Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marian Petrache, lider PNL, audiat la ÎCCJ în Dosarul Procurorilor în care apare și Victor Ponta

petrache

Marian Petrache, secretar general al Partidului Naţional Liberal şi preşedinte al Consiliul Judeţean Ilfov, a fost audiat, luni 20 aprilie 2015, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în mega-dosarul de corupţie în care procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru sunt acuzaţi, pe baza unor stenograme, că ar fi negociat cu premierul Victor Ponta ocuparea funcţiilor de şefi ai Ministerului Public şi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Marian Petrache a declarat în faţa judecătorilor supremi că, deşi s-a întâlnit cu magistraţii în perioada în care DNA îi intercepta pe aceştia, nu înseamnă că au fost întâlniri conspirative şi nici că se puneau la cale acţiuni oculte.

În timpul şedinţei de judecată, vicepreşedintele Înaltei Curţi, judecătorul Ionuţ Matei, l-a întrebat pe şeful CJ Ilfov, Marian Petrache, dacă apreciază ca normal faptul că politicienii se întâlnesc cu magistraţii. Răspunsul lui Petrache a fost unul memorabil: “Să nu uităm că suntem oameni. Dacă greşim în faţa legii, răspundem. Fiecare îşi duce crucea. Noi politicieni suntem trataţi de parcă am fi bolnavi şi nu avem voie să ne vedem cu nimeni”.

În timpul audierii lui Marian Petrache în calitate de martor, vicepreşedintele Înaltei Curţi, judecătorul Ionuţ Matei, l-a întrebat pe liderul PNL în ce context au avut loc întâlnirile de la restaurantul Perla din Bucureşti şi care a fost subiectul discuţiilor, dar şi ce reprezintă „curentul şi motorul” în Justiţie.

Prezentăm în continuare pasaje din audierea lui Marian Petrache, secretar general PNL şi preşedinte al Consiliul Judeţean Ilfov:

“Marian Petrache: În discuţiile de la restaurantul Perla am făcut mişto de situaţie. Nu am discutat de ocuparea unor funcţii de către George Bălan şi Marcel Sâmpetru. Nu era treaba mea. Chiar dacă aş fi vrut să se afle ei în acele funcţii, ar fi fost penibil din partea mea să fac acele propuneri. Nu aveam puterea pentru a face asta.

Ionuţ Matei: Da, dar dumneavoastră sunteţi o persoană importantă în partid, sunteţi preşedinte de consiliu judeţean. Ce ne puteţi spune despre curentul şi motorul din Justiţie?

Marian Petrache: Nu înseamnă că persoanele importante întreprind acţiuni oculte. (…) În mintea mea de inginer, atât am înţeles din curentul şi motorul.

Ionuţ Matei: Am înţeles, în mintea dumneavoastră de inginer aşa funcţionează justiţia.

Marian Petrache: Domnule preşedinte, când se întâlnesc nişte oameni nu înseamnă că se întâlnesc conspirativ. (…)

Ionuţ Matei: Ce ne puteţi spune despre numirea lui Ovidiu Silaghi în funcţia de ministru al Transporturilor. Acesta era membru al partidului din care faceţi parte. Ce inculpat s-a interesat despre acesta în timpul întâlnirilor pe care le-aţi avut?

Marian Petrache: La una dintre discuţiile de la masă cineva m-a întrebat ce părere am despre ministrul Transporturilor de la acea dată, Ovidiu Silaghi. Nu îmi amintesc exact cine m-a întrebat. Eu am afirmat că acesta nu este pregătit pentru acest post. Nu cunosc care era interesul inculpaţilor cu privire la acea persoană, pentru că discuţia s-a încheiat foarte repede. (…)

Ionuţ Matei: Vi se pare normal ca un magistrat să se întâlnească cu un om politic? Nu vedeţi nimic nelalocul lui ca un magistrat să se întâlnească cu oameni politici? Nu aţi avut nicio apăsare să vă întâlniţi cu doi magistraţi?

Marian Petrache: Nu. Dacă ne întâlnim, nu înseamnă că încălcăm legea. Legea nu interzice acest lucru. Să nu uităm că suntem oameni. Dacă greşim în faţa legii, răspundem. Fiecare îşi duce crucea. Noi politicieni suntem trataţi de parcă am fi bolnavi şi nu avem voie să ne vedem cu nimeni”.

În dosarul în care procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan au fost acuzaţi de DNA de săvârşirea infracţiunilor de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii, în formă continuată (2 acte materiale), asociere pentru săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi de divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului, respectiv complicitate la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi de asociere pentru săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii mai are calitate de inculpat şi judecătoarea ICCJ Georgeta Barbălată. Aceasta este acuzată de procurorii DNA că i-a comunicat unui alt inculpat din dosar, respectiv fostului şef al DGIPI Ilfov Mihai Vlad, că pe numele său, dar şi pe numele celor doi procurori, au fost emise mandate de interceptare, dar şi autorizări de efecutare a percheziţiilor domiciliare, asigurând, conform susţinerilor procurorilor, timpul necesar pentru a distruge şi ascunde documente şi obiecte care ar fi constituit mijloace de probă şi zădărnicind astfel urmărirea penală.

Dosarul a fost unul răsunător la momentul apariţiei, ţinând cont că a fost aruncat pe piaţă în perioada în care se căutau şefi pentru conducerile marilor parchete şi era strâns legat şi de numele premierului Victor Ponta, fost coleg cu procurorul George Bălan la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti, în dosar fiind reţinută o întâlnire pe care cei doi au avut-o la o cafea, scrie presa locală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.