Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Winchcombe, meteoritul desprins de pe un asteroid aflat între Marte și Jupiter, pare să confirme o teorie a oamenilor de știință

bbc.com
meteorit winchcombe

Un meteorit care s-a prăbușit anul trecut pe orașul Winchcombe din Gloucestershire conținea apă care se potrivea aproape perfect cu cea de pe Pământ. Meteoritul Winchcombe s-a desprins de pe un asteroid aflat între Marte și Jupiter, anunță bbc.com.

Acest lucru întărește ideea că rocile din spațiu au adus componente chimice cheie, inclusiv apă, pe planetă la începutul istoriei sale, în urmă cu miliarde de ani. Meteoritul este considerat cel mai important meteorit recuperat în Marea Britanie.

Oamenii de știință care au publicat prima lor analiză detaliată spun că acesta a oferit informații fascinante. Mai mult de 500 g de resturi înnegrite au fost adunate din grădinile și aleile oamenilor și de pe câmpurile locale, după ce o minge de foc gigantică a luminat cerul nopții.

Rămășițele sfărâmicioase au fost catalogate cu atenție la Muzeul de Istorie Naturală din Londra (NHM) și apoi împrumutate unor echipe din întreaga Europă pentru a le cerceta. Fragmentele de meteorit din Marea Britanie se vând mai scump decât aurul.

Apa a reprezentat până la 11% din greutatea meteoritului  și conținea un raport foarte asemănător între diferitele tipuri de atomi de hidrogen și apa de pe Pământ. Unii oameni de știință susțin că tânărul Pământ era atât de fierbinte încât ar fi alungat o mare parte din conținutul său volatil, inclusiv apa.

Faptul că Pământul are atât de multă astăzi , 70% din suprafața sa este acoperită de ocean, sugerează că trebuie să fi existat un adaos ulterior. Unii spun că aceasta ar fi putut proveni de la un bombardament de comete înghețate - dar chimia lor nu se potrivește prea bine. Condritele carbonate, însă, meteoriți precum cel de la Winchcombe, sunt cu siguranță.

Faptul că a fost recuperat la mai puțin de 12 ore de la prăbușire înseamnă că a absorbit foarte puțină apă terestră sau chiar orice contaminanți. "Toți ceilalți meteoriți au fost compromiși într-un fel sau altul de mediul terestru", a declarat pentru BBC News Dr. Ashley King, de la NHM, co-autorul primei lucrări. Dar Winchcombe este diferit din cauza vitezei cu care a fost ridicat.  Acest lucru înseamnă că atunci când îl măsurăm, știm că compoziția la care ne uităm ne duce înapoi până la compoziția de la începutul sistemului solar, acum 4,6 miliarde de ani".

Traiectorie precisă

Oamenii de știință au examinat compușii organici ai meteoritului care conțin carbon și azot, inclusiv aminoacizii săi. Aceștia au avut o imagine la fel de curată. Acesta este tipul de chimie care ar fi putut fi o materie primă pentru ca biologia să înceapă pe Pământul timpuriu. Noua analiză confirmă, de asemenea, originea meteoritului. Imaginile filmate de camerele de luat vederi ale mingii de foc au permis cercetătorilor să elaboreze o traiectorie foarte precisă. Calculând în sens invers, aceasta indică faptul că meteoritul provine din centura de asteroizi exterioară dintre Marte și Jupiter.

Materialul de la Winchcombe a fost vândut recent la licitație pentru o sumă de peste 120 de ori mai mare decât greutatea sa în aur. Cercetările ulterioare au arătat că a fost desprins de pe cei câțiva metri superiori ai unui asteroid părinte, probabil în urma unei coliziuni.

A avut nevoie apoi de numai 200.000-300.000 de ani pentru a ajunge pe Pământ, după cum arată numărul de atomi speciali, cum ar fi neon, creați în materialul meteoritului prin iradierea constantă cu particule spațiale de mare viteză sau raze cosmice. "0,2-0,3 milioane de ani pare o perioadă destul de lungă - dar din punct de vedere geologic, este de fapt foarte rapidă", a declarat Dr. Helena Bates, de la NHM : "Condritele carbonacee trebuie să ajungă aici rapid, altfel nu vor supraviețui, pentru că sunt atât de sfărâmicioase, atât de friabile, încât se vor rupe în bucăți."

"Mai multe secrete

Prima analiză a oamenilor de știință, publicată în ediția din această săptămână a revistei Science Advances, este doar o privire de ansamblu asupra proprietăților lui Winchcombe. În curând, într-o ediție a revistei Meteoritics & Planetary Science, vor apărea alte douăsprezece lucrări pe teme de specialitate.

"Cercetătorii vor continua să lucreze la acest specimen în anii următori, dezvăluind mai multe secrete despre originile sistemului nostru solar", a declarat coautorul primului autor, Dr. Luke Daly, de la Universitatea din Glasgow.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.