Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsuri extreme pentru a limita extinderea focarului de pestă porcină

facebook.com
pesta porcina

Sute de porci aflați în gospodăriile localnicilor din comuna Pomârla, județul Botoșani, au fost sacrificați după ce la finalul săptămânii trecute a fost descoperit un focar de pestă porcină într-o gospodărie. Autoritățile au decis să omoare și câinii vagabonzi, scrie Mediafax.

Autoritățile și localnicii din comuna Pomârla, județul Botoșani, au trecut la măsuri extreme pentru a limita extinderea focarului de pestă porcină care a apărut la finalul săptămânii trecute.

După ce au aflat că patru porci aflați în gospodăriile unor localnici au fost găsiți cu pestă porcină și sacrificați de autorități, sătenii din Pomârla au tăiat, peste noapte, sute de porci pe care îi aveau în gospodării.

Autoritățile locale spun că până acum două treimi din totalul porcilor existenți în gospodăriile populației au fost sacrificați în comuna Pomârla, acțiuni similare având loc și în localitățile din apropiere, chiar dacă deocamdată nu se pune în discuție sacrificarea porcilor făcută de către autorități.

„În prima seară când s-a depistat virusul au și început sacrificările. După primele estimări deja 2/3 din efective au fost sacrificate. 220 de porci au fost inventariați în decembrie 2018. Noi derulăm o inventariere împreună cu trei echipe de la Direcția Sanitar Veterinară, din casă în casă, facem și inventarierea și mediatizarea măsurilor, le spunem oamenilor că, dacă porcul nu este înregistrat, în caz de sacrificare, porcii vor fi microcipați și oamenii vor fi despăgubiți. Avem peste 1.200 de gospodării și mergem în casă cu inventarierea. Sacrificările s-au extins și în comunele învecinate”, a declarat primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu.

Pe lângă controalele care se fac la ieșirile din localitate, dezinfecția zonei și recensământul suinelor din gospodării, Comitetul Local de Combatere a Bolilor a decis să sacrifice toți câinii fără stăpân aflați în zona forestieră a comunei Pomârla.

Până acum, pentru a limita extinderea virusului, 45 de câini au fost împușcați de reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Botoșani, acțiune care va continua și în zilele următoare.

Citește și: Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative militează pentru deschiderea mai multor Centre de Scleroză Multiplă în România

„Din nefericire a fost nevoie să trecem și la alte măsuri. Noi avem un front deschis către Ucraina, suntem zonă de frontieră și de acolo este discuția că vin focarele de pestă porcină. Noi avem jumătate din teritoriul comunei fond forestier și suntem limitrof cu Ucraina. Fâșiile nu mai sunt protejate cu gardurile de altădată și mistreții pot migra cel puțin 30 - 40 de km pe noapte. Vin se se plimbă și în Ucraina și la noi, iar cu cadavrele sau orice alte resturi câinii interacționează. Avem foarte mulți câini vagabonzi în zonă, unii aduși și lăsați aici. Sunt haite care au atacat și căprioare. (…)Este un vector clar care poate transmite boala. S-a luat decizia, în comitetul local de a lua și această măsură – de a sacrifica și câinii fără stăpân. Este îngrijorător fenomenul pentru că nu poate fi controlat. Noi controlăm oamenii, dar animalele fără stăpân nu le putem controla și trebuie să limităm posibilitatea de extindere. Și eu iubesc animalele și nu aș da curs la așa ceva, dar unde e lege nu este tocmeală. Dacă acestea sunt deciziile oamenilor care știu cum se propagă virusul, acționăm ca atare”, a declarat primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu.

Primarul comunei Pomârla susține că este nevoie și de o intervenție rapidă a autorităților județene și naționale pentru a se putea limita extinderea focarelor de pestă porcină și alocarea în regim de urgență a unor fonduri pentru măsurile de prevenire, dar și pentru cumpărarea de materiale necesare efectuării dezinfecțiilor.

Deocamdată comuna Pomârla se află în monitorizare timp de șapte zile și, în cazul în care nu vor mai apărea noi focare de pestă porcină, în gospodării nu vor fi făcute sacrificări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.