea de alertă, suntem nevoiţi să recurgem la măsuri mai drastice, la debranşări, ca să ne recuperăm datoriile, cu atât mai mult cu cât costul energiei a crescut enorm. Nu am mai făcut acest lucru de mult timp, dar acum vom sista furnizarea către consumatorii care au acumulat datorii grave şi nu au intenţia de a le achita", a declarat Kozsokar Attila pentru AGERPRES.

Acesta a mai spus că, în contextul creşterii costurilor de exploatare, societatea a fost nevoită să majoreze tarifele la apă şi canalizare cu peste 40% începând de luna viitoare.

Noile preţuri au fost avizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AQUACOV, precum şi de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice şi cuprind atât rata inflaţiei, cât şi o cotă de dezvoltare a infrastructurii de 35 de bani pe metrul cub, care va permite acumularea sumei de 3,3 milioane de lei pe an pentru investiţii.

Potrivit noii scheme de tarifare, de la 1 mai un metru cub de apă va costa 6,66 lei cu TVA, iar un metru cub de apă uzată 4,68 lei, cu TVA inclus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.