Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Masacrul de la Fântâna Albă: Rușii au ucis 3000 de români care se întorceau în patria mamă / 1 aprilie este data pe care nu o vom uita niciodată

glasulcetatii,ro
colonel fantana alba

1 aprilie va rămâne o dată tristă în istoria României și a românilor! La 1 aprilie 2024 se comemorează 83 de ani de la tragicul eveniment cunoscut sub numele de Masacrul de la Fântâna Albă, care a avut loc în nordul Bucovinei. Aproximativ 3.000 de români au fost uciși în această tragedie în timp ce încercau să treacă în România, după ce teritoriul lor fusese ocupat de URSS în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la ora 17.00, la Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” de la Mănăstirea Putna, va avea loc o slujbă de pomenire a celor uciși în acea zi, pentru dorința lor de a trăi în patria mamă, în libertate și credință, notează glasulcetatii.ro.

În fiecare an, la 1 aprilie, este comemorată Ziua națională de cinstire a memoriei românilor - victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, foametei și altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie, instituită prin Legea 68/2011.

Camera Deputaților a adoptat la 12 aprilie 2011 propunerea legislativă pentru instituirea acestei zile naționale. Actul normativ prevede că pe data de 1 aprilie să se organizeze comemorări oficiale și alte activități menite să cinstească memoria românilor care au căzut victime masacrelor, deportărilor și foametei din cauza regimului totalitar sovietic, în nordul Bucovinei și întreaga Basarabie.

Masacrul de la Fântâna Albă, care a avut loc la 1 aprilie 1941, este unul dintre cele mai tragice evenimente din această perioadă, în care martorii locali estimează că au murit aproximativ 3.000 de români bucovineni. Oamenii fuseseră induși în eroare de agitatori ai serviciilor speciale sovietice, care le promiteau că vor putea trece granița și vor putea scăpa în România.

La 1 aprilie 1941, aproximativ 3.000 de persoane din mai multe sate de pe Valea Siretului s-au unit într-o coloană pașnică și au pornit spre granița cu România, purtând un steag alb cu însemne religioase, icoane, prapuri și cruci din cetină. Pe măsură ce se apropiau de punctul de graniță Fântâna Albă, în locul numit Varnița, grănicerii sovietici au deschis focul și au tras în ei. Bătrâni, copii și femei au căzut sub rafalele de mitraliere, iar apoi au fost aruncați în gropi comune, unii dintre ei fiind îngropați de vii. Supraviețuitorii au fost urmăriți, torturați și deportați, marcând unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria Bucovinei.

Foto: Colonelul în rezervă Petru Huțan, supraviețuitor al Masacrului de la Fântana Albă / Sursa: Glasulcetatii.ro.

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.