Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mărturisirile lui Neagu Djuvara: Cui va rămâne averea celebrului istoric

Inquam Photos / Octav Ganea
neagu djuvara

Neagu Djuvara s-a stins din viață joi, la vârsta de 101 ani! Cunoscutul istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier a fost una dintre cele mai apreciate personalităţi culturale ale României.

Neagu Djuvara s-a născut la Bucureşti într-o familie aristocrată de origine aromână. Tatăl său, Marcel Djuvara, şef de promoţie la Politehnica din Berlin-Charlottenburg în 1906, căpitan de geniu în armata română, a murit în cursul marii epidemii de gripă spaniolă din 1918. Tinca Grădişteanu, mama sa, aparţinea ultimei generaţii dintr-un neam de mari boieri munteni.

Citește și: Cum l-a umilit statul român pe Neagu Djuvara! Ce pensie avea

Din 1984 a fost secretar general al Casei Româneşti de la Paris, până după decembrie 1989, când a revenit în ţară. Până în 1998, este profesor - asociat la Universitatea din Bucureşti. E membru de onoare al Institutului de Istorie "A.D. Xenopol” din Iaşi şi al Institutului de Istorie "N. Iorga” din Bucureşti.

Istoricul Neagu Djuvara a fost decorat, în septembrie 2016, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, distincţie înmânată de preşedintele Klaus Iohannis.

În 2017, şeful statului a semnat un decret privind acordarea "gradului de general de brigadă – cu o stea, în retragere, domnului colonel, în retragere, veteran de război Djuvara Neagu-Bunea din Ministerul Apărării Naţionale", anunță Mediafax.ro.

Citește și: S-a aflat cauza morții lui Neagu Djuvara

Neagu Djuvara a fost căsătorit o singură dată, deşi a iubit mai multe femei, după cum a declarat. France i-a fost soţie, de care se despărţise în urmă cu 31 de ani. Dar de care nu divorţase. Cei doi au o fată, iar aceasta are, la rândul ei, tot fată.

”Am o fată, care are o fată, care are fete... Am o succesiune feminină în spatele meu. Numai femei în jurul meu”, spunea, cu un an în urmă, într-un interviu, Neagu Djuvara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.