Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manevre militare impresionante pe front: forțele rusești atacă puternic în 30 de orașe/ Ucraina așteaptă armamentul occidental

război, mariupol, ucraina, rusia, armată, soldați

Forțele ruse și-au intensificat asaltul de iarnă în estul Ucrainei, aducând pe câmpul de luptă zeci de mii de soldați proaspăt mobilizați, în timp ce Kievul se așteaptă ca Moscova să își extindă ofensiva pe măsură ce orașele din nord-est și sud au fost atacate, scrie Reuters, relatează Mediafax.

Armata ucraineană a declarat marți că 1.030 de soldați ruși au fost uciși în 24 de ore, cel mai mare număr pentru o zi din timpul războiului. Informația nu a putut fi verificată în mod independent, iar Rusia a afirmat, de asemenea, că a ucis un număr mare de soldați ucraineni în ultimele săptămâni. La rândul său, Rusia a declarat că a provocat 6.500 de victime ucrainene în luna ianuarie.

Șeful securității naționale ucrainene, Oleksiy Danilov, a declarat marți, într-un interviu, că se așteaptă ca Kremlinul să vizeze regiunile Harkov (nord-est) sau Zaporojie (sud) în cadrul unui nou atac.

"Încercări de ofensivă fie în direcția Harkov, fie în direcția Zaporojie vor fi, desigur, efectuate", a declarat el pentru Reuters, vorbind în biroul său din Kiev. "Cât de reușite vor fi acestea va depinde de noi".

30 de orașe vizate

Forțele armate ucrainene au declarat marți seară că peste 30 de orașe și sate din Harkov și 20 de comunități din Zaporojie au fost ținta unor focuri de armă.

Înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au declarat că Moscova va încerca să organizeze o altă ofensivă majoră cu trupe proaspăt mobilizate în următoarele săptămâni, în timp ce se apropie aniversarea de un an de la invazia Rusiei, pe 24 februarie.

"Ei trebuie să aibă ceva de arătat în fața poporului lor și au o dorință majoră de a face ceva mare, așa cum văd ei, până la această dată", a declarat Danilov.

După ce Rusia nu a reușit să captureze capitala ucraineană Kiev anul trecut și a pierdut teren în a doua jumătate a anului 2022, Moscova folosește acum la maximum sutele de mii de soldați pe care i-a chemat în toamnă, în prima mobilizare de la cel de-al Doilea Război Mondial.

În ultimele săptămâni, Rusia s-a lăudat cu primele sale câștiguri din ultima jumătate de an. Dar Moscova nu a reușit încă să captureze un singur centru important în campania sa de iarnă, în ciuda miilor de morți.

Principalele zone de luptă

Luptele se concentrează de luni de zile în jurul orașului Bakhmut, controlat de ucraineni în estul provinciei Donețk, un oraș cu o populație de aproximativ 75.000 de locuitori înainte de război. Rusia a făcut progrese clare în încercuirea acestuia atât dinspre nord cât și dinspre sud, dar Kievul spune că garnizoana sa rezistă.

"Va avea loc o retragere din Bakhmut dacă există riscul de încercuire", a declarat analistul militar ucrainean Oleksiy Hetman la Radio Ucraina NV. "Nu ar avea sens să pierdem mai mulți oameni. Bakhmut nu are o mare valoare strategică. Pentru moment, ne putem menține pozițiile".

Danilov a reluat predicțiile anterioare ale Kievului, potrivit cărora Rusia încă dorește să captureze regiunile Donețk și Luhansk din est, pe care Moscova le-a revendicat ca teritoriu propriu anul trecut, în cadrul unor referendumuri respinse de Ucraina și de Occident ca fiind un simulacru.

Moscova a lansat, de asemenea, un asalt mai la sud împotriva Vuhledar, un bastion controlat de ucraineni tot în provincia Donețk, situat pe un teren înalt, la intersecția strategică dintre liniile de front din est și sud.

Un nou ajutor

Până acum, în acest an, țările occidentale au promis sute de tancuri și vehicule blindate Ucrainei pentru a-i oferi puterea de foc și mobilitatea necesare pentru a trece prin liniile rusești și a recuceri teritoriul mai târziu, în 2023.

Se așteaptă ca un nou pachet american de arme să includă rachete cu rază de acțiune mai mare, care ar da Ucrainei capacitatea de a lovi liniile de aprovizionare rusești în tot teritoriul pe care îl ocupă în Ucraina continentală și în părți din peninsula Crimeea.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat pe Twitter că a discutat marți cu secretarul de stat american Antony Blinken despre noul ajutor militar, sancțiunile impuse Rusiei și "pregătirea unor evenimente importante".

Dar va dura luni de zile până la sosirea noilor arme, iar între timp Rusia și-a suplimentat efectivele. Kremlinul spune că livrările occidentale de arme nu fac decât să lărgească și să extindă conflictul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.