Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mi6 avertizează: Ameninţarea terorismului islamist va persista mulţi ani de acum înainte

Al-Shabab teroristi

Ameninţarea terorismului islamist va persista în statele occidentale mulţi ani de acum înainte, din simplul motiv că o eventuală recucerire completă a teritoriilor controlate de jihadişti în Siria şi Irak nu va elimina şi fracturile globale adânci create de militanţii islamişti, a avertizat miercuri directorul serviciului secret britanic MI6, Alex Younger, citat de agenţia Reuters.

El a făcut aceste aprecieri în timpul unei dezbateri desfăşurate la Washington, la care a participat şi directorul CIA, John Brennan.

Citește și: Oamenii Angelei Merkel încearcă să-i liniştească pe germani: Ce se va întâmpla cu migranţii

Întrebat de acesta din urmă dacă estimează că ascensiunea terorismului islamist a ajuns acum în acel punct maxim de unde ar trebui să urmeze un regres, Alex Younger i-a răspuns: 'Din păcate, aceasta este o problemă de durată, care ne va însoţi pe tot parcursul carierei noastre'. 'Aş anticipa că, chiar dacă se va reuşi recuperarea teritoriilor, va persista ameninţarea rezultată în urma unor linii profunde de fragmentaţie care încă există în lume', a adăugat directorul MI6, care este văzut foarte rar vorbind în public.

Terorismul 'este alimentat de accentuarea diviziunilor sectare în Orientul Mijlociu şi există de asemenea determinanţi sociali, economici şi demografici ai fenomenului terorist', a explicat în continuare şeful spionajului britanic.

Pentru combaterea acestui fenomen, Alex Younger a susţinut şi intensificarea cooperării între serviciile secrete ale statelor aliate şi, glumind uneori în timpul dezbaterii, a apreciat că inclusiv spionii trimişi în misiune sunt o bună modalitate de a menţine deschise canalele de comunicare cu serviciile secrete ale ţărilor mai puţin prietenoase cu Occidentul.

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) continuă să piardă din teritoriile cucerite în Siria şi Irak, dar încearcă să compenseze aceste pierderi prin intensificarea acţiunilor teroriste în statele occidentale, revendicând de altfel numeroase atacuri comise recent.

John Brennan a avertizat şi el în luna iunie că SI are un număr substanţial de combatanţi vest-europeni ce ar putea acţiona ca agenţi operativi care să execute atacuri în Occident şi reuşeşte să atragă simpatizanţi care, chiar dacă nu au legături directe cu această grupare, pot acţiona pe cont propriu, continuând de asemenea infiltrarea unor posibili terorişti în statele occidentale cu ajutorul fluxului de refugiaţi, dar chiar şi prin călătorii cu acte în regulă.

Brennan a recunoscut atunci că, în pofida progreselor împotriva SI pe câmpul de luptă şi la capitolul financiar, acestea nu au diminuat capabilităţile teroriste pe care gruparea le poate folosi la nivel global. El a precizat că SI are în lumea întreagă zeci de mii de combatanţi, mai mulţi decât al-Qaida în perioada ei de glorie, şi pe măsură ce pierde teren în Siria şi Irak îşi sporeşte prezenţa în alte zone, mai ales în Libia şi alte state africane, iar resursele necesare acţiunilor teroriste sunt foarte modeste, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.