Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mega-scandalul #metoo BUBUIE în România: sancțiuni URIAȘE pentru hărțuire

Scandalul pornit de la Hoolywood de starurile de cinema, care s-au plâns că au fost hărțuite sexual de către regizori, are efecte directe și în România. Deputatul independent, fost USR, Oana Bîzgan, a depus o inițiativă legislativă care sancționează foarte aspru hărțuirea de orice fel. Proiectul are mari șanse să treacă pentru că a fost semnat de 75 de parlamentari de la toate partidele.

CONSULTAȚI AICI PROIECTUL DE LEGE

Amenzile pentru cei care comit acte de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică se încadrează între 3000 și 100.000 de lei.

”Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât și în privat. Săvârșirea în public de acte de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire pshiologică definite conform prezentei legi constituie circumstanță agravantă”.

Hărțuirea din spații publice afectează un număr foarte mare de fete și femei din România. Un semnal de alarmă privind amploarea acestui fenomen a fost dat recent de campania #metoo, la care au aderat inclusiv persoane publice și politiciene. Opt din zece românce spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea, iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. Șapte din zece femei din România nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă.

Vezi şi: ALERTĂ - Europarlamentarul Sorin Moisă demisionează din PSD. Critici dure pentru Dragnea

Aceste lucruri se vor schimba odată cu amendarea legislației, este de părere deputata Oana Bîzgan. ”Zi de zi, femeile din România sunt agresate și umilite prin hărțuire – sub toate formele sale – inclusiv în școli și universități, la locul de muncă, pe stradă, în transportul în comun și în instituții publice. Hărțuirea este violență, iar violența nu mai trebuie și nu mai poate fi tolerată într-o țară europeană în 2017.”

În prezent nu există în România o prevedere care adresează hărțuirea din spații publice, în ciuda solicitărilor repetate atât din partea societății civile, cât și a directivelor europene. Mai mult, nu există alt cadru sancționator pentru hărțuire, hărțuire sexuală sau hărţuire psihologică decât cel din Codul Penal, în care definirile restrictive se aplică doar relațiilor de muncă.

Propunerea legislativă a fost semnată de 75 de parlamentare și parlamentari din toate formațiunile politice, atât de la putere, cât și din opoziție: PSD, PNL, USR, ALDE, UDMR și PMP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.