Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manipularea asociaţiilor de magistraţi. Tehnica SRI putea fi folosită în cazul de la Caracal

Nancyscime.com
justitie subjugata

Două asociaţii ale magistraţilor au transmis, prin două comunicate de presă separate, că situaţia de la Caracal a fost cauzată şi de decizia CCR care a exclus SRI din anchetele penale, altele decât cele pe siguranţă naţională. Informaţia este una falsă, precizează surse din rândul anchetatorilor, pentru STIRIPESURSE.RO.

Asociaţia Formul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor au susţinut sâmbătă, prin comunicate de presă, că SRI nu a putut interveni în cazul de la Caracal, pentru localizarea victimei, pentru că există o decizie a CCR care interzice acest lucru.

"Am atras atenţia şi asupra lipsei de reacţie a legiuitorului, care, după ce Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 51/2016, a exclus Serviciul Român de Informaţii, care este singurul organism care deţine mijloace tehnice apte să intercepteze şi să localizeze rapid comunicaţiile telefonice, de la colaborarea cu organele de urmărire penală, nu a pus la dispoziţia acestora mijloace tehnice suficiente pentru a realiza anchete rapide şi eficiente", precizează Forumul Judecătorilor.

"Localizarea facuta de STS a fost pe o arie de cateva sute de case deoarece atat permite sistemul utilizat de acestia. In cauza nu s-a utilizat tehnica SRI, indisponibila anchetelor penale dupa decizia CCR", a transmis şi AMASP.

În realitate, Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, structură care a intervenit la Caracal, avea posibilitatea să solicite ajutorul SRI în localizarea victimei care reuşise să sune la 112 de nu mai puţin de trei ori. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, D.O.S. nu a solicitat intervenţia SRI, în condiţiile în care Serviciul Român de Informaţii dispune de echipamente care pot localiza apelurile cu o precizie foarte mare.

Este de notorietate faptul că D.O.S. şi SRI au mai colaborat ulterior deciziei CCR şi ulterior denunţării protocoalelor SRI-PÎCCJ. Unul dintre cazurile în care ajutorul dat de SRI către D.O.S. a fost mediatizat a fost cel al microfonului descoperit de Carmen Dan într-o priză din propria locuinţă. Nimic nu ar fi împedicat SRI în cazul de la Caracal să ofere sprijin tehnic Direcţiei Operaţiuni Speciale din IGPR.

Direcția Operațiuni Speciale (D.O.S.) este o unitate de suport informativ, tactic-operational și tehnico-operativ specializat ce deservește structurile din componența Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul General al Poliției Române și a Ministerului Public care solicită sprijinul de specialitate în instrumentarea unor cauze complexe în situații operative care necesită o acțiune urgentă sau prezintă grad ridicat de risc. A fost înființată în anul 2005 și este una dintre instituțiile care pot pune în executare un mandat de supraveghere. La nivel teritorial, D.O.S. are în componență 14 brigăzi regionale, repartizate după principiul Curților de Apel și 26 de servicii teritoriale în restul județelor țării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.