Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsuri speciale la Bruxelles după Brexit

pixabay.com
brexit

Comisia Europeană şi-a lansat oficial, miercuri, grupul de lucru însărcinat cu negocierile asupra ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), grup ce îşi va începe activitatea la 1 octombrie şi format în jurul francezului Michel Barnier şi germanei Sabine Weyand, numită adjunctă a negociatorului-şef, informează AFP. "Acest nou grup de lucru va reuni 'spuma' Comisiei", a declarat preşedintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, citat într-un comunicat.

Echipa, denumită "Grup de lucru articolul 50", va avea sarcina de a "pregăti şi conduce negocierile cu Marea Britanie, ţinând cont de cadrul viitoarei sale relaţii cu UE", adaugă comunicatul. Grupul va "coordona ansamblul lucrărilor Comisiei cu privire la toate aspectele strategice, operaţionale, juridice şi financiare legate de aceste negocieri şi va putea conta pe susţinerea concretă a tuturor serviciilor Comisiei", precizează textul.

Numirea francezului Michel Barnier ca negociator-şef în numele Comisiei Europene a fost deja anunţată în 27 iulie, la o lună după referendumul prin care britanicii au decis să părăsească UE. Fost şef al diplomaţiei franceze în mandatul lui Jacques Chirac (2004-2005), Barnier a fost comisar european pentru piaţă internă în perioada 2010-2014. Miercuri, executivul UE a anunţat că Michel Barnier va avea o adjunctă în acest nou grup operativ post-Brexit, pe germana Sabine Weyand, în prezent numărul doi în Directoratul General pentru Comerţ al CE. Alte nume anunţate miercuri sunt cele ale lui Stephanie Riso, "consiliera principală" a lui Barnier, şi Georg Riekeles, consilier pentru relaţiile între instituţiile europene. Pentru a lansa faza de negocieri privind viitoarea relaţie cu UE, Londra trebuie să activeze mai întâi articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, lucru care nu va fi făcut până la începutul lui 2017. După ce Consiliul European va fi notificat cu privire la "clauza de retragere" (articolul 50), va începe o perioadă de doi ani în care vor fi negociate modalităţile pentru ieşirea Marii Britanii din UE, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.