Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marian Vanghelie este ȘEFUL DE GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT în noul dosar DNA - Cunoștea la nivel de DETALIU FIN traseele financiare și DIRIJA banii

vanghelie ene

Anchetatorii de la DNA îl acuză pe fostul edil Marian Vanghelie că ar fi șeful GIO (Grup Infracțional Organizat - n.r) în noul dosar de corupție în care încearcă arestarea sa preventivă.

Anchetatorii prezintă pe larg în referatul cu propunerea arestării sale preventive rolul și modul în care acest organiza demersurile pretins ilicite față de membrii grupului și ierarhia celor care au ajutat la devalizarea Economat Sector 5 de aproape 60 de milioane de euro.

Citește și: Cum s-a SCUZAT `ȘEFU`` și `BOSSU``Claudiu Manda în fața anchetatorilor DNA

Șef de GIO

„Concluzionând cele de mai sus, rezultă că grupul infracțional organizat coordonat de inculpatul Vanghelie Marian Daniel a acționat în perioada decembrie 2018 - decembrie 2020, în scopul obținerii de foloase necuvenite de către firmele administrate în fapt de acesta, prin săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Astfel, a rezultat că grupul infracțional organizat constituit în luna decembrie 2018 de inculpatul Vanghelie Marian Daniel împreună cu inculpatul Petre Marian Leonard și inculpatul ( ), la care în cursul lunii august 2019 a aderat ( ) și care a fost sprijinit ocazional începând cu luna noiembrie 2019

de inculpații ( ), ( ), ( ), ( ) și ( ), a acționat în perioada decembrie 2018 - decembrie 2020, a avut o structură bine determinată și a funcționat pe două paliere, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de importanța rolului pe care fiecare membru îl avea în desfășurarea activității infracționale, și anume:

La vârful ierarhiei, s-au aflat inculpatul Vanghelie Marian Daniel - liderul și coordonatorul grupului infracțional organizat, urmat de inculpatul Petre Marian Leonard - directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. și inculpatul ( ) - administrator de drept al S.C. ( ) ( ) Romania S.R.L..

Citește și: AUTODETONAREA primarului din Bratovoești îl BAGĂ în CORZI pe Claudiu Manda

Astfel, în contextul în care inculpatul Vanghelie Marian Daniel avea o influență foarte mare asupra inculpatului Petre Marian Leonard - director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L. și în același timp administra în fapt S.C. ( ) ( ) Romania S.R.L., a urmărit și a creat un mecanism prin care, sub aparența unor operațiuni comerciale legale, aceasta să intre în posesia unor sume foarte mari de bani rezultate din achiziția de produse supraevaluate de către S.C. Economat sector 5 S.R.L.. Ulterior, așa cum se va prezenta mai jos, inculpatul Vanghelie Marian Daniel a urmărit și a și reușit ca S.C. ( ) Management S.R.L. să devină alături de S.C. ( ) ( ) Romania S.R.L., un „colector” important de sume foarte mari de bani rezultate din achizițiile directe/indirecte de produse supraevaluate efectuate de S.C. Economat sector 5 S.R.L. - societate cu capital integral de stat, de la această societate.

În aceste condiții, inculpatul Vanghelie Marian Daniel a fost cel care a coordonat și gândit mai multe lanțuri comerciale prin care să ascundă relația dintre S.C. Economat sector 5 SR.L. pe de o parte și S.C. ( ) ( ) Romania S.R.L. și S.C. ( ) Management S.R.L., pe de altă parte, sens în care în fiecare circuit în parte au fost introduse una sau mai multe firme agreate.

Așa cum se va prezenta în continuare, inculpatul Vanghelie Marian Daniel cunoștea până la nivel de detaliu, ce sume de bani urmau a fi încasate atât de către firmele administrate în fapt de el, dar și foloasele necuvenite ce urmau să revină firmelor implicate în aceste circuite.

La scurt timp după constituirea grupului infracțional organizat, s-a și realizat prima achiziție de produse la prețuri supraevaluate, de către S.C. Economat sector 5 S.R.L., furnizor indirect fiind S.C. ( ) ( ) Romania S.R.L.

Astfel, în luna decembrie 2018, inculpatul Petre Marian Leonard a apelat la o persoană din anturajul său, respectiv la inculpata ( ), administrator al S.C. ( ) S.R.L., care în același timp, era în relații de prietenie și cu inculpatul ( ), pentru a furniza S.C. Economat sector 5 S.R.L. diverse categorii de produse de papetărie și curățenie, în cantități semnificative. În acest sens, a fost încheiat contractul de colaborare nr. ( )17.12.2018 dintre S.C. Economat sector 5 S.R.L. și S.C. ( ) S.R.L., societate care, în perioada 21-22 decembrie 2018, a emis către S.C. Economat sector 5 S.R.L. un număr de 9 facturi fiscale pentru vânzare de produse papetărie și curățenie în valoare totală de 11.053.922,99 lei, ce în prealabil au fost achiziționate (tot în luna decembrie 2018) la un preț mult supraevaluat de la S.C. ( ) ( ) Romania S.R.L..

Citește și: `DELICATEȚEA` PIETREI de MOARĂ ce atârnă la gâtul EUROPARLAMENTARULUI Claudiu Manda

Astfel, în continuare, în perioada ianuarie 2019 - august 2020, S.C. Economat sector 5 S.R.L. a efectuat achiziții de produse alimentare și nealimentare la prețuri mult supraevaluate față de prețul pieței de la S.C. ( ) Managament S.R.L., S.C. ( ) S.R.L., S.C. ( ) Management S.R.L., S.C. ( ) S.R.L., S.C. ( ) & Partners S.R.L., S.C. ( ) S.R.L., S.C. ( ) S.R.L. și S.C. ( ) S.R.L..

Pe lanțul comercial dintre acești furnizori direcți de produse supraevaluate ai S.C. Economat sector 5 S.R.L. și furnizorii inițiali ai produselor în discuție, se regăsesc firmele administrate în fapt de inculpatul Vanghelie Marian Daniel, respectiv S.C. ( ) ( ) Romania S.R.L. și/sau S.C. ( ) Management S.R.L., dar

au existat și situații când pe lângă cele două companii, pe circuitul comercial au fost interpuse și firmele administrate de persoanele fizice care au sprijinit grupul infracțional organizat, respectiv S.C. ( ) S.R.L., S.C. ( ) & Partners S.R.L., S.C. ( ) S.R.L., S.C. ( ) Management S.R.L., S.C. ( ) S.R.L. și S.C. ( ) Print S.R.L..”, se arată în mega dosarul de corupție.

Jaful public

„Concret, în perioada în care a acționat grupul infracțional organizat, societățile administrate în fapt de inculpatul Vanghelie Marian Daniel au acționat în principal ca și furnizori indirecți în cadrul lanțurilor comerciale prin care S.C. Economat sector 5 S.R.L. a achiziționat de la firme agreate produse la valori mult supraevaluate față de prețul pieței:

Pentru ca firmele administrate în fapt de inculpatul Vanghelie Marian Daniel să încaseze într-un interval de timp rezonabil foloasele necuvenite astfel obținute, și la rândul lor, societățile agreate să beneficieze de parte din foloasele necuvenite aferente tranzacțiilor în care au fost implicate, S.C. Economat sector 5 S.R.L. sub coordonarea inculpatului Petre Marian Leonard a și efectuat până la nivelul lunii decembrie 2020, aproape toate plățile ce au decurs din aceste achiziții. Situația de fapt atestă că imediat ce furnizorii direcți încasau de la S.C. Economat sector 5 S.R.L. sumele de bani reprezentând prețul supraevaluat al produselor furnizate, se proceda și la efectuarea plăților pe “lanț” de către fiecare firmă participantă.

Astfel, în toată perioada în care a acționat grupul infracțional organizat: - s-a cauzat S.C. Economat sector 5 S.R.L. un prejudiciu total în valoare de 124.594.941,59 lei;

- societățile comerciale administrate în fapt de inculpatul Vanghelie Marian Daniel, au obținut următoarele foloase necuvenite: S.C. ( ) ( ) Romania S.R.L.-

57.390.864,56 lei, iar S.C. ( ) Management S.R.L - 41.712.796,87 lei;

- celelate societăți agreate, au obținut următoarele foloase necuvenite: S.C. ( )

Print S.R.L.- 372.957,9 lei; S.C. ( ) S.R.L.-2.008.151,08 lei, S.C. ( )

Management S.R.L.- 5.937.677,14 lei, S.C. ( ) S.R.L - 5.891.989,54 lei, S.C. ( )

S.R.L. - 661.340,6 lei; S.C. ( ) & Partners S.R.L.- 8.462.053,1805 lei, SC ( )

S.R.L. - 653.664,72 lei, S.C. ( ) S.R.L.- 1.101.226 lei și S.C. ( ) S.R.L.- 402.220lei.

Ca atare, inculpatul Petre Marian Leonard, persoană apropiată inculpatului Vanghelie Marian Daniel (fost city manager al Sector 5, în perioada când primar a fost inculpatul Vanghelie Marian Daniel, ambii fiind și membri în Partidul ( ) ), care din luna august 2016 deținea calitatea de membru în Consiliul de Administrație al S.C. Economat sector 5 S.R.L. fiind numit (cu sprijinul inculpatului Vanghelie Marian Daniel) și director general al acestei societăți, cu atribuții de conducere și administrare a societății, a avut ca principal rol să efectueze achiziții considerabile de produse alimentare și nealimentare la prețuri mult supraevaluate față de prețul pieței de la firmele agreate, în condițiile în care avea reprezentarea faptului că pe fiecare circuit comercial se regăseau și firmele administrate în fapt de inculpatul Vanghelie Marian Daniel, la nivelul cărora se realiza cea mai mare creștere artificială a prețurilor și care astfel deveneau principalele societăți beneficiare de foloase necuvenite provenite de la S.C. Economat sector 5 S.R.L..”, se mai arată în dosar.

Citește și: Clișeele' europarlamentarului Manda, DEMONTATE FIR CU FIR de DNA - Celelalte INTERCEPTĂRI arată...

Firmele de casă - sub acuzare

DNA anunță noi măsuri în cel mai nou dosar în care e cercetat Marian Vanghelie.  Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri noapte, arestarea preventivă a şase persoane inculpate în dosarul în care este cercetat şi fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie, acuzat de DNA de trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, dosar de corupţie cu un prejudiciu de peste 256 milioane lei legat de achiziţii de produse la preţuri supraevaluate. Iată anunțul de astăzi al DNA.

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 60/VIII/3 din 13 ianuarie 2022 și nr. 62/VIII/3 din 14 ianuarie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmării penale față de cinci persoane juridice – societăți comerciale cu sediul în municipiul București suspecte de implicare în lanțurile comerciale de fraudare a SC Economat Sector 5, după cum urmează:

- S.C. Games&Sports Distribution Romania S.R.L.

- S.C. City Bistro Management S.R.L.

- S.C. IDD Asset Management S.R.L.

- S.C. Daarm Partners S.R.L.

- S.C. Fortis Pugna S.R.L.

Fiecare dintre societățile comerciale este suspectată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, săvârșită în vederea obținerii unui avantaj patrimonial de către altul.

În vederea reparării pagubelor aduse patrimoniului SC Economat Sector 5 S.R.L. prin săvârșirea, de către suspectele S.C. Games&Sports Distribution Romania S.R.L. și S.C. City Bistro Management S.R.L., a infracțiunilor reținute în sarcina lor, procurorii au dispus sechestru asigurător asupra tuturor bunurilor mobile/imobile aflate în proprietatea celor două firme, precum și asupra sumelor de bani din toate conturile bancare ale celor două firme. Reprezentanților legali ai firmelor – persoane juridice – având calitatea de suspect li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Sume greu de pronunțat în buzunarul lui Vanghelie

„Astfel, în perioada 2016 - 2019, inculpata (.....) i-a remis lui Vanghelie Marian Daniel în numerar sau sub forma unor bunuri de valoare, fie direct, fie prin intermediul altor persoane, suma de aproximativ 63.000.000 lei și a efectuat plăți către alte persoane fizice sau juridice indicate de inculpatul Vanghelie Marian Daniel, în valoare de aproximativ 16.700.000 lei.

În concluzie, inculpatul Petre Marian Leonard, în calitate de director general al S.C. Economat sector 5 S.R.L., la instigarea inculpatului Vanghelie Marian Daniel, în scopul de a-i asigura acestuia obținerea de foloase necuvenite, a achiziționat cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, patinoare artificiale la un preț mult supraevaluat față de prețul pieței, respectiv 133.145.931,49 lei (conform facturilor de vânzare emise de S.C. ( ) INTL S.R.L.), pentru care a achitat în

fapt 140.420.000 lei, față de 18.342.384,50 lei, cât a fost prețul real de achiziție, cauzând astfel S.C. Economat sector 5 S.R.L. un prejudiciu în valoare de 122.077.615,5 lei”, mai notează anchetatorii DNA în dosar.

Ce făceau funcționarii de la 5

La finele anului 2018, arată DNA, Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, suspectul Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. și un om de afaceri, ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane (administratori ai unor societăți comerciale), și care ar fi avut ca scop obținerea de foloase de către firmele controlate de Vanghelie Marian Daniel și implicit de persoanele care au sprijinit grupul, prin prejudicierea bugetului S.C. Economat Sector 5 S.R.L (unde acționar majoritar este Consiliul Local sector 5).

Obținerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziții de bunuri nelegale și la preturi supraevaluate (produse alimentare și nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane și dulciuri, cântare comerciale, măști FFP2 și geluri dezinfectante, etc), de la societățile controlate de aceștia.

Grupul a acționat în perioada 2018 - 2020 și ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfășurarea activității infracționale.

Citește și: AUTORITATEA și INFLUENȚA lui Claudiu Manda erau ENORME în județ - Vorbele lui erau COMENZI...

La vârful ierarhiei, s-ar fi aflat suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, urmat de Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. și un om de afaceri, suspect în prezenta cauză.

Mecanismul de acționare al grupului era unul complex. Astfel, după achiziția bunurilor respective de către societățile controlate de oamenii de afaceri de la diverși furnizori, acestea erau revândute la suprapreț către S.C. Economat Sector 5 S.R.L., în mod direct, dar și prin crearea mai multor lanțuri comerciale în care erau interpuse aceleași societăți, controlate de membrii grupării.

Mai departe, această societate ar fi revândut produsele respective la prețuri supraevaluate către aproape toate entitățile din subordinea Primăriei sectorului 5 sau a Consiliului Local sector 5 (Administrația Domeniului public, Administrația Piețelor sector 5, Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, Direcția de Impozite și Taxe Locale sector 5, școli, grădinițe, etc.).

Cu titlu de exemplu precizăm că au existat creșteri de prețuri chiar și de 31 de ori mai mari față de prețul practicat de furnizorul inițial (capsator plastic mediu - S.C. Economat sector 5 S.R.L. a achiziționat produsul respectiv cu prețul de 81,6 lei în condițiile în care prețul inițial a fost de 2,59 lei).

Citește și: PEDEAPSĂ DURĂ cerută de procurorii DNA în cazul ex-secretarului de stat Mihnea Costoiu

Prin demersurile menționate mai sus ar fi fost produs un prejudiciu estimat în valoare totală de peste 256 milioane lei.

Într-un context asemănător, în perioada 2016-2019, suspectul Vanghelie Marian Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma să îl realizeze din vânzarea de mărfuri supraevaluate către S.C. Economat sector 5 S.R.L. și ar fi primit suma totală de 80.463.800 lei, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra directorului general, Petre Marian Leonard, în scopul determinării acestuia să efectueze achizițiile respective și să asigure plata integrală, cu celeritate, a facturilor de vânzare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.