Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicii de familie au pichetat sediul CNAS: S-au săturat de blocajul sistemului informatic

Inquam Photos / Octav Ganea
CNAS

Aproximativ 20 de medici de la Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov au pichetat, vineri, sediul CNAS, fiind nemulţumiţi de blocajul din sistemul informatic. Potrivit acestora, sistemul nu mai funcţionează, informează Mediafax.

Medicii se plâng că, de mai bine de o săptămână, se confruntă cu probleme în sistemul informatic, care duc la imposibilitatea de a consulta pacienții și de a le elibera rețete, din motiv că nu pot să verifice dacă persoana este sau nu asigurată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Am venit în primul rând pentru pacienții mei, pentru că nu mai suport, pentru că vreau să-mi tratez pacienții, nu să îmi fac probleme pentru un sistem informatic care nu funcționează. Nu se mai poate așa, am ajuns la disperare. De 11 zile noi luptăm ca să ajutăm oamenii”, a spus Mihaela Udrescu, medic de familie.

Medicii precizează că ar putea să consulte pacienții și să le emită rețete dacă operează offline în sistemul informativ, însă susțin că această situație este riscantă pentru că există posibilitatea ca ulterior să plătească din buzunarul lor banii pentru rețetele pe care pacienții trebuie să le primească gratuit, dacă sunt asigurați.

„În momentul în care sistemul nu funcționează, nu poți să faci verificarea dacă pacientul este sau nu asigurat. Eu personal nu am riscat să eliberez rețete. Oamenii au plecat de la cabinetul meu fără rețete compensate și i-am rugat să revină cu un telefon în alte zile, ca să le pot elibera rețetele. (...) Vorbim despre pacienții cronici, dar au fost și bolnavi acuți, care au venit la cabinet. (...) Nu am riscat să eliberez rețete offline pentru că riscam să-mi fie imputate. Sunt medici care eliberează offline, dar o fac pe riscul lor, pentru că se pomenesc peste un timp că li se impută acele rețete și le plătesc din buzunarul lor”, a spus unul dintre medicii de familie prezent la protest.

„Pacienții sunt necăjiți, pentru că sunt într-o situație grea, devin agresivi cu noi. Ce putem să le explicăm când acest sistem este atât de greșit? Nu putem da explicație pentru ceva ce nu este corect. Am avut un pacient pe care l-am tratat care era asigurat, iar peste câteva zile când am verificat validările mi-a arătat că de fapt acesta nu este asigurat, iată așa lucrează acest sistem. Teama că voi plăti pentru astfel de lucruri este uriașă”, a mai spsu unul dintre medicii de familie.

De cealaltă parte, reprezentanții Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susțin că sistemul informatic are unele probleme, însă precizează că nu a existat o întrerupere în funcționarea acestuia și recomandă medicilor să lucreze în mod offline pe platformă.

„Nu a fost vorba despre o întrerupere la funcționarea sistemului informatic, ci a fost vorba despre funcționare cu fluctuații ale unor componente. În această situație, se poate lucra offline. (...) Tot ce au lucrat medicii în această săptămână va putea fi decontat mai târziu. Nu are de ce să le fie frică, prin urmare solicităm medicilor în continuare să trateze cu maximă responsabilitate pacienții și să le acorde tratamentul. (...) Apariția acestor fluctuații vine imediat după încetarea unui contract de mentenanţă, iar în prezent se lucrează la un nou contract”, a declarat August Costache, purtător de cuvânt la CNAS.

Totodată, medicii de familie din Galați anunță că ar putea suspenda serviciile oferite pacienților începând de săptămâna viitoare din cauza problemelor pe care le au cu sistemul cardurilor de sănătate. Aceștia spun că începând de săptămâna viitoare nu vor mai elibera nici rețete offline.

Conform regulamentului, serviciile sunt validate în sistem în termen de 72 de ore de la eliberare, iar dacă procedura nu este îndeplinită, medicii nu primesc bani de la Casa de Asigurări de Sănătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.