Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marilor puteri nu le pasă - Ce țări s-au opus creşterii eforturilor de combatere a încălzirii globale

incalzirea globala

Un număr de ţări mari, între care Statele Unite şi Brazilia, au rezistat, duminică, presiunilor de intensificare a eforturilor pentru combaterea încălzirii globale, la summitul ONU de la Madrid, spre nemulţumirea statelor mai mici şi a unei mişcări de protest în creştere, care cere măsuri urgente, transmite Reuters.

Summitul COP25 a fost considerat ca un test pentru voinţa colectivă a guvernelor de a asculta sfaturile cercetătorilor de reducere mai rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a preveni creşterea temperaturilor globale până la un nivel ireversibil.

Proiectul de declaraţie de la încheierea summitului include doar ”necesitatea urgentă” de a elimina decalajul dintre angajamentele actuale referitoare la emisii şi obiectivele referitoare la temperaturi din Acordul pentru Climă de la Paris, din 2015, rezultatul fiind dezamăgitor, potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

CITEȘTE ȘI: Remedii pentru tensiunea prea mare: Trei băuturi preparate în casă, care te feresc de medic

Multe state în curs de dezvoltare şi ecologişti au dorit folosirea unui limbaj mai explicit care să sublinieze importanţa ca ţările să îşi asume angajamente mai ambiţioase referitoare la emisii, în condiţiile în care Acordul de la Paris va intra anul viitor într-o fază crucială de implementare.

Brazilia, China, Australia, Arabia Saudită şi Ystatele Unite au fost în fruntea opoziţiei faţă de adoptarea unor măsuri mai ambiţioase, potrivit delegaţilor.

”Aceste discuţii reflectă cât de deconectaţi sunt liderii de urgenţa ştiinţifică şi de solicitările cetăţenilor lor obişnuiţi. Trebuie să se trezească în 2020”, a declarat Helen Mountford, vicepreşedintă pentru Climă şi Economie la institutul de cercetări World Resources Institute.

Lipsa unor angajamente mai puternice pentru întărirea Acordului de la Paris măreşte miza următorului summit important pentru climă, care va avea loc la Glasgow, în noiembrie 2020.

În calitate de gazdă, guvernul premierului Boris Johnson are sarcina să convingă ţările să prezinte planuri mai ambiţioase pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Summitul de două săptămâni de la Madrid ar fi trebuit să se încheie vineri, dar a fost prelungit cu două zile, o perioadă lungă chiar şi pentru standardele reuniunilor referitoare la climă care sunt deseori foarte dificile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.