Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie, de acord cu Franța pe tema limitarii benevole a dreptului de veto la ONU

Marea Britanie, care este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, susține propunerea Franței privind refuzul la utilizarea dreptului de veto în cazurile când este necesară adoptarea de măsuri urgente pentru contracararea crimelor în masă, a declarat, într-un interviu acordat TASS, reprezentantul permanent al țării la organizația mondială, Matthew Rycroft.

'Susținem principiul pe care este fundamentată inițiativa franceză. Nu ne putem imagina o situație în care Marea Britanie s-ar folosi de dreptul la veto și ar bloca adoptarea de măsuri ca răspuns la infracțiuni în masă', a spus interlocutorul agenției de presă ruse. Potrivit lui Matthew Rycroft, 'o problemă nereglementată' rămâne realizarea acestei idei în practică, 'prin susținerea altor membri permanenți ai Consiliului de Securitate'.

Diplomatul britanic a amintit că ultima dată țara lui s-a folosit de dreptul la veto în 1989, când a fost dezbătut proiectul de rezoluție care le cerea SUA să pună capăt imediat intervenției armate în Panama. Împreună cu Marea Britanie, împotriva acestui document au votat și SUA. 'Fiecare veto are un preț. Unele dintre ele au adus prejudicii reputației și pozițiilor țării care se folosea de acest drept', afirmă Rycroft.

Cu propunerea de a limita în mod benevol aplicarea unui veto a venit, în 2013, președintele Franței, Francois Hollande. Această țară este, alături de Rusia, Marea Britanie, China și SUA, membră permanentă a Consiliului de Securitate al ONU.

Moscova se pronunță împotriva introducerii unor schimbări în regulamentul de utilizare a dreptului de veto, care le permite membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate să blocheze adoptarea rezoluțiilor, chiar dacă acestea adună majoritatea voturilor. 'Acest drept este stipulat în Statutul ONU, iar o modificare a Statutului la acest capitol mi se pare lipsită de șanse', a spus șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă la sediul organizației, în septembrie anul trecut.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.