Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medic atrage atenția asupra unei sintagme din legea carantinării

www.wired.com
Aplicatie carantina supravehgere

Medicul Anca Niţulescu, preşedintele Asociaţiei ''Medici pentru Consimţământ Informat'', a afirmat vineri, la dezbaterile de la Comisia juridică a Senatului pe marginea proiectului carantinării şi izolării, că este nevoie de teste foarte clare şi, totodată, de clarificarea sintagmei "persoane suspecte de a fi infectate".

Citește și: SURSE - Excluderi în PSD: primari și consilieri județeni ar fi format un cuib pro-PNL în Ilfov

"Există în proiectul de lege acest articol care se referă la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen. Cred că este necesar să se clarifice sintagma 'suspecte de a fi infectate' şi pe baza cărui test se decide acest lucru sau se decide că sunt purtătoare ale unui agent patogen. O mare parte din confuzia care s-a creat în jurul acestei pandemii, mai ales când nu se ştia nimic despre acest virus, este faptul că testul a trebuit să fie pus la punct într-un timp destul de scurt. (...) Ca să se poată face testare şi diagnosticare cu acest test este nevoie să se transcrie în ADN şi după aceea practic diagnosticul se pune prin amplificarea unor secvenţe din lanţul de ADN al virusului. Deci această metodă de diagnostic este grefată de o marjă destul de mare de eroare", a explicat Anca Niţulescu.

Potrivit acesteia, este nevoie să existe teste pentru SARS-CoV-2 foarte clare.

"Având în vedere că oamenii nu mai cred în mască, este tocmai acest lucru - atâţia oameni sănătoşi au fost testaţi pozitiv. În al doilea rând, dacă această lege îşi doreşte să acopere şi alte evenimente epidemiologice viitoare înseamnă că avem cu atât mai multă nevoie de teste foarte clare. În cazul în care va fi un accident epidemiologic, este de prevăzut că va fi tot aşa un virus despre care nimeni nu ştie nimic. Şi atunci cum vom face testarea, să decidem cine este posibil purtător şi cine este contagios, deşi el nu are simptome?", a arătat medicul.

Ea a citat o serie de studii care arată că "virusul acesta deja a realizat nişte mutaţii".

"Întrebarea este: testul ţine ritmul cu aceste mutaţii? De fapt ce testăm cu acest test? Să nu uităm că acest test are o marjă mare de eroare şi nu ştiu dacă este înţelept să facem politică de stat pe baza unui test atât de puţin sigur. (...) Virusul corona face parte dintr-o familie foarte mare şi cele mai multe dintre ele dau simptomatologii de tip gripal. Deci persoanele au trecut prin gripă cu alte tipuri de virusuri corona, sunt foarte probabil purtătoare de ARN ale acestui tip de virus şi atunci la testare apar pozitivi. Mai este de asemenea interferenţa cu vaccinul antigripal. Sunt multe studii care arată că persoanele care au fost vaccinate antigripal (...) pot să testeze pozitiv la acest test, deşi nu au SARS-CoV-2", a susţinut Anca Niţulescu.

Aceasta le-a semnalat senatorilor jurişti că lista bolilor contagioase pentru care se instituie izolarea la domiciliu se stabileşte prin HG, dar la un articol din proiect se precizează că, până la publicarea acestei liste, legea se referă la SARS-CoV-2. "Din acest motiv cu atât mai mult avem nevoie de teste foarte clare, pentru că după aceea există persoane care vor acţiona în justiţie", a adăugat ea.

Ea consideră că este foarte important să se introducă în lege ca persoana să poată alege unitatea sanitară unde să se trateze şi să existe şi unităţi sanitare private autorizate, condiţiile în care persoanele au fost carantinate fiind de multe ori îngrijorătoare".

Anca Niţulescu, care este medic ORL, spune că "aproape toată lumea este purtătoare de câte ceva" şi, de aceea, trebuie clarificată sintagma de "purtător".

"Există stafilococ auriu, streptococ în faringele oamenilor. Trebuie neapărat clarificată sintagma 'purtător'. (...) Acea listă a Guvernului nu ştim cum se va face. (...) În ceea ce priveşte carantinarea bunurilor, dacă ne referim la SARS-CoV-2, studiile arată că acest virus nu rezistă în mediul exterior, nu se ia de pe obiecte. Deci carantinarea bunurilor este absolut inutilă", a adăugat aceasta.

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a intrat vineri în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului, el fiind adoptat joi seara de Camera Deputaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.