Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesajul lui Klaus Iohannis cu prilejul manifestărilor Iaşi – Capitală a Renaşterii Naţionale

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 14 decembrie a.c., un mesaj cu prilejul manifestărilor dedicate împlinirii unui secol de când Iaşul a devenit capitală de război – Iaşi – Capitală a Renaşterii Naţionale. Mesajul a fost prezentat de către domnul Andrei Muraru, Consilier Prezidențial – Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„În aceste zile ne aducem aminte cu pioșenie și respect de un episod dramatic al istoriei noastre, petrecut acum un secol. În decembrie 1916, după victoria armatei germane în bătălia pentru București, statalitatea României a fost salvată de instalarea Casei Regale, a Parlamentului, a Guvernului și instituțiilor centrale de stat la Iași. La o sută de ani de la acele momente aducem omagiul nostru amintirii celor care pe frontul din Moldova toamnei lui 1916 au scris cu sânge «pe aici nu se trece». Jertfa lor a făcut ca Iașul să poată să joace cu cinste, timp de aproape 2 ani, rolul de capitală de război a României. Dar mai mult decât loc al refugiului, prin determinarea Regelui Ferdinand și dăruirea Reginei Maria, prin sacrificiul ostașilor și printr-un excepțional moment de solidaritate a clasei politice, Iașul a fost o veritabilă Capitală a Renașterii Naționale.

În 11/24 decembrie 1916 la Iași se constituie un guvern de uniune națională, soluție adecvată necesităților momentului. Cu două zile mai devreme, Parlamentul României își redeschisese lucrările în majestuoasa sală a Teatrului Național din Iași. Vorbele lui Nicolae Iorga rostite la acel moment - «Vom fi ce-am fost și încă mai mult decât atât» - răsună și astăzi. Prin modificarea Constituției în 30 iulie 1917, Iașul este locul de unde izvorăște o Românie mai dreaptă, după cum este și locul în care începe procesul de unificare a regiunilor istorice locuite de români, în primăvara anului 1918.

Pentru toate acestea cinstim ca pe o icoană de preț locul în care în acei ani tragici s-a aflat inima României și credința neștirbită a cetățenilor ei într-un viitor de propășire națională și socială. Și doresc să păstrăm drept exemplu și să ne fie inspirație faptele marilor oameni ai acelor vremi.”, conform unui comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.