DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mesajul ascuns din ultimatumul SUA pe legile Justiției. Ce nu a înțeles Bucureștiul din exemplul Poloniei

steag romania sua la casa albă

România, stat  suveran  și independent  a primit un ultimatum  din partea unui aliat care încalcă  aceste atribute esențiale pentru esența fiecărui stat democratic. Teza, îmbrățișată rapid de  către  comunicatorii PSD și nu numai de ei, odată  confruntați cu cererile Statelor Unite de a  renunța la modicarea legilor justiției, marșează pe principiile  constituționale. Puțini știu și probabil uită, că prin  tratatul NATO, România s-a angajat să respecte  și sa  contribuie  la independența justiției și că țara noastră nu este  singura  din această  alianță care  a primit  astfel de solicitări din partea  Departamentului de Stat al SUA. Comunicatul SUA mai dovedește  prin formularea sa și altceva - americanii ne  consideră aliați de mâna a paișpea, comparativ  cu Polonia.

Citeşte şi: ALERTĂ - Kovesi, vizită FULGER la Ministerul Justiției după mesajul DUR al SUA

Ultimatumul Departamentului de Stat al SUA dovedește  că mijloacele uzuale, diplomatice, mai mult sau mai puțin oficiale,  de comunicare bilaterală între Guvernul SUA și autoritățile de la București au eșuat. Sunt  binecunoscute întâlnitile  neoficiale purtate  în repetate rânduri de către ambasadorul SUA la București, Hans Klemm cu Liviu Dragnea  în biroul acestui de președinte ale Camerei Deputaților.

Mai demonstrează  încă un lucru : nici președintele Klaus Iohannis nu pare a mai avea trecere în ochii americanilor că poate gestiona de unul singur, prin mijloacele legale  și  constituionale mult invocate, asaltul PSD la legile justiției. Așa că americanii au decis să preia hățurile, procedând însă mult mai dur decât în cazul Poloniei, o altă țară NATO pusă la zid pentru  atacul la independența  justiției din partea propriilor decidenți politici, fiind acuzată cu ani în urmă de "slăbirea legilor justiției".

Dar Poloniei i s-a reamintit doar că trebuie să se oprească din derapajele anti-justiție: “The Polish government has continued to pursue legislation that appears to undermine judicial independence and weaken the rule of law in Poland.”, se arată în comunicatul  SUA de la acea vreme.

În schimb, comunicatul  Departamentului de Stat adresat României și în special Parlamentului național, este  mult mai dur în formulare. Dacă în cazul Poloniei,  americanii au ținut să amintească că  este aliat  apropriat de încredere al SUA  (Poland is a close ally of the United States, and a strong and healthy democracy in Poland is vital to relations between our two countries), în comunicatul adresat țării noastre această formulare nu există.

În plus, la poziția SUA s-au raliat și celelalte  state membre  NARTO, așa cum se poate  vedea pe site-ul Ambasadei Satelor Unite la București.

Citeşte şi: CSM reacţionează DUR după criticile venite din SUA: 'Autismul şi aroganţa instituţională trebuie înlocuite cu respectul şi cooperarea reală'

"În numele ambasadelor Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Statelor Unite ale Americii, vă rugăm să primiţi declaraţia de mai jos:

„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la acţiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele înregistrate în ultimii zece ani de România în privinţa statului de drept şi în lupta împotriva corupţiei. Acest act, ce contravine înţelepciunii colective a întregii comunităţi judiciare şi a statului de drept, unor elemente credibile ale societăţii civile şi îngrijorării demonstrate de cetăţenii români în ultimele două săptămâni, nu poate decât să submineze reputaţia României în rândul comunităţii internaţionale şi riscă să afecteze parteneriatele bazate pe valori comune, inerente principiilor conducătoare ale UE şi NATO. Sperăm că Guvernul României va inversa acest curs care nu este util. Deşi ocazional sunt necesare amendamente la legi şi proceduri existente, aceste schimbări trebuie să se facă doar printr-un proces de consultare amplă şi credibilă cu toţi actorii. De aceea, statele membre UE care au susţinut această declaraţie atrag atenţia şi asupra recentului raport MCV al Comisiei Europene. Acest raport stabileşte condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a evita o reevaluare a progreselor înregistrate în lupta împotriva corupţiei. Raportul a identificat un număr limitat de recomandări esenţiale a căror îndeplinire ar duce la închiderea provizorie a obiectivelor individuale de referinţă şi la încheierea procesului MCV. Statele membre UE care au susţinut această declaraţie speră că România va acţiona într-un mod care va permite Consiliului UE să ia măsuri în această direcţie", se arată în acest comunicat.

Asta face ca SUA să fi pus, prin apelul la obligațiile  din tratatul NATO, toate tunurile pe România și să  dea un semnal formal către toate statele interesate - acela că Washingtnul nu mai poate accepta  din partea aliaților și  colaboratorilor săi dublul limbaj pe anumite teme esențiale, cum este independența justiției și  lupta  anti-corupție.De aceea, statele membre UE care au susţinut această declaraţie atrag atenţia şi asupra recentului raport MCV al Comisiei Europene. Acest raport stabileşte condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a evita o reevaluare a progreselor înregistrate în lupta împotriva corupţiei. Raportul a identificat un număr limitat de recomandări esenţiale a căror îndeplinire ar duce la închiderea provizorie a obiectivelor individuale de referinţă şi la încheierea procesului MCV. Statele membre UE care au susţinut această declaraţie speră că România va acţiona într-un mod care va permite Consiliului UE să ia măsuri în această direcţie.”

De cealaltă parte,  coaliția PSD-ALDE a trecut prin mai multe faze de comunicare în urma șocului administrat. Dacă inițial, comunicatorii PSD au  pus  sub semnul întrebării  sursa comunicatului Departamentului de stat, sugerând că acest document este  fie o greșeală,  fie  îi aparține numai purtătorului de cuvânt și nu este asumat de întreg Departamentul de Stat, fie nu este  o reacție oficială a Statelor Unite, ci un atac  al unor grupuri de interese, după ce Ambasada SUA a  confirmat veridicitatea acestui comunicat,  reprezentanții actualei majorități au schimbat foaia. Nu a fost  uitat  nici liderul liberal Ludovic Orban. Plecând de la recenta   vizită a acestuia  în State și de al întâlnirile purtate cu diverse oficialități americane, unele voci din arcul Puterii au susținut că  liberalul se face  vinovat pentru această situație.

Unii, precum președintele comisiei speciale, social-democratul Florin Iordache au marșat pe tema unei greșite informări a Departamentului de Stat și a conducerii Statelor Unite, de vreme ce la urechile oficialilor maericani nu ajung  vești despre aabuzurile DNA și SRI. Alții, precum deputatul PSD Liviu Pleșoianu sau eurodeputata ALDE Norica Nicolai au  acuzat  încălcarea independențeie  țării de către americani. Cât privește articolele încriminate  de SUA care ar aduce  atingere bunului mers  al justiției. PSD a  pasat responsabilitatea  fie pe seama actulului ministru al Justiției, Tudorel Toader, fie  au cerut ca  Departamentul de Stat să  indice  articolele cu pricina, în condițiile în care nimeni din România nu vrea să afecteze independența sistemului judiciar, iar toate modificările realizate  au la baza amendamentele  asociațiilor profesionale din domeniu.

Cert este că PSD  mai are  nevoie  de ceva  timp în plus  pentru a absorbi esența reală a  mesajului Statelor Unite: aceea că Washingtonul nu mai are deloc încredere  în clasa politică de la București și ca era  dublului limbaj  nu mai este tolerată, dacă vreme să fim tratați ca parteneri egali în cadrul NATO.

Citeşte şi: PSD reacționează la cererea FĂRĂ PRECEDENT a Departamentului de Stat al SUA: 'România e un stat suveran, Parlamentul legiferează, să indice articolul' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.